[]

bir yerden ayrılırken veda anlamında kişilerin ismini söyleme olayı

başlıkta ifade edememiş olabilirim. yabancı dizilerde muhakkak rastlamışsınızdır. örneğin ahmet ile mehmet'in olduğu bir ortama giriyorsunuz. kısa bir sohbet sonrasında ayrılacaksınız. "ahmet, mehmet" diyor (yüzlerine bakarak, belki hafif bir baş selamıyla) ve çıkıyorsunuz.

ben bu konsepti çok seviyorum ama türk dizilerinde veya gerçek hayatta hiç rastlamadım. yani aman ne desem, bir şey demem gerekir mi gibi özellikle sosyal anksiyetesi yüksek insanlar için şahane bence. adamların adlarını söyleyip basıp gidiyorsun. hoşuma da gidiyor benim, karizma hareket hehe. sorularım,

1) türkiye'de buna şahit oldunuz mu hiç? iş ortamında vs en azından? ben yani öyle ücra köyde büyümüş birisi de değilim ama HİÇ rastlamadım ya.

2) onu geçiyorum yurtdışında rastladınız mı? gerçekte olan bir şey mi yoksa sadece televizyonda olan şeylerden biri mi bu da?

3) türkiye'de böyle bir vedayla karşılaşsanız bulunduğunuz ortamda, yapan kişi hakkında ne düşünürsünüz? yani adam çıkarken yüzünüze baktı, adınızı söyleyip başını eğdi hafifçe. "ooo qral" diye mi düşünürsünüz yoksa "denyoya bak" mı dersiniz?

 
Vedalaşma versiyonunun türk dizilerinde kullanıldığına rastladığım oldu, çok çok nadiren günlük hayatta kullanıldığını da gördüm.

Selamlaşma versiyonunu ben kullanıyorum çoğu zaman. Çevremde kullanıldığını da çok gördüm. İşte de kullanıyorum, yeni tanıştığım örneğin arkadaşlarımın arkadaşları için de kullanıyorum. "Bir tanışıklığımız var, ama samimiyiz de diyemem" selamlaşması bu benim için.

edit: şimdi fark ettim ben vedalaşırken de kullanıyorum, ama şöyle;

mesela iki grup halinde oturuyoruzdur sonra bizim grup topluca kalkmıştır vedalaşıyoruzdur. bu sırada herkese güle güle, hoşçakal falan demek yerine herkesin adını söyleyip gözünün içine bakıp baş selamı verip sıvışıyorum genelde.
  • akhenaten  (23.10.22 15:08:10 ~ 15:12:44) 
valla yazdıklarınızı okurken ben acaba yurt dışında mı yaşıyorum diye düşündüm. kendimi bildim bileli bir yerden ayrılırken ortam kalabalıksa isim söyler başımı aynen tarif ettiğiniz gibi hafifçe eğer ayrılırım. aynı şekilde bir ortama girerken de.

ahmet abi, merve, hande hanım şeklinde. düşününce garip geldi bana da. daha önce fark etmemiştim. hatta toplu bir ortamda diğerlerinden daha samimi olduğum biri varsa ismini söyler elini sıkar belki sarılırım vs. samimiyet yoksa isim şöyle kafa salla geç şeklinde yapıyorum.

hiç düşünmemiştim arkamdan denyo derler mi demezler mi diye. ben yapana denk geldiysem ben de dememişim, hafızamda yok çünkü öyle bir an.
  • coldegezenkutupayisi  (23.10.22 15:12:27) 
Bu çok normal bir şey değil mi ya. Bana çok denk geldi bu. Bunun benzerini askerde yaparlar. Seni gördüm demek gibi. Odadan çıkarken x binbaşım deyip çıkabilir rütbeli biri.


  • dissendium  (23.10.22 15:43:53) 
@diss, askerde olur abi. orası farklı. sivilde görmedim ama.


  • mark greg sputnik  (23.10.22 15:47:14) 
Ben yapıyorum bunu ya. Temas kurmak istemediğim zamanlarda özellikle. Masadan kalkarken tokalaşmak, sarılmak vs zor olacaksa yapıyorum


  • black holes in the sky  (23.10.22 15:57:44) 
türkiye'de kalabalık ortamda herkesle tokalaşamayacaksak yapılır ancak. çünkü bizde vedalarda da tokalaşma olur. görüşürüz abi der el kaldırırsın en kötü.


  • jelly bear  (23.10.22 17:15:43) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.