[]

Şirket kurmak

İş görüşmesine gittiğim yer ltd şirketi kurmamı ve onlara maaşımı fatura kesmemi istedi. Bu şekilde çalışan yerler daha önce de duymuştum ama kafam çok karıştı. Şirket kurmak için muhasebeciye mi danışmalıyım, avukata mı? Aylık masrafı ne kadar olur? Bana avantajları- dezavantajları nelerdir? Acaba şahıs şirketi kursam daha mı iyi olur?




 
şahıs firması kolay kurulur, kolay kapatılır, muhasebeci ücreti vs daha düşüktür, çok yüksek cirolarda fatura kesip yüksek kar oranları çıkmayacaksa, şahıs firması her zaman daha iyidir.


  • mrctrk  (20.10.22 12:45:23) 
şahıs şirketi kurmak daha kolay ve daha az masraflı ama neden ltd istediklerini sormanız lazım.
ltd dediklerine göre bir bildikleri var.
şirket cironuz belli miktar üzerinde olacaksa ltd vergi vb. konularında daha avantajlı oluyor.
önce neden ltd dediklerini sorun iş görüşmesine gittiğiniz yere.
  • blatta hiberna  (20.10.22 12:49:30 ~ 12:50:05) 
ltd şirketin vergi avantajı var, o nedenle istiyorlar.

maaşının dışında diğer masraflarını da fatura etmeyi konuş.
  • gabe h coud  (20.10.22 13:14:32) 
işçi olmayacağınız için işçilerin haklarına sahip değilsiniz, bir iş güvencesi yok, şirket ben artık çalışmayacağım diyebilir, bir de ödeme yaparken genelde geç ödendiğini duyuyorum ben piyasadan. ayrıca masrafları da fatura etmeyi konuşun + 1


  • benaslinda  (20.10.22 13:32:03) 
eğer gerçekten çok iyi bir rakam ve seninle çalışma süresini yazılı olarak sözleşme ile taahhüt ediyorlarsa yapabilirsin.

ama ltd şirket kurduğunda aylık olarak muhasebeci, sabit vergiler, kazanç üzerinden %20, pek fatura alımın olmayacağı için kestiğin faturaların kdvsi %18 senden çıkacak. üstüne maaşın dışında kendine şirketden para çıkmak istersen bir %20 daha ödeyeceksin. bu arada maaşını çekerken de bunun gelir vergisi olarak belli bir oran daha devlete ödeyeceksin.

tüm bu hesapları çok iyi yaptıysan, bu organizasyonda neyi masraf gösterebileceğine karar verdiysen ve adamlar kesin olarak sana yazılı bir iş sözleşmesi ile en az 2-3 yıl taahhüt veriyorsa bir mali müşavirden saatlik danışmanlık alarak tüm süreci netleştir ve ona göre karar ver.

adamlar seni 3ay sonra yarıyolda bırakırsa bu limited şirketi 1 yıl kapatamazsın. belirli bazı masrafları sabit ödemek zorunda kalırsın.
  • orpheus  (20.10.22 13:37:24 ~ 13:39:02) 
LTD biraz alakasız bence. LTD'nin masrafı çoktur, muhasabesi biraz daha çetrefillidir para çekmek falan da öyle.

Ama tabii alacağınız ücrete göre değişir. Siz muhasebeciye/mali müşavire gideceksiniz. Ne iş yapacağınızı, kazanacağınız miktarı söyleyeceksiniz. O sizi yönlendirir daha az vergi ödeyeceğiniz şekilde.

Şahıs şirketi daha mantıklı görünüyor. Ama atıyorum geliriniz epey yüksektir o zaman şahıs şirketi vergisi daha çok olur. En iyi yanıtı muhasebeci verir.

Bunu niye yapıyorlar
Türkiye'de maaştan kesilen vergi ve sigorta primleri var. Normalde yurtdışında sistem şu.

Şirket sana atıyorum 5000 euro maaş vericem der. Sana bu 5000 euroyu verir. Sen içinden sigortanı vergini ödersin. Kalan ücret senin netindir.

Bizde net ücret konuşulur. Atıyorum 10000 TL net ücret dersin. Ama şirketin sana net ücret verebilmesi için atıyorum her ay sana aslında 160000 TL ödemesi lazımdır ki, vergi ve sigorta düştükten sonra sana net ücret 10000 ödeyebilsin.

İşte adam burada diyor ki, sen şirket kur. Bana freelance çalış.
ben sana ayda 10000 tl vereyim. Sigortanı ödemeyeyim.

Sen o aldığın ücretin içinden bağkur ödeyeceksin bir defa. Sonra bunun kurumlar vergisi falan var ltd açınca. LTD değil şahıs açınca da gelir vergisi.

Üstüne kıdem tazminatı konusu var. Adam 2 sene sonra dedi ki biz senle çalışmak istemiyoruz. Normalde maaşlı adamına 2 senenin kıdem tazminatını vermek durumunda.

Sana bunu da vermeyecek.

O yüzden iyi düşünün. Bu şekilde çalışma durumunda şirketten sigorta ödemelerini, masrafları almayı talep edin. Hatta sözleşme yapın ve sözleşme tek taraflı fesh edildiğinde kıdem tazminatı ücret üstünden ödenir maddesi koydurun.
  • anten  (20.10.22 16:42:54 ~ 16:49:43) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.