[]

araba sürerken farlar yüzünden sürekli geçici körülük yaşıyorum

geceleri araba kullanırken karşı taraftan gelen araçların farları yüzünden sürekli olarak 0.5 saniye ya da 1 saniye kadar önümü göremediğim anlar oluyor. ben geceleride mahalle aralarında uzun farlarımı kullanmıyorum ama karşımdan gelen araçların neredeyse hepsi uzun farlarını açmış geliyor ve bu benim görüşümü yok ediyor giderken yavaşlıyor hatta bazen neredeyse duruyorum, bunu nasıl aşabilirim? bende mi uzun farlarımı yakayım sonuna kadar ya da buna özel bir gözlük filan var mı?

geceleri mecbur kalmadıkça uzun farlar yüzünden araba kullanmamaya çalışıyorum artık,birini ezmekten, kaza yapmaktan korkak hale geldim.


 
Nerede yaşıyorsunuz? Mahalle arasında uzun farla gezen davar yoğunluğu nerede? Ben neredeyse hiç karşılaşmıyorum söylediğiniz şeyle. Uzun yolda yaşıyorum genelde aynısını.

Karşıdan gelen sürücüye uyarı olsun diye siz de kıza süreliğine uzunları yakıp söndürün. Ona rağmen anlamıyorsa farlarınızı kapatın. Ben gece vakti mahalle arasında karşıdan araç geliyorsa direkt söndürüyorum farları. genelde aynı sekilde karşılık veriyorlar.
  • coldegezenkutupayisi  (17.10.22 20:32:57) 
@coldegezenkutupayis istanbul sariyer'de yaşıyorum.

millette zenon far mı nedir tam adını bilmiyorum, o far çeşidinden var sanırım beyaz'a yakın bir renk sanırım sahte oluyormuş bu far çeşitleri.. görüşümü yok ediyor. oturduğum mahallede sürekli yokuşlar var mesela ben aşağıdan yokuşu çıkıyorum karşıdan gelen uzunları yakınca benim gözler yok oluyor adeta kör oluyorum. hatta bazen elimi kaldırıp camdan ışığın açısını kesmeye çalışıyorum.
  • ayseee  (17.10.22 20:33:31 ~ 20:36:27) 
Valla çok enteresan. hızınızı düşürüp selektör yapın, işe yaramazsa farları söndürün sokak ışıklandırması yeterliyse.


  • coldegezenkutupayisi  (17.10.22 20:36:43) 
yolun sağında radar aracı gibi ters park edip ama farlarını kapatmayan öküzler yüzünden alttaki ürünü kullanıyorum. normalde bisiklet için ama araç içerisinde de akşamları faydasını gördüm.
www.decathlon.com.tr

keskin kör eden farklı renkteki ışıkları daha yumuşak hale getiriyor.
ekleme: yokuşlu yerlerde rastlıyorsanız aslında araçlar uzunu yakmamış. farlar yeri aydınlattığı için yokuşlarda, karşıdan gelen araç uzun ışık zannediyor.
  • gargamel  (17.10.22 20:37:18 ~ 20:41:14) 
İstanbul Kozyatağı'nda yaşıyorum, bu şekilde araç kullanımına sıkça denk geliyorum İstanbul'un her yerinde. Eğer bu şekilde önünüzü anlık göremediğiniz oluyorsa gözlük gibi alternatifler alın, en azından araçta dursun.

Birde araca kamera takın, eğer bir kaza endişeniz varsa, en azından kamera olduğu için kafanız rahat eder.
  • GoodMorningTeacher  (17.10.22 20:50:13) 
@GoodMorningTeacher kamera taktırdım arabaya.. gözlük olayını hiç bilmiyorum işe yarar mı? internetten bakıyorum gece gözlüğü diye ama kullanmadan bilemedim.


  • ayseee  (17.10.22 20:55:02) 
gözlük +1 ama dechatlon edğil.
muhtemelen gözünüzde ufak dereceli de olsa bi bozukluk var. gece ışıklar patlıyor olabilir. göz doktoruna gidin.

Ayrıca led farlı araçları uzun yakmış sanıyor olabilirsiniz, genelde aydınlatması karşıya daha çok ulaşıyor özellikle araç ledleri yere doğru değil de karşıya doğru yöneltmişse. muhtemelen uzunları açmasa da sizin gözünüze denk geliyordur.
  • ayin yazari  (17.10.22 20:56:32 ~ 20:57:08) 
Karşıdakiler uzun far yakmıyor olabilir. Yokuşta olduğunuz için size uzun far gibi geliyor olabilir.
Sarı renk camı olan gece görüş gözlükleri var, ama mucize değiller. Bir miktar fayda sağlayacaklardır.

Normalde karşıdaki uzun farlarını yakıyorsa siz de uzun far yakıp kapatırsınız, hatalarını anlar ve kapatırlar.
Bence göz doktoruna da bir görünün. Pek çok insan yokuşlu yerlerde yaşıyor ve araba kullanıyor ama zaman zaman böyle bir olay yaşasa da kimse buna kafayı takacak kadar sık yaşamıyor bu sorunu. Belki de gözünüzde bir farklılık, hastalık vardır.
  • michael_knight  (17.10.22 21:58:40) 
bende de aynı problem var.

astigmat var muhtemelen sizde de.

çözüm:

aracın ön camına şeffaf ama ışık kıran bir film yaptırabilirsiniz. hatta 1 numara karanlık da olabilir.
yan aynalar ve dikiz aynası kendinden kararan araç alabilirsiniz. bu sadece arkadan gelen araçlardan koruyor.
daha yüksek araç alabilirsiniz, suv vs. bu da yüksekte olduğunuz için farların daha az rahatsız etmesini sağlıyor. kendi aracım bir suv, 1 haftadır serviste arabam. bu 1 haftada verdikleri ikame araç bir sedan. inanılmaz fark oldu farların rahatsız etmesi konusunda.
anti far sürüş gözlüğü alabilirsiniz. yukarıda birisi sarı gözlük göndermiş. aynısını dekatlon'dan aldım çok minik bir fark oldu yine çözüm olmadı. gözlükçülerde daha profesyonel şeyler var onları denemedim henüz.
  • emfuzi  (18.10.22 01:01:35) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.