[]

Yüzüklerin efendisi 1.film hakkında anlamadığım kısımlar

filmleri defalarca izledim de her seferinde merak ettiğim konular var.

1-ilk filmde amon sul'un gözcü kulesine gidiyorlar, nazguller gelip frodo'yu yaralıyor. aragorn gelip nazgulleri yakıyor ama sonra onlar arwen'in peşine takılıyorlar. onlar ölmedi mi yanmadılar mı ?

2-isengard'da orklar ağaçları yaktıktan sonra yerin altını kazdıkça orklar çıkıyor, lurtz falan çıkıyor. o ne alaka ordaki olayı çözemedim, yerin altına mı gömmüşler onları zamanında ?

3-yine arwen'in peşine düşen nazguller derede boğulmuyor mu sonra nasıl tekrar ortaya çıkıyorlar ?

 
Nazgul dediğimiz zamanında güç yüzükleri verilerek kandırılan insan ırkından 9 kral. Onlar sauron hükmündeki tek yüzüğe bağlılardır ve ölümsüz kara suvariler diye geçerler.Hiç bir ölümlü 'adam' bu süvarileri öldüremez.diye geçer kitapta. (Yani 3. Soruna da cevap olarak; ölümsüz denilmiş bi nehir akıntısıyla da ölmeyiversinler bir zahmet. Sürüklenip gidiyorlar sadece işte.)

İkinci soruna gelirsek de orklar eskiden elfmiş der saruman, sonra acı ve keder içinde bırakıldılar ve karanlıklar efendisi sauranın hizmetkarı oldular. Elflerin de doğadan bittiğini düşünürsek onlar da karanlığa geçince balçıktan oluşuyorlar bi nevi.

ortadunya.com

Şuradan da daha ayrıntılı bilgi alabilirsin.
  • formalite  (16.10.22 00:24:31) 
1 3 -> Nazgüller ölümsüz.

2 -> aslında bu kısım tamamen filmin uydurması, kitapta böyle bişey yok. Genel kanı, etraftan kaçırılan insanlarla orkların çiftleştirilmesi ile üretildikleri yönünde ama kitaplarda da açık açık anlatılmıyor.
  • plutongezegendegilmi  (16.10.22 00:31:39) 
1 ve 3- Nazgul aslında Wraith evreninde yer alıyor. Kıyafetleri yandığında ya da "öldüğünde" bedensel bütünlüğü kaybediyor. O yüzden yeni cicileri giyip geliyorlar. O büyü ile derece ölen atlar yerine filmde artık kanatlı yaratıklarla devam ediyorlar.

2- Orklar işkenceler ve lanetler ile uzun sürede orklara dönüşüyorlar. İlk orklar bu şekilde oluyor. Kitapta olan bir şey değil. Teori üretebiliriz ancak. Bence hali hazırda olan orklar çeşitli büyü işlemlerinden geçmek için o ağaç ve balçık içine konuyorlar. Yani o Lurtz sahnesi bence Steve Rogers'ın o kapalı alanda kimyasalı ve ışımayı yiyip Captain America modunda kaslı dev olarak çıkması gibi. Tırtıl -> Koza -> Kelebek de olabilir. Yani orkları (ya da belki yakaladıkları elfleri) belirli işlemlerden geçirip geliştirdi öyle.
  • nawar  (16.10.22 00:37:52) 
@Plutongezegendegilmi
Ben de okuduklarım arasında rastlamadım ama paylaştığım linkte Gondolin'in Düşüşü kitabında balçıktan oluşturuldukları belirtilmiş yani filmin dayanağı yine tolkien dünyasında bir yerlere oturuyor.

Bu arada paylaştığım linkten ilgili paragraf şöyle;

-Nasıl ürediği ve cinsiyetleriyle ilgili Tolkien’in verdiği iki ayrı bilgi vardır. İlki, Kayıp Öyküler kitabında ve Gondolin’in Düşüşü’nde geçen bir yöntemdir:

“Tüm bu ırklar yer altının ısısı ve balçığında Melkor tarafından üretildi. Kalpleri granitti ve vücutları deforme olmuştu; iğrenç yüzleri gülmezdi, sadece metalin çarpışmasına gülerlerdi, ve hiçbir şeyden Melkor’un aşağılık amaçlarına hizmet etmek kadar memnuniyet duymazlardı.”
  • formalite  (16.10.22 00:38:00) 
@formalite

Melkor dahil hiçbir Vala'nın canlı yaratma yetisi yok. Ancak olanı başka bir şeye çevirebiliyorlar. Bu çeviri sadece kötü olmak zorunda değil. Aule de cüceleri yaratıyor ama tam olarak canlı değiller onlar. Onları canlı hale getirmeye Eru karar veriyor. Orklar da canlı. O yüzden Eru olmadan balçık ya da başka yerden yoktan var edilemezler diye düşünüyorum. Bence o kısım çeviride bir hata ya da yanlış yorum.
  • nawar  (16.10.22 00:43:29) 
Çok pardon parça parça paylaşınca anlam bütünlüğünü kaybediyor. Aslında yorumda bir sorun yok gibi, ben paylaştığım link üzerinden kopyalayarak aldım yine metnin bütününde de elflerden evrildiklerinden de bahsedilmiş.

Bir yandan da metni yazan farklı bir yere de değinmiş (bunu da yeni öğreniyorum)
Tolkien'in balçıktan yaratılma fikrinden vazgeçtiği ve dişi elflerin de olduğu konusunda mektuplarında bahsettiği konu edilmiş.
  • formalite  (16.10.22 00:58:25) 
İlk orklar Melkor tarafından dönüştürülen elfler değil miyidi?


  • Hallegadola  (16.10.22 09:42:09) 
@formalite, yazıda (alıntı yaptığın kısımda) ilk orklardan bahsediyor. Yoksa yine aynı yazıda melezlerden ve Saruman'ın ordusunu nasıl ürettiğinden de bahsedilmiş.


  • plutongezegendegilmi  (16.10.22 10:43:35) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.