[]

kentsel dönüşümde yıkılacak evden malzeme alımı

kentsel dönüşümde yıkılacak evin içindeki demirbaşları alabiliyor muyuz diye sormuştum, şöyle yanit gelmişti:

www.eksiduyuru.com

bunun yasal dayanağı nedir bilen var mı?
bir tanıdığım için soruyorum. hiçbir şey alamazsın falan demişler de..

 
Yasal dayanağı bilmem ama şöyle açıklayayım. Kentsel dönüşüme bırakılan ev aslında mütahite bırakılmış oluyor ve sözleşmeye aksi madde ekletmediysen içerisindeki demirbaşlar da ona Ait oluyor.
Müşahitler yıkım başlamadan “hurdacı” ile anlaşıp kapıları, pencereleri, petekleri vs söktürüp satar. Oradan gelecek parayı da kullanır ki 30-40 daireden gelecek olan tutar hiç de az değildir.
Şimdi hurdacı katları gezerken sizin katta kapı vs olmadığı için mütahite gidip söylerse o da sizden para isteyebilir. Ama 5-10 bin için dava mava kasmaz. Dönüşüm sonrasında yine siz oturacaksanız orada malzemeden çalabilir tabii.
  • gokank4  (13.10.22 00:15:34) 
Bir müteahhit olarak cevap vereyim;

evdeki eski malzeme ve yıkımdan çıkacak demirin karşılığında yıkımı bedavaya getiriyoruz. Yıkımcılarla bu şekilde anlaşıyoruz, onlar da binayı bedavaya yıkıp molozumuzu kaldırıyorlar.

Çok daireli bir binada bir dairenin mutfak ve kapılarının sökülmüş olması çok dert değil benim için şahsen, ama konu abartılıp da iş domuzdan kıl koparma aşamasına gelirse sıkıntı çıkabilir.

Müteahhit de size diyebilir ki "madem öyle binayı da yık arsayı temizle ver bana"

Yani birebir ilişkilerde sorun olabilir abartırsanız, ama kombiyi sökün ona bir şey demez kimse. Zaten siz binayı boşaltınca yıkımcılar gelene kadar girer çalarlar onu.

Bildiğim kadarıyla yasal bir dayanağı yok, görmedim, duymadım.
  • John Bloor  (13.10.22 12:39:09) 
Dolaplar kapılar kimsenin umurunda olmaz. Fakat kalorifer petekleri boruları demirler vs çok kıymetli.

Bizim dönüşüme giren binamız müteahhite teslim edildikten bir kaç gün sonra soyulmuştu. Kamyon gelmiş ve binada ne kadar petek, boru, musluk asansör kabini, kombi, klima motoru varsa almıştı. Dönüşüm sürecinde olduğu için de kimse yadırgamamış tabi.

Müteahhit ise binayı yapmayacağım diye tutturmuştu. Biz de noterden ihtar çekince yapmıştı.

Yani belli ki yüzeysel metallerden iyi para geliyor.

Yasal dayanağa gelince ise bizim sözleşmede ben anahtar müteahhite teslim edilince artık daire teslim edilene kadar daireye müdahale edilemeyeceğine dair bir madde hatırlıyorum. Anahtarı ver anahtarı al olayı var.
  • denizgonen  (13.10.22 17:54:05) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.