[]

Şarap yapımına uygun üzüm nereden bulunur?

Yılların şarap tüketicisi olarak ilk defa hobi amaçlı kendi şarabımı yapıyım diyorum fakat güzel şarap yapımına uygun üzüme ne şekilde ulaşabilirim bilemedim.

Öküzgözü, boğazkere, cabernet, kalecik karası vb bunları şarapla beğenerek içiyoruz ama üzümün görüntüsünü tipini ayırt etmek nasıl oluyor bilmiyorum.

Pazarda satılıyor mu yani bunlar? Pazarcıya sorsam kardeş bundan şarap olur mu desem bilir mi acaba?

Facebook'ta gruplar var ama genelde hep farklı şehirlere gidip almak gerekiyor yerel üreticiden, öyle kargolayım göndereyim vb yok pek.

Kadıköy'deyim ama İstanbul içinde şuraya git derseniz giderim. Bi 40-50 kg alıyım diyorum.

 
evinizin yakınındaki pazara gidip pazarcılardan sipariş verin.
halden istediğiniz ya da yakın bir şeyler tedarik ederler. doğrusu bağdan tedarik etmek. ucuz bir el aleti olan refraktometre alarak, alacağınız üzümün olgunluğunu da kontrol edebilirsiniz.

  • qxgviper  (11.10.22 21:29:44) 
hocam yemeklik üzüm ve şaraplık üzüm farklı cinsler


  • freebird5406_2  (11.10.22 21:40:20) 
Şarap yapılacak üzüm, pazarda satılmaz. Onların facebook grupları vardır. Oralardan irtibat kurar, bağa gider, bağcıyla beraber toplar, bağcıya patlattırıp, saplarından ayıklattırıp götürdüğün bidonla alır ve aynı gün masterasyon işlemine başlarsın.

Pazarda satılan üzümler sofralık tabir edilen üzümlerdir. Onların şeker seviyesi ve asiditesi şarap yapımı için yeterli değildir.

İstanbuldaysan Kırklarelinde şaraplık üzüm bağları var. Oradan alabilirsin ama bu sene sezonu yaklasık 1 ay ile kaçırdın. Seneye daha hazırlıklı ol.

Facebook'da evde şarap adlı bir grup var. O gruba üye olup bu bir sene içinde noksan bilgilerini ve noksan donanımlarını tamamlamanı öneririm.
  • Mirket  (11.10.22 21:44:45 ~ 21:48:11) 
sofralık üzümden şarap yapılır. ancak nitelikli ve kaliteli olmaz.
oradaki temel konu sofralığın az su oranına sahip olması ve haliyle şeker oranıdır...

diğer konuda pazardaki köyünden kasabasından ürün getiren mini seyyar yerlerden güzel üzüm çıkabilmekte.

ama genel kanıya paralel olarak bende dışardan almanın doğru olduğunu belirtmiştim a dostlar
  • qxgviper  (11.10.22 22:35:30) 
facebook'ta "evde şarap" grubunu takip et. hem istediğin gibi üzüm, hem de nasıl yapılacağı ile ilgili detaylı tarif ve öneriler bulabilirsin.

www.facebook.com
  • kibritsuyu  (11.10.22 23:41:45) 
Konuya bir kaç yıl önce merak salmış, iki kere de şarap yapmıştık.

Şaraplık üzümü pazarda vs. bulmanız mümkün değil.
Tekirdağ civarında bir çok üretici var. Diğer arkadaşların yazdıklarına alternatif olarak sahibinden.com'da şaraplık ve pekmezlik üzüm diye satanlar var. Kilo fiyatları da yazıyor.

50-100 kg için İstanbul'a veya eve getirmiyorlar.

Önceden, şu gün geleceğim şu kadar alacağım diye anlaşıyorsun, onlar o sabah kesip hazırlıyorlar veya beraber kesiyorsun.
Sonra biz aynı gün İstanbul'a dönüp, ayıklayıp ezmiştik.
  • burfak  (12.10.22 13:26:41) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.