[]

Herhangi Bir Hastalik Belirtisi Olmadan Kan Tahlili

İstemek tuhaf mi? Hak değil mi? Ne dusunuyorsunuz?

SGK'den bahsediyorum tabii.

Yılda bir-iki kez yaptırırım. Bunun için herhangi bir rahatsızlığımın olmasını beklemem. Özel sağlık sigortam olduğu icin devlet hastanelerini neredeyse hiç kullanmam. Yani vergi olarak verdiğimin çok azını geri aliyorum.

Bugun ilk kez sağlık ocağında kan tahli yaptırmak istedim ve doktor böyle bir şeyin dünyada örneğinin olmadığını söyledi. Yani muayene sonrası doktorun gerek görmesi halinde kan tahlili yapılmasının gerektiğini söyledi. (Gerci sonunda istediğimi verdi cunki doktorum başka biriydi ve bu doktor asıl doktorumun yerine bakıyordu. Asil doktor dün böyle bir şeyden bahsetmemisti. Hatta bugüne kadar hiçbir doktordan bunu duymamıştım.)

Bense kendi kontrolumu yapıp eksik olan bir şey varsa (B12 mesela) takviyemin dozunu ayarlamak istiyorum. Bunda yanlis olan bir sey var mi?

 
Tibbi oneri degildir...

Ben de sizin gibi dusunuyorum. Dunyada ornegi olmadigi dogru olabilir, ingilterede de GPye gittiginizde bir sikayetiniz yoksa size olumlu yanit vermezler. Cunku 1) o kadar cok tahlil vs opsiyonu var ki, uzman olan biri karar vermek ister 2) her onune gelenin kendi sonucunu kendi yorumlamasini istemezler hakli olarak.

Bence yanlis birsey yok. Ben de senede 1 problem vs olmadan da temel tahlilleri (kolestrol, vs) merak 've takip icin yaptiriyorum. Ama listeyi de cok uzatirsaniz maliyet de fazl olacak. Tibbi olur yazarliginiz varsa kotu bir see degil yaptgniz.
  • parcxerox  (11.10.22 12:28:00) 
Devlet hastanelerinde pek uğraşmak istemiyorlar şikayet yoksa çünkü bütün nüfusun bu şekilde sıra al, doktorla görüş, kan alınsın, laboratuvarda işlensin, sonuçları al doktor incelesin. Hepsi hem zaman hem para kaybı demek oluyor.
Bu koruyucu önlem gibi görülüp gerek duyulmuyor.

Özel hastanelerde ise para kazanıyor sonuçta seve seve yapıyorlar.

İmkan olsa 6 ayda bir baktırırım bende.
  • kararsızataletfilozofu  (11.10.22 12:39:12) 
Ülke o kadar zengin olsa, herkese mecburi olarak belirli periyodlarda check up yapılması, hastalıkların önlenebilmesi açısından en güzeli. Ancak o kadar zengin değiliz.

B12 yi örnek vermişsin. Oradan devam edeyim. Herhangi bir hastanenin internet sitesine girip 'Unutkanlık sebepleri'ni sorduğun zaman B12 ye sıra gelene kadar onlarca sebep ortaya çıkıyor. Ancak gıda takviye sektörünün gazlamasıyla kime unutkanım desen hemen B12 ne baktır der.

Herhangi bir emilim problemin yoksa günde 15 dakika öğlen güneşinde kolsuz kıyafetle kalmakla alabileceğin D vitaminini sana dünyanın parasıyla satabilmek için sık sık D vitamini ölçtürmen gerektiği algısı yaratılıyor. Kapitalizm böyle bir şey.

Benzer sebeplerle artık kan tahlili suistimali yaşanan güzel yurdumda Devlet de tedbir olarak D ve B12 tahlil yetkisini ASMlerin elinden almış bulunuyor.
  • Mirket  (11.10.22 12:39:18) 
bence yanlış olan bi şey yok. her hastalık belirti göstermez. belirti gösterdiğinde çok geç olabilir. o yüzden düzenli test yaptırmak iyidir.
b12-d vitamini eksikliği mesela direkt belirti göstermiyor.

  • jelly bear  (11.10.22 12:39:33) 
dunyada ornegi vardir, tahliller sorunlarin onceden gorulmesinde katki saglayabilirler, yasadigim ulkede doktordan isterim verir, dunyada boyle bir sey yok diye bir geri donus almadim henuz, her ay istemek gibi durumlar olursa bu elbette gercekci degil ve kamu parasini israfa girer ancak senede 1-2 test onleyici olabilir. bu da kamuyu daha yuksek maliyetlerden korur...


  • hewit  (11.10.22 12:40:46) 
"Yani vergi olarak verdiğimi çok azını geri aliyorum."

özel sağlık sigortanı tamamlayıcı olarak kullanıyor isen yine sgk'nı kullanmış oluyorsun. hatta tamamlayıcı durumda ilaçların tamamen sgk'dan oluyor.

ben yanlış görmüyorum, sizinle aynı durumdayım. ancak devlet hastanelerinin yoğunluğundan dolayı aile hekimine de hak veriyorum. imkanı olan yaptırmalı
  • kenarortay  (11.10.22 12:47:16 ~ 12:47:45) 
direk ben kan tahlili yaptırmak istiyorum derseniz yapmıyorlar.
bir süredir kolestrolüme,t3 üme baktıramadım derseniz veya bu ara çok iştahım açıldı acaba şekerim mi yükseliyor veya son aylarda kilo verdim acaba bir şeyimmi var derseniz çoğu doktor bir kan testlerine bakalım der.
her canı isteyen tahlil yaptırmak isterse başa çıkamazlar hem maliyet hemde hasta yoğunluğu artar.

ama birde çoğu hekim biraz olsun neyi olduğunu bilen hastayı sevmiyorlar. şu şu kasım ağrıyor, şu eklemim sıkıntı var mr çektirseniz demeyeceksin, salağa yatıp ayağım ağrıyor diyeceksin.
  • astronom bey  (11.10.22 13:00:29) 
her hasta herhangi bir şikayeti olmadan kafasına göre tıbbi tetkik hizmetlerini kullanmaya kalkarsa bunun önü alınamaz. ben de bu aralar çok cips yedim, kolesterolüme baktırayım diye giderim. dolayısıyla bu tarz bir tetkiki doktorun talep etmesi gerekiyor ve doğru olan da bu.

vergilerin ise bir sigorta gibi düşünebilirsin. mesela umarım olmaz ama özel sigortanın sırt çevireceği bir durumda devlet hastaneleri ölene kadar bakıyor sana. bu ay 5 bin vergi ödedim, hemen karşılığını alayım, alamıyorsam da en azından tetkik yaptırayım gibi bir olay yok dünyanın hiç bir yerinde.
  • roket adam  (11.10.22 13:09:01) 
Ekşi duyuruda 'beğen' tuşu olsa (ki olsa güzel olurdu) @roket adam'ın yazdıklarına basardım.


  • Mirket  (11.10.22 13:35:44) 
6 ayda bir aile hekimine gidip checkup yaptırmak istiyoruz diyoruz, karı koca genel bir kan tahlili yapılıyor.


  • halanne  (11.10.22 14:41:28) 
Ben yıllardır bunu yapıyorum aile hekiminde. Bir kere bile yapamayız demediler.


  • invictae  (11.10.22 18:55:54) 
Sonuçta doktorların hastanın sağlık hizmeti geçmişine bakma yetkileri var. Son 6-12 ayda hiç kan tahlili yaptırmamışsam hiç sorun çıkarmadan onay vermeli diye düşünüyorum. Yani kan tahlilinin önleyici sağlık uygulaması olarak değerlendirilip rutin bir uygulama haline getirilmesinin doğru olacağını düşünüyorum.

"Önlem" kavramına "önem" verilmeyen bir toplumda yaşıyoruz maalesef.
  • pantepember  (11.10.22 21:24:09 ~ 21:25:50) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.