[]

1 dönemde 8 doktora dersi zulüm mudur?

Merhaba arkadaşlar

Yeterlilik öncesi 90 akts almış olmak gerekliymis. Ben de 8 ders alma gafletinde bulundum. Haftanın 4 günü okul olacak. Uzaktan çalışıyorum ama 8 dersi vermek hayal mi cidden?

Evim dışında bir şehirdeyim haliyle 1 dönemde bunlardan kurtulayım diyorum. Gelecek döneme 1 uygulama dersi kalmış olacak böylece. Bu 8 dersin biri de uygulama dersi görece geçmek kolay bir kaç rapor yazmak gerek sadece. Ama geri kalan 7 ders biraz düşündürdü.

Biraz inek biriyim, daha önce yüksek lisansta 7 ders verme rekorun var ama o zaman çalışmıyodum haliyle emin değilim. Deneyimli olanlar yapılır ya da çıldırdın mı, diye fikrini yazarsa çok sevinirim. Zira ekle sil haftasındayiz şimdi çıkarabilirim.

Cevaplar için şimdiden çok teşekkür ederim.

 
valla hangi okul, hangi bölüm olduğuna göre bayağı bir değişir bu durum. Bazı okullarda 10 ders bile zaman almak dışında pek sallamaz, ama belli okul ve bölümlerde 3-4 ders ötesi hayal olur.

Bu arada eğer 8 ders hiç yapılamayacak bir şey olsaydı danışmanının bir dur ne yapıyorsun diyeceğini düşünüyorum. Bu nedenle bölümünüz için 8 dersin bir problem olmadığını tahmin ediyorum.
  • yeninesiltupcu  (10.10.22 11:09:06) 
Duyulan haliyle çok zor, ancak derslerden ne beklendiğine bağlı tamamen. Ben kendi deneyimimden yola çıktım. Yüksek lisans ve doktora dersleri genelde sunum hazırlama, makale yazımı üstünden yürür. Bu sunum ve makalelerin de belli bir zemine oturtulması gerekir kaynakçanızda kullandığınız yayınlar önem taşır. Lisansla kıyas yapmak doğru değil. Düzgün bir sunum hazırlamak aman aman zor demesek bile zaman alan bir iş ve sizde de bu zamandan son derece kısıtlı bir miktar var.

Haftada 4 gün ders olacak diyorsunuz, yani bazı günlere birden fazla ders düşüyor. Bu sunum dönemleri de büyük ihtimalle üst üste gelecek ve siz bir de çalışıyormuşsunuz.

Ben kendi okul deneyimimle kıyaslayınca nasıl olup da bu işin içinden çıkılacağını anlamadım. Ancak başta dediğim gibi, derslerde sizden ne beklendiğine bağlı daha çok. Yüksek lisansınızı aynı yerde yaptıysanız orasıyla bir kıyas yapıp, onun biraz daha üstü bir tempoya kendinizi ayarlayın. Ekle sil geçmediyse bence düşürün ders sayısını.
  • akhenaten  (10.10.22 12:31:12 ~ 12:35:40) 
Benim zamanımda toplam 8 ders alınıyordu. Ben 4-4 iki dönemde bitirmiştim bazıları ona bile hızlı demişti çünkü millet 2 yılda bitiriyor ders dönemini.

Tabii aynı zamanda çalışıp çalışmadığına göre değişir. Ama 8 çok bence.

edit: fakat bazı hocalar bazen iki haftada bir ders yapabilir veya size bişeyler dağıtıp Şu haftalar gelin sunum yapın diyebilir vs. o tür şeyler belki seni rahatlatabilir. Hocalarla konuşsan iyi olur gibi.
  • nhk ni youkosu  (10.10.22 12:36:47 ~ 12:38:11) 
@akhatenan
Evet yükseği de aynı yerde yaptım. Bizde de makale/ ödev+ sunum şeklinde ilerledi hep. Bu tempoyu biliyorum. İsim de az biraz benzer olduğu için biraz pratik kazandığımi düşünüyorum. Sanki zor olur ama olur gibi geliyor ama etrafımda herkes ölürsün filan şeklinde tepki verince tirsmadim değil:/

  • Amaranta ursula  (10.10.22 12:39:28) 
okul, bölüm, derslerin zorluğu, hocaların beklentileri vs. en önemli kriterler.
bunları bilmeden verilecek her cevap yanlış olacak.
en mantıklısı bu dersleri daha önceden almış birisine sormak.
ancak dersler kolay değilse çok zor bir dönem olacağı açık.
  • ted  (10.10.22 12:40:27) 
Ben de Hacettepe'de doktoradayım. Sizin 7 doktora dersi alma sebebiniz tam olarak nedir. 2 YL + 8 doktora dersi almanız yeterli toplam AKTS'yi tamamlamak için. Bütün dersleri doktoradan almasanız da olur.

4 dönem içerisinde AKTS'lerinizi tamamlamanız gerekiyor. Aynı zamanda 1 dönem de doktora yeterlilik sınavına hazırlık dersini kodlayarak ek bir dönem daha alıyorsunuz. Yani yeterliğe kadar 5 döneminiz var. Ama doktora yeterlik sınavına hazırlık dönemi öncesi 2 dönemde dersleri bitirip kalan iki dönem de boş geçiremiyorsunuz diye biliyorum.

Bölüm hocaları çok zorluyorsa farklı enstitülerden mesela Siyasal'dan Ruhtan hoca veya Mete Kaan Kaynar'dan da ders alabilirsiniz ki çok keyifli geçiyor.
  • juan pablo pino  (10.10.22 14:13:03 ~ 14:13:44) 
4-3-2 şeklinde alarak 1.5 yılda bitirdim. Alan işletme. Öğr. Gör. olarak çalışıyorum aynı zamada. En yoğun geçen dönem son 2 dersi aldığım dönemdi. Makale yazma ya da haftalık aşırı ağır dili olan ing makaleler okumak ve çevirmek perişan ediyor. Ve bu yoğunluk tamamen hocaya ve sizden beklentisine bağlı. Hatta dersi kaç kişiyle kiminle aldığınız da önemli. Ben bir dönemde 8 dersi asla almazdım.

Kendimce zorluk sıralamasını da yapayım hadi.

Yeterlilik>tezi yazmak>Doktoraya kabul alabilmek>bir dönemde 8 ders alıp geçmek?>bir dönemde 4 ders alıp geçmek>tez izlemeler>mezuniyet işlemleri
  • buzbebek  (10.10.22 22:08:46) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.