[]

Paslı Akan suların müsebbibi Ev sahibi

Yeni bir ev tuttuk ailece. Tutarken suvtesisati eski uzun süre kullanilmayinca pas akıyor falan dedi emlakçı ve ev sahibi.
Şimdi taşındık. Çeşme 2gun acilmayinca gerçekten de paslı akıyor. Baya kahve rengi akıyor.
Ev sahibine söyleyeceğim ana muhtemelen masraftan dolayı ben sizi uyarmıştım falan diyecek.

Benim bu durumda yasal bir hakkım var mı bu evi yaptırmak gibi.
Küçük çocuk olduğu için böyle.bir suyu kullanmak istemiyorum.

Not: önceki kiracının da pas nedeniyle banyo bile yapamadığı için taşındıklarıni öğrendim komşulardan.

 
sorunuza cevap degil ama ev sahibi o kadar ciddi bir uyarida bulunmus ve dinlememissiniz ki, kullanmayinca pas akan musluktan kullanildiginda surekli temiz su mu akacak belli ki tum tesisat olmus. normalde yasanilabilir durumda olmayan bir yer haline gelmisse sorumlulugun ev sahibine aittir, ancak bu saatten sonra bu is cok zor gorunuyor, yeni ev bakmaya baslayin, o surecte de ev sahibine yaptirmasi icin zorlayin bakalim ne olacak.


  • hewit  (06.10.22 17:15:28) 
Adam da emlakci da uyarmis. Manasi yaptirmam isine gelirse kirala demek simdi evi kiralayip durumdan sikayet etmek neden? Ortada yalan beyan yok birsey yok.
Avukat degilim yasal durumu bilmem ama yaptigin etik degil.

  • kuzey li  (06.10.22 17:49:09) 
İnsanlar da bir değişik ha. Ev sahibi söylemiş böyle durum var demiş sen neden taşındın o zaman. Hele küçük çocuk var sen neden taşındın.

Tam şark kurnazı ha, ucuz diye taşındı şimdi de bir şeyler tırnaklamaya çalışıyor aklınca.

Neyi yaptırıyorsun bir de eski tesisat sistemi eski evler böyle. Ne yaparsan yap o borular paslanıyor, geçtiğimiz senelerde apartman olarak daire başı onbinlerce lira verdik de tüm apartman içi tesisat kırıldı, dairelere yeni boru çekildi, sonra da daire içi tesisat yenilendi.
  • denizgonen  (06.10.22 20:52:21) 
Vay mk herkes normallestirmiş durumu. İnsanlık dışı bir durumda yaşamamızın istendiğini düşünmedik. Böyle her açtığımda okul oluk paslı su geleceğini zannetmedim. Kadın uzun süre kullanilmayinca oluyor demişti.
Bu durumdaki bir evde insanların kalması nasıl beklenebilir aklım almıyor açıkçası.

Her neyse kadın geldi gördü durumu, özetle param yok bu iş büyük iş dedi . Nihayetinde bir kaç gün iyice gözlemleyerek kara verelim ben yaninizdayim dedi. Gerekirse ben yaptıracağım kiradan düşeceğim. Herhalde ,20/30k geçmez diye umuyorum. Yine de hepiniz sağolun
  • vazovski  (06.10.22 23:59:22) 
Valla açıkçası baya değişik insanlarmışsınız. Önceden beyan edilmiş bir durumda “bu kadar da olacağını düşünmemiştik” savunması cidden ilginç. Bir de gerekirse gerekirse kiradan düşüp yaptıracağız diyorsunuz kadının durumum yok demesine rağmen. Ha nasıl olsa kontratı yaptık her türlü hak bizim diyorsunuz.

şark kurnazlığı +1
  • msb  (07.10.22 00:47:56) 
söz konusu durum; ayıplı mal. ancak bu durum size bildirilmiş. normalde bu kabul edilmez. ilk aklıma gelen piyasa şartlarının altında bir kira bedeliyle tutulduğu için bu ayıbın gözardı edildiği. malik izni olmadan masraf edip kiradan düşerim derseniz bu sizi haksız yapar. yapabileceğiniz en makul şey filtre taktırmak olur. içme suyu için damacana kullanmak olur.


  • phonex  (07.10.22 02:17:40) 
@vazovski ilk olarak bu devirde 20-30k'ya tadilat yapacak usta sokmak bile yetenek ister. İkincisi de su borularının geçtiği her yer kırılacak, yeni boru döşenecek, sonra da o kırılan fayanslar, açılan parkeler kapatılacak. Apartmanda diğer dairelerde de böyle bir durum varsa apartman içi tesisat da yenilenecek. Her türlü bir 100.000 ödeyeceksiniz. Filtre kullanmak da bir yere kadar çözüm.

Ek olarak ahırdan bozma evlerin geniş ferah diye pazarlandığı, kırık dökük evin boya badana gerekiyor diye pazarlandığı bir ülkede ev hakkında böyle bir şey söylendiyse ciddiye almayacak kadar fanusta yaşamanız da inanılmaz.
  • denizgonen  (07.10.22 07:28:59) 
benim de oturduğum evde su tesisatı 1-2 gün kullanılmazsa önce hafif paslı, sarımsı bir su akıyordu, birkaç saniye sonra sonra düzeliyordu.

su tesisatının eski olması, paslı olması başka, musluktan çamur gibi paslı su akması başka.
neden herkesin gömdüğünü anlayamadım.
emlakçı uyarmış da, "önceki kiracı dayanamadı, bu yüzden çıktı, o denli bir pas" dememiş.
"uzun süre kullanılmayınca pas akıyor" dendiğinde, benim eski evimdeki gibi bir durum olduğu düşünülür, musluktan çamur gibi su aktığı değil.
bu zaten eski binalarda hep olan bir şey çünkü.

bu, ısınma sorunu olan evi kiraya vermek gibi bir şey.
anlattığınız durum "biz uyardık" seviyesini aşan bir şey, yani kiralanamaz durumdaki evi kiraya vermişler.

yukarıda söylendiği gibi, çok büyük iş.
ama yani iki ayrı evimde hem boru patladığı için tadilat yaptırdım, hem mutfak yaptırdım.
öyle "cesaret isteyecek" falan bir şey değil.
iyi usta bulursanız tıkır tıkır yapıyorlar ama tabii ki büyük iş, yani yerler falan kırılacak.
ayrıca bir usta çağırıp baktırın, en problemli yeri tespit edip sadece o kısmı da değiştirebilirler işiniz görülsün diye.
benim evde boru patlayınca sadece dirseğe kadar olan kısmını değiştirdiler mesela.
belki o şekilde kurtarılabilir bir tarafı vardır, bir usta getirip sormanız lazım.
tespit için para isteyebilirler yalnız çünkü kamerayla bakıyorlar borulara.

duruma göre olmazsa taşınırsınız.
tabii ki durup dururken üst üste iki kere taşınmanın masrafı da olacak.
iyi düşünün, düzgün bir ustaya danışın.
  • blatta hiberna  (07.10.22 07:56:00 ~ 08:02:57) 
Ev sahibi tamam değiştirelim dese de siz evin içindeyken olacak iş değil, Mutfak banyo tuvalet ve dışarıdan evin içine ve bu bölmelere kadar her yer kırılacak.

İçinde yaşanan evde hiç kolay değil, kaldı ki problem binanın ana kolon tesisatındaysa aynı sorun devam edebilir.
  • John Bloor  (07.10.22 10:54:07) 
Tam aciklayici olmadan uyardi diye pas icsinler madem. Uzun sureden 2 gunu anlayan super zekalar icin evet tesisati onlar kendi parasiyla degistirsin. Sizin durumunuzda sorumluluk ev sahibindedir, geregi neyse seve seve yapacak. Cok biliyormus madem uzun sure degil 2 gunde pas akiyor bakin ona gore kiralayin deseymis. Evden cikinca borulari yaninizda goturmeyecekseniz yaptirin, kiradan dusun.


  • summer timetable  (07.10.22 12:56:14) 
bu kadar büyük bir tadilati ev sahibi rızası olmadan yaptıramazsınız. parasını siz ödeseniz dahi izin almanız gerekir. ya ev sahibi ile anlaşacaksınız ya da çıkacaksınız.


  • nuisance  (07.10.22 14:09:19) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.