[]

Euro ekstresindeki borcum TL'ye çevrildi?

Temmuz ayında yurtdışına gitmeden önce İş Bankası'ndaki kredi kartım için euro ekstresi tanımlattım.

Ağustos ayında 200 euro bir ekstre geldi 100'ünü ödedim. Eylül ayında o 100 euro üzerinden ekstre beklerken TL ekstre aktarım adı altında mevcut kur 18.30 falanken 18.65 gibi bir kurla kalan tutar TL'ye çevrilmiş ve TL ekstreme gönderilmiş.

Neden böyle bir şey yaptılar? Benim böyle bir talebim olmamıştı ama yabancı para ekstreyi de ilk kez kullanıyorum. Usulü böyle mi bunun?

Bankayı da arayacağım da öncesinde buraya sormak istedim.

 
boyle bir usul falan yok, ekstre tercihini yabanci para olarak yaptiysan oyle gelmesi lazim bankayla gorus ama ekstre kesildikten sonra artik duzeltmeler diye dusunuyorum.

edit: duyuruyu yanlis okumusum pardon, boylece yeni bir sey ogrendim :)
  • bay b  (06.10.22 13:01:17 ~ 13:26:12) 
ödeme tarihini geçince TL'ye çevriliyor fakat bir kısmını ödeme (minimum) işi döviz ekstresinde var mı hatırlamıyorum. Dövizlerde %100'ü ödenecek gibi bir şey diyorsa o sebeple olabilir.

Ben bir kere son gününe kadar ödemeyi unutmuştum direkt "borcunuz TL olarak aktarıldı" diye mesaj gelmişti.
  • nhk ni youkosu  (06.10.22 13:02:49 ~ 13:03:30) 
Evet. Uygulama böyle.
Ödeme tarihi geçince, kalan tutat tl ye çevriliyor. Misal, tamamını ödemiş olsaydınız, böyle olmayacaktı. Ya da hiç ödememiş olsaydınız, tamamı çevrilecekti.

İnce ayrıntıları var. Mesela ekstrelerinizin hem dolar hem tl kesilmesini talep etmek gibi. Ama bunu zaten önveden talep etmek gerekirdi.
  • mahone  (06.10.22 13:06:05) 
@mahone +1 Döviz işlemlerinde asgari yok, minimum ödeme %100 ve ödenmez ise çevriliyor. Hatta bankalar arasında eğer gününde ödenmez ise günlük kurun %1 fazlası ile hesaplayıp çevirenler var. Bu yine iyi.

Örnek Vakıfbank:
Yurt Dışında Yapılan Alışveriş : Yurt dışı alışveriş ve nakit çekim işlemleri USD/TL cinsinden ödenebilir. Dönem Borcunun son ödeme tarihinde ödenmeyen kısmı, son ödeme tarihinden bir gün önceki TCMB döviz satış kurunun %1 fazlası ile çarpılarak Türk Lirası'na çevrilmekte ve o dönemin hesap kesim tarihinden başlamak üzere eksik yatırılan tutara faiz işletilmektedir. Yabancı para birimi cinsinden ödemeyi tercih edenler için, asgari ödeme tutarı, dönem borç tutarı kadar hesaplanmaktadır.
TL cinsinden ödemeyi tercih edenler için işlemin Banka’ya ulaştığı tarihten bir gün önceki TCMB döviz satış kuruna %2 ekleyerek TL'ye çevrim yapılmaktadır.
  • yeninesiltupcu  (06.10.22 13:16:15) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.