[]

Kirayı kontrat sahibi mi ödemeli?

Merhaba, kirada olan evimizin kirasını kontratta ismi yazan kişi değil, onun oğlu banka kanalıyla ödüyor. hukuken kontratta ismi yazan kişinin ödemesi gerekmiyor mu? bu durumda kiracıyı çıkarmak için hukuksal bir hakkımız oluyor mu?

not: zaten ihtiyaç sebebiyle tahliye davası açılacak, fakat bu durum bir tahliye sebebi olabilir mi?

çok teşekkürler.

 
avukat veya hukukçu değilim. kirayı gönderirken "x daire ekim 2022 kira bedeli" diye gönderiyorsa bence bir hakkınız yok. bu şekilde göndermiyorsa bile kontratta yazılı olan veya her ay düzenli olarak gönderilen ve itiraz etmediğiniz bir tutarı gönderdiğini iddia edebilir.

böyle bir sebeple tahliye etmeye çalışırsanız karşı taraf da ben sana bu kadar zamandır para gönderiyorum diyerekten sebepsiz zenginleşme davası açabilir.
  • inheritance  (06.10.22 09:05:14) 
@aman üstüme geliyorlar, art niyetli değiliz. fakat kiracı da iyi niyetli değil. eve benim ihtiyacım olduğunu söylüyorum tatlı bir şekilde ama çıkmıyor, eve çökme peşinde. dolayısıyla kiracı böyle art niyetli olunca insan ister istemez bir acaba diyor.


  • Cenk Daniels  (06.10.22 09:12:07) 
:)
Bu soruyu, kirayı benim yerime oğlum ödüyor, ev sahibi bizi çıkarabilir mi diye sorsanız cevaplar daha farklı olabilirdi.

Hemen paraya itiraz yoksa ne içi. Geldiği belli ise ortada bir sorun yok
  • kisa  (06.10.22 09:31:52) 
Oğlu ödüyorsa, kira bedeli de yazıyorsa hatta bankalarda zaten bu para transferi nedir diye sorduğunda menüden konut kira ödemesi seçebiliyorsunuz, muhtemelen onu da yapıyordur.

"İhtiyaçtan" tahliye davası açabilmeniz için aynı şehirde sizin üstünüze başka bir evin olmaması gerekir. ama anladığım kadarıyla 2 eviniz var. Bu durumda çok da bir şey yapamazsınız.

Adam kirasını ödüyorsa, sözleşmesi yeniyse çok müdahale şansınız olmaz.

Kaldı ki kirasını ödeyen, sözleşmesi olan bir kiracı eve "çökmüş" sayılmaz. Adam sözleşme yapmış ve süre bitene kadar orada oturacağını düşünüyor ona göre plan yapıyor. Ha ucuza oturuyor civarda kiralar çok arttı diyen ev sahipleri var. Burada da ev sahibi öngörüsüz yatırımının karşılığını alıyor derim. Maalesef ev sahipleri evleri sürekli çok para kazandıracak sözü verilmiş gibi davranıyor. Dünyada öyle bir yatırım yok.

Ha bir de ihtiyaçtan diye dava açıp sonra evi daha yüksek fiyattan başkasına kiraya vermeye kalkarsanız, eski kiracınız 1 senelik kira bedeli kadar tazminat isteyebilir ve alır.
  • anten  (06.10.22 11:19:30 ~ 11:31:38) 
@instant,

çok kıymetli evlerini şu an zaten kimse geçen senenin fiyatına kiraya vermiyor. sorun kira zammına sözleşmeye aykırı olarak %25 sınırlama getirilmesi ile ilgili. benzer şekilde baka kanun çıksa sözleşme önemli değil istenilen kirayı istediği ay talep edebilir desele ona da haksızlık derim.
  • kisa  (06.10.22 11:48:27) 
@instant verdiğin akıl için teşekkürler. fakat bu şekilde soruma cevap vermiş olmadığın gibi bir tahrik söz konusu. tahliye davası zaten açacağım. ihtiyaçtan dolayı eve ihtiyaç var ve mesele kiracının tatlı dilden anlamaması. elbette çıkarmak için elimden geleni yapacağım şüphen olmasın.


  • Cenk Daniels  (06.10.22 13:56:41) 
@cenk daniels

bu konuyla ilgili daha önce de başlık açtığınızı hatırlıyorum. O zaman da aynı cevapları almıştınız aşağı yukarı. Hatta özelden de mesajlaştık.

Benzer bir konu bende de var farklı bir içerikle. Bendeki konu kiracımızın ev olarak tutup ofis olarak kullanması. Ama ana hatlarıyla anlatayım yine bir kez daha.

Öncelikle derdinizi net olarak şöyle anlıyorum.
-Kiracınızın ucuza oturduğunu düşünüyorsunuz. Öyledir ya da değildir bilemem.
Ama bir sözleşme yapmışsınız.

-Kiracı yasal olarak bu sözleşmeye dayanarak yasal sınırlarda bir artış yapıyor. Burada da haklı.

-Siz muhtemelen kiracıyı ben oturacağım diye çıkartıp, bir süre sonra başkasına kiralamayı düşünüyorsunuz. Sizin tercihinizdir. Ama kiracı bunu takip ederse, sizden 1 senelik kira bedelini tazminat olarak alır.

-Bu arada "ben oturacağım" diyebilmek için o şehirde başka bir evinizin olmaması gerekiyor.

-Kiracıyı şu anda yasal olarak kendi çıkmadığı sürece çıkartmanız çok zor görünüyor. Ha yine şansınızı denemek için dava açabilirsiniz. Ama ihtar çektikten sonra 6 aya varabilir evi boşaltması. Avukatın bana söylediği tahliye davası en az 1 sene devam eder. Bu 1 sene içinde de kiracı oturmaya devam edecektir.

-Şu anda kiracınız eve çökmüş durumda değil. Adam sözleşmedeki kirayı ödüyor mu? Ödüyor. Yasal olarak sözleşmeyi ihlal ettiği hiçbir durum olmadığı sürece 5 seneden önce kira tespit davası zaten açmanız mümkün değil.

-Yapabileceğiniz en iyi hamle kiracınızla anlaşmak. Hatta ben sizin yerinizde olsam 1 senelik tazminatı kiracıya verir, hiç avukatla falan uğraşmadan evi hemen daha yüksek fiyattan veririm madem bu kadar kirayı artırmaya ihtiyacınız var.

-Bu arada avukat da sizden 20-40 bin tl arası bir ücret talep edecektir. Bizimki öyle istedi en azından tahliye işini takip etmek için. Uzun ve teferruatlı bir süreç. O yüzden diyorum kiracıyla maddi manevi memnun edecek şekilde anlaşmayı deneyin.

-"Evime çöktü" falan diyorsunuz, oğlu yatırıyor kirayı diye açık arıyorsunuz yazdıklarınızdan anladığım kadarıyla konuya biraz agresif yaklaşıyorsunuz ama bu size fayda getirmez. Aksine bu dozu artırırsanız, kiracıyı rahatsız edecek davranışlarda bulunursanız kiracınız üstüne size dava açabilir.

-Özetle tatlı dil yılanı deliğinden çıkarır demişler. Adamla anlaşmak seçebileceğiniz en iyi yol. Ama bu anlaşma "hadi güzel kardeşim çık evimden" değil, adamın tazminatını vs verin. Ne bileyim taşınma masrafını ödemeyi teklif edin.

-Evin sahibi siz olabilirsiniz ama evin kullanım hakkını o adama devrettiniz. Sözleşme süresince evin kullanım hakkı o adamda şu anda. Yani şu an siz elinizi kolunuzu sallayarak kiracının haberi olmadan eve bile giremezsiniz. Ev sahibi olmanız kiracının hiçbir hakkı olmadığı anlamına gelmiyor.

-Konuya daha sakin ve aklı selim yaklaşın derim. Ve sizin derdinizi ancak bir avukat çözer.
  • anten  (06.10.22 16:15:27 ~ 16:49:39) 
"ihtiyaç" nedir? kendiniz ya da birinci dereceden akrabanız oturmayacaksa, mahkeme herhangi bir şeyi ihtiyaç olarak görmeyecektir. "daha fazla paraya ihtiyacımız var" diyemiyorsunuz. bir kaç hafta önce burada bir ev sahibi, annesinin (ya da bir başkasının) tek geliri ev kirası olduğu ve artık para yetmediği için kiracısını evden çıkaracağını falan söylemişti. bunu yapamıyorsunuz.

bunun yanında, oğlunun ödemesi bence sıkıntı değil. yarın öbür gün mahkemeye gitseniz, adam dekontlarla gelse, mahkeme ödenmiş kabul eder.
  • co2s2  (06.10.22 16:27:33) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.