[]

Borsaların düşüş ve yükselişleri

Bir süredir Türkiye'deki ve dünyadaki borsalara bakıyorum, öncesini bilmiyorum bu arada çok takip etmem normalde. Bir şeyi fark ettim; genelde bir borsaya ait bileşenlerin ezici çoğunluğu aynı anda yükselip düşüyor. Ya sayfa yemyeşil görünüyor ya da kıpkırmızı. Hep mi böyleydi bu yoksa mevcut ekonomik durumlardan dolayı mı böyle? Neden böyle oluyor?




 
Senin söylediğin borsanın genel trendi, piyasanın oynaklık zamanlarında da günlük öyle olaylar olur.
Bir de kağıt bazında hareketler vardır. Trende bakmaz. Kafasına göre takılır.

Dönemsel olarak yukarı çıkışlar vardır. Ayı piyasası
Aşağı inişler vardır. Boğa piyasası

Borsada ağırlığı olan kağıtlar vardır. Düşerse borsayı aşağı çeker. Çıkarsa yukarı sürükler.

Karışık işler.

Ekleme : Boğa yukarı, Ayı aşağı olacak. Ters yazmışım :)
  • Mirket  (03.10.22 10:50:11 ~ 11:15:33) 
Uygulanan düşük faiz ve iktisat politikası sayesinde borsa günden güne rekor üstüne rekor kırıyor hem üretim hem de ihracat patlama yapmış durumda. Bu politika sayesinde borsa şimdiye kadar kırılmamış rekorlarını kırarak 1500 puan yükseldi.

Faiz düşerse üretim artar yatırım artar istihdam artar yabancı yatırımcı gelir şirketlerin kağıtları patlar kabaca kural bu.
  • beemaker  (03.10.22 12:08:30) 
Türkiye Borsası aşırı kırılgan. Yunanistan ile açıklama bile olunca hemen tepki veriyor. Hep böyleydı artı olarak bu pandemi sonrası daha agresif ekonomik politikalar uygulandığı için daha oynak.


  • evimin paspasi  (03.10.22 13:36:28) 
@beemaker Bu kadar absürt bir iddia okumamıştım uzun süredir. Enflasyonun %100 üstü olduğu ortamda tabiki borsa da %100 yükselecek.

@akhenaten Borsanın gidişatını dövizdeki oynaklıktan bağımsız olarak daha sağlıklı değerlendirmek için dolar bazında endekse bakmayı deneyebilirsiniz:
tr.tradingview.com
  • mikro patlama  (03.10.22 15:00:00) 
türkiyede hiçbir kişiye ve kuruma güvenmediğim için borsayada güvenmiyorum.
garanti yatırım ile abd borsası üzerinden sp&500 hisseleri aldım değişik sektörlerden.
42 trilyonluk abd borsası batarsa bende batayım canım yanmaz.
ayrıca garanti yatırım hisse senedi alım satım tavsiyeleri veriyor mail bülteni üzerinden.
son 2 senede abd borsasında verdikjleri tüm tavsiyeleri excele aktarıp toplamda ne kadar kazanırdım diye baktım. 2 sene sonunda sıfıra sıfır aynı parayla çıkıyorum.
demekki işi borsa senetlerini takip etmek olan kişiler bile kazandırma garantisi veremiyor.
bende aldım sağlık ve tüketici ürünleri sp&500 sektör hisselerini beklemedeyim.
2-3 sene en az satma ihtiyacı duymam.
  • aslindasorunumpsikolojik  (03.10.22 19:41:55) 
Beemaker kardeş çok güzel söylemiş. Ülkemiz uçarken borsamizin ucmamasina sasirilirdi.
Hayır yillarca bu faiz, enflasyon, teoriler falan bomboş islermis. Düşük faiz yapistir gitsin. Bana kalsa bu avrupa merkez bankasi vs topunu kovarim, bir tane adam iki adet tuşa basar "faizi indir", "faizi yükselt".

Yükselen ekonomimizin, zenginlesen halkimizin, ülkeye yağan yatirimlarin karşısında borsa adeta bir kartal gibi yükseliyor.
:)
  • logisticsmanager  (03.10.22 20:50:15) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.