[]

İtalyada havalar nasıl? (politik)

fransada le pen, almanyada afd, macaristanda orban, polonyada hükümet pis, isveçte isveç demokratları falan derken şimdi de italyada giorgia meloni.

le penin rn'si ve ve almanyadaki afd'nin konjonktür ile beraber oylarını arttırmasını anlayabiliyorum lakin bu ülkelerde bunların gerçekten söz sahibi olması bana biraz zor geliyor. geçtim. ki olamadılar.

macaristan ve polonyada durum ortada zaten. isveçte de baya dip dalga var gibi gözüküyor.

lakin italyanın böyle seçim yapması bana çok ekstrem geldi. aslında gelmedi malum bu sefer başka tip bir hayalet dolaşıyor gibi avrupada ama bu baya neo-faşist kökenli birisi giorgia meloni. ben demiyorum zaten partisinin logosunda da bunu direkt kendi ortaya döküyor.

malum ortada olan sebepler var tabii ama italya nası gerçekten bu kadar ekstrem bir seçim yaptı? italya muhabirleri var mı biraz bilgilenelim havalar nasılmış orda?

 
Kimsenin umrunda değil o yüzden. Meloni'ye oy vermeyecek/vermemiş olan kesim zaten italya'daki politik instabilitiden ve diğer nedenlerden dolayı demokrasiden umudunu kesmiş durumda. Ayrıca rekor sandığa gitmeme oranı var. Meloni'nin partisinin %25 (7.3m) gibi bir oyu var. Diğer 4 sağ partiyle birlikte toplam %43'e geliyor. (Kıyas için, merkez sol ana parti olan PD %19 (5.4m), toplam merkez sol %26, 5 yıldız hareketi de %15, kalanlarda tekli, çoğu %1 altı alan partiler)

Benim konuştuğum insanlar yine de umurlarında olmadığını söylüyorlar, zaten hükümeti kurması aylar sürer o da en fazla 2 yıl ayakta kalır diyorlar.

Açıkçası ben de nasıl bu kadar oy aldığını anlamadım. Seçim propagandasını başarılı bir şekilde yürüttüğü için söyleyenler var. Yıllardır merkez sol ve 5 yıldız hareketi stabil bir hükümet kuramadı onun bıkkınlığı var. Sağ'daki öbür partilerde yıpranmış ve yıpratılmış partiler. 5 yıldız zaten kendi kendini bitirdi bir noktada. Berlusconi zaten 85 yaşında ama ona rağmen %8 oy alabiliyor.

Yani merkez sola olmayan güven, sağ tarafta yaşlı Berlusconi ve yine geçen yıllarda kendini kanıtlayamayan Salvini yüzünden geriye kalan tek adayın Meloni olması gibi yorumlayabiliriz belki. Berbatın iyisi yani.
  • mirafiori  (27.09.22 00:22:54 ~ 00:29:11) 
dünyada siyaset sıkışmış durumda zaten. avrupadaki liderler alternatifsizlikten yerlerini koruyor. italya'da seçime katılım yüzde 64. oturmuş demokrasilerde kim gelirse gelsin devletin idaresi bir şekilde gidiyor.
corona sonrası bu ekonomik yıkıntıları kimse almak istemiyor. italya'da zaten sol bu yükü almak istemediğinden bu durum böyle. eski siyasi yapılarda solcular umut olarak göreve gelirler ekonomiyi düzeltirlerdi daha sonra meyvesini sağ yerdi. artık sol uyandı yıkık ekonomileri almak istemiyorlar.
yunanistan örneği çok açık çipras aldı düzelti sonra gene sağ geldi.
  • mikahakkinen  (27.09.22 10:31:56 ~ 14:17:36) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.