[]

tekrar kitap okuma ritmine girmek istiyorum

kafam yeni rahatladı. 4-5 senedir düzgün okuyamıyorum kitap. ortalama yılda 4-5e kadar düştü son bikaç sene. nasıl tekrar başlarım bu alışkanlığa.

not: bu arada çalışma saatlerim biraz uzun 8-18 arası. ev de uzak işyerine. 1-2 saat de orda kaybediyorum. tekrar yaşadığımı hissetmek istiyorum :)


 
kurmaca okumak istiyorsanız aksiyon odaklı romanlardan başlayabilirsiniz. popüler edebiyat romanları bu noktada size yardımcı olabilir. agatha christie, tess gerritsen, ahmet ümit gibi yazarlar size yardımcı olabilir. tarihî popüler romanda ayşe kulin olabilir. bunlar bence kitap okuma alışkanlığını daha rahat kazandıran romanlar çünkü evet belki "yüksek" edebiyat zevki barındırmasa bile amaç çok fazla okuyucuya ulaşmak olduğu için gerçekten elinden bırakamadığınız romanlar okuyorsunuz.

eğer daha iyi şeyler okumak istiyorum diyorsanız, stefan zweig. eğer toplu taşıma kullanıyorsanız ve okuma imkanınız oluyorsa zweig'in novellaları size yardımcı olabilir. ernest hemingway, charles dickens, mark twain, oscar wilde, flaubert... klasik romancılar kısacası. türk edebiyatında üç kemaller yardımcı olabilir bu konuda :)

okuma edimiyle alakalı ise bence kitapları bölümlemek burada çok yardımcı oluyor. 200 sayfalık bir kitabı 5 günde bitireceğin diyorsanız her gün 40 sayfa hedef koyun kendinize. daha fazla da okuyabilirsiniz ama daha az okumamak için gayret gösterin.

gece yatmadan önce okumayı çok mantıklı bulmuyorum. neden bilmem ben ne zaman kitap okuyup yatsam çok yorgun uyanıyorum sabah :) eğer yatakta okuyorsanız vücudunuz okumaya değil uyumaya odaklı oluyor ve istediğiniz kadar okuyamıyorsunuz. bence yatış saatinizden yarım saat, bir saat önce bu eylemi bitirmek en mantıklısı.

ilk başlarda sıkılabilirsiniz, sürekli telefonunuza bakma ihtiyacı hissedebilirsiniz, odaklanamayabilirsiniz bunlar oldukça normal. ben kendimi bildim bileli okurum hala bu sorunları yaşıyorum. bunları yaşarken aklınıza bu işi herhangi bir zorunluluktan değil, tekrar yaşadığınızı hissetmek için yaptığınızı hatırlatmak işinize yarayabilir.

keyifli okumalar dilerim :)
  • black holes in the sky  (23.09.22 11:51:13) 
Günlük rutininde bir zaman boşluğu belirliyorsun. Şu iş bittikten sonra, şu işe başlamadan önce en az 2 sayfa okuyacağım diyorsun.
İlk birkaç gün işi sıkı tutunca gerisi çorap söküğü gibi geliyor.
Ben öyle yapmıştım.

Bir de toplu ulaşım kullanıyorsan, e kitap okuyucu öneririm. Otobüste, ayakta, tek el yetiyor.

Okuma saatinde telefonu mümkün olduğunca uzağa koymak iyi oluyor.
  • Mirket  (23.09.22 11:52:02) 
Sesli kitap dinliyorum ben. Mesela işe gidip gelirken güzel oluyor.


  • peki madem  (23.09.22 11:55:07) 
akşam yatmadan önceki son saatlerde okuyorum ben, acayip güzel oluyor. gün içinde kitap okumak çok zor. uykum gelince bırakıyorum. kendimi aşırı kasmıyorum şu kadar sayfa okuyacağım vs diye, keyfim istediği kadar gidiyorum yani. kitap sardığında bi gece 3-4 saat okumuşluğum da oluyor, bazen de 10'ar sayfa 10'ar sayfa bi kitabı bi ayda bitirdiğim de oluyor.


  • roket adam  (23.09.22 13:51:41) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.