[]

Olumsuz iş görüşmeleri

Bu konuyu gerçekten çok merak ediyorum. Bayağı büyük fabrikalara iş görüşmesine gidiyorum. İngilizce konuşuyorum. İngilizce biliyorum deyip sadece adını, yaşını söyleyebilen kişilerden değilim. Hatta görüşme yapan müdürden daha akıcı konuştuğum da oldu. YDS'den 80 aldım. İyi kötü İngilizce bildiğimi kanıtladığım bir belge var elimde. CV'me sadece biliyorum yazıp geçmedim. İş tecrübem de var. Büyük yerlerde de çalıştım kısa süre de olsa. Çalıştığınız yerlerde hiç yenilik yaptınız mı gibi sorulara bile cevap verebiliyorum. CV'min çıktısını almışlar. CV'de bile uygunluk olarak yüzde 80 yazıyor. Site bile yüzde 80 uygun bulmuş. Ama görüşmeden sonra aramıyorlar. Bana çok ilginç geliyor bu olay. Hayırlısı deyip geçiyorum ama gerçekten çok saçma bir durum var. Biraz isyan ettiğim bir soru oldu. Bu durumun sebebi ne olabilir? İK çalışanları gerçekten ne arıyor, ne istiyor?




 
Diğer tüm yeterlilikler tam ise aklıma gelen tek şey konuşma tarzınız, yavaş veya mıy mıy tabir edilen şekilde konuşuyorsanız direk eleme sebebi, en azından kendi açımdan.


  • eja  (15.09.22 14:59:27) 
Sosyal açıdan zayıf görünüyorsundur, yaydığın aura pozitif değildir. Her şey CV'de yazanlarla olmuyor.


  • devorgilla the gunslinger  (15.09.22 15:02:18) 
Sorunun cevabı; iş arayan çok kişi var. Ben de sözde kurumsal bir yere deneme iş yaptım. Nezaketen olumsuz bile demediler. Mail attık ona da cevap vermedi. Taa Mısır'a, Çin'e mail atıyorum, adamlar aynı gün geri dönüyor.

@dissendium: işe alınanları linkedinden görebilirsin, aynı firmanın çalışan pozisyonlarına ve tarihe bak. Ben çoğu kişiye böyle ulaştım.
  • Kahvedesu  (15.09.22 15:02:32 ~ 15:42:43) 
@eja, siz yazınca bunu da değerlendirdim. Hiç alaka bulamadım. Konuşmamı düzgün buluyorum. Tane tane her şeyi anlatırım.

@Kahvedesu, iş arayan çok kişi var. Buna ben de katılıyorum. Ama bu da saçma geliyor. Madem çok kişi başvuruyor, kriterleri daha da sıkılaştır, görüşmeye hiç zaman harcamayayım. İşe aldıkları kişileri çok merak ediyorum gerçekten, her açıdan mükemmeller mi.
  • dissendium  (15.09.22 15:21:48 ~ 15:22:43) 
Bariz bir problem yoksa (dediğiniz gibi) ve maaş beklentiniz şirkete uyuyorsa IK yola taş koymaz bence. IK özgeçmişleri teknik sorumlu ile paylaşır ve sürece kimlerle devam edileceğini teknik sorumlu karar verir. Eğer süreç devam etmiyorsa pozisyonun gerektirdiği skilleri tam karşılamıyorsunuzdur veya iyi rakipleriniz vardır (okul, tecrübe olarak).

Olumsuz da olsa IK'nın dönüş yapmaması genel bir problem malesef. Artı olarak gözlemlediğim kadarıyla büyük şirketlerin IK departmanları bu konuda daha kötü.
  • axl  (15.09.22 15:29:21 ~ 15:30:04) 
İK değilim ama yöneticisi olduğum alana alınacak personeli İK sonrasında teknik mülakata ben alıyorum. Dil de dahil. Şöyle birkaç şey sayabilirim.

- YDS pek bir şey ifade etmiyor. Yazmak ile konuşmak aynı değil. Çok fazla tekrar, sürekli basit kelimeler ile bol bol duraklama ve "ııı" varsa ileri seviye İngilizce isteyen yerde sorun olur.

- Daha kalifiye personel vardır. Mesela aktif tecrübesi daha fazladır.

- İletişim konusu zayıf olabilir. Tecrübeleri ya da bilgileri aktaramayan kişiler çok fazla. Özellikle iletişimin önemli olduğu işlerde bu bir sorun. Buna yöre ağzı ile konuşmak dahil. Mülakata verilen özen de (özellikle yüz yüzeyde) dahil. Konuşma şekli de var. Bol bol "yeaaaa, aynen vs." içeren ağız yamultarak konuşulan mülakatlara girdik.

- Girişken, sıcak kanlı, inisiyatif alabilecek kişi izlenimi olmayabilir.

- Benzer yetenekte/özelliklerde adayların teknik özellik dışında kalan yanlarında daha başarılı mülakat geçmiş olabilir ya da başka özelliklerde öne geçmişlerdir.

- Daha fazla çalışacak ya da çalışma için daha az kriteri plan adaylar vardır.

- Benzer yetkinlikte olup daha düşük maaşa çalışacak kişiler vardır.

- Pozisyon için fazla kalifiye görülüyorsa kısa vadede iş değiştireceği şüphesi ile yatırım yapmaktan kaçınılıyor olabilir. Öte yandan tahmin ettiğinin aksine yetersiz de olunabilir.

Bunların dışında düşük IQ sahibi yönetici ve İK sebepleri de var elemek için.
  • nawar  (15.09.22 15:33:31) 
İngilizceden elendiğinizi neden düşünüyorsunuz ki, cv uyuşabilir ama daha tecrübeli adaylar olabilir. teknik bilgi, diksiyon, kendini ifade etme gibi kriterde geri düşmüş olabilirsiniz.


  • pofudukayi  (15.09.22 16:56:41) 
ik degilim ama bu isler biraz da kismet isi. buradan varsayimla hareket etmek de anlamsiz. bence duzgunce bi mail atip neden alinmadigini sor. yani oyle bir yaz ki hesap soruyor gibi olma. ileriki is gorusmelerim icin geri bildirim olsun istedim falan de. biri donmezse biri mutlaka doner. belki derler bi tik daha iyisi vardi yedektiniz belki de su su olumsuzdu bizim icin derler ogrenirsin iste


  • Kittie  (15.09.22 19:03:50) 
Sorun sizde olmayabilir. Daha iyi bir aday varsa basitçe onu alırlar. İngilizce’ye biraz fazla odaklanmışsınız sanırım. Olumsuz dönüşlerde bir sebep belirtilir genelde. Size dille ilgili bir şey mi dendi?


  • but that was just a dream  (15.09.22 19:32:19) 
@but that was just a dream, dille ilgili bir şey denmedi. Benim anlamaya çalıştığım şey şuydu. İngilizce gerekmeyen işlerde bile İngilizce istiyorlar. Buna fazla anlam yüklüyorlar. Bunu bile bulmuşken neye takılıyorlar, bunu merak ediyorum.


  • dissendium  (15.09.22 20:08:13) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.