[]

TOKİ sosyal konut projesi konusunda sormak istediklerim var.

burada çoğumuz iktidar partisini eleştiriyoruz,sevmiyoruz eyvallah.
ama sizin gerçek düşüncelerinizi öğrenmek istiyorum.

bu toki sosyal konut projesine başvurmak mantıklı mı?

biri diyor ki bu paralara kira yok başvurun mal sahibi olun,
diğeri diyor yılda iki kez zam gelecek, vatandaşı iyice yolacaklar diyor.
örnek:
twitter.com


sizce kaçırılmaması gereken bir fırsat mı yoksa hayal mi satılıyor?
amaçları sadece seçim için finans oluşturmak mı?
sizce girilebilecek bir risk mi yani?
ne dersiniz?

 
Bunu net bilmek zor. Yani şu projeye bakıp "risk yok süper" falan diyene de "bu alanın elinde kalır" diyene de şüphe ile bakmak lazım.

Bugün cevap verdim, sikayetvar'a bakarsaniz bir sürü insan daha ilerlememis, bitmemis projelerden, proje bitse de 6 ayda çıkan sorunlardan ve aidatlarin artmasindan sikayetci.

Buna ek olarak kredi gibi değil evet. Sürekli zam gelecek ve bitiş fiyati ilk fiyattan yüksek olacak. Bu noktada devletin yapacağı zammin belirsizliği var.

Yani bana göre kişi ucu ucuna geçinen ve proje otelenirse sıkıntıya düşecek biriyse risk var. Ama diğer türlü mantıksız değil diyemem.

Bu arada hayal satmaları da sasirtmaz. Mevcut hükümetin uzmanlık alanı hayal satmak.
  • logisticsmanager  (15.09.22 01:46:21) 
yani ne "oo böyle bir proje yok inanılmaz" denilecek bir şey ne de gömülecek bir şey. eğer evin yoksa bu şartlarda ev alacak durumun da yoksa, ama uzun vadede ev istiyorsan, bunun yanı sıra işin garanti bir iş yahut ilerde daha çok kazanabileceğin bir mesleğin var ise gayette başvurulabilir bu.

temel krediden farkı, eğer maddi gelirin düşük ise bu paralar seni bir ömür boyu çok sıkabilir. kredi gibi değil, 2 sene önce pandemi kredisi alan arkadaşlarım şu an daha 2.yıllarında komik taksitler ödüyorlar, kalan 7-8 yıllık taksitleri çok daha rahat ödeyecekler. burada durum farklı.

kimler sıkıntı yaşıyor peki? bir tanıdığımız 2 çocuklu ve tokiden eve girdiler, asgarinin bir üstü gelire sahip biri kendisi 3-4 yıldır mı ne ödüyor ama hep zorluyor taksitler. çünkü taksitlerde artıyor, sürekli bir parasızlık durumu olacak bunu unutmamak lazım. ha eğer işin iyiyse, mesela bugün gelirim 12bin civarı, ama yarın bu daha da artar, sevgilim var o da çalışıyor evleneceğiz beraber öderiz vs gibi bir durum varsa bu taksitler vs ırgalamaz sizi. kira öder gibi ev sahibi olacaksınız.
  • avatar is back  (15.09.22 01:47:23) 
Partiyle ne alakası var anlamadım iktidar partisine karşı değilim destekçiside değilim beğendiğim politikaları var aynı şekilde elestirdigim yanları var.

Konuya dönersek projeye başvurmak kesinlikle mantıklı. Eleştirenlerin konu hakkında fazla bilgi sahibi olmadıklarını düşünüyorum bu proje resmen altın tepside sunulmuş bir fırsat şartları sağlıyor olsaydım gözü kapalı başvurdum evet bu paralara ne kira var ne de satılık konut her açıdan karlı ve mantıklı
Aylık taksitlere maaş artışı oraninda yapılacak yani bu durumda ödenen birim maliyet değişmeyecek bakanın konuşmasından alıntı:

"Memur maaşı endeksine göre artış yapılıyor ama TOKİ tabi önceden memur maaşı ve enflasyon oranı düşük olduğundan dolayı zaten belki yüzde 5'lik zamlar yapılıyordu. Son zamlar biliyorsunuz memurlara yüzde 30, yüzde 40 kümülatifte yüzde 80 zam geldi. Geçen yıl en son yaptığımız şey de yüzde 25'le sınırlı tuttuk."

Seçim için finans mı :)) bizim milletin komplo teorileri bitmez...
  • beemaker  (15.09.22 02:50:39) 
Twitter bağlantısında verilen örnek doğru değil dezenformasyon içerik tamamen çarpıtılmış bilgi bir de 2+1 daire almaya kalksanız fiyatlar ortlama 2 milyon TL'den başlıyor bunu mortgage ile almak isteseniz %30 peşinat vermeniz lazım aylık yaklaşık taksidi de 50 bin TL civarında olur 2 milyon TL'lik evin maliyeti 6 milyon TL olmuş olur.


  • beemaker  (15.09.22 03:01:49) 
çıkma ihtimali milyonda bir zaten. neden bu kadar dert ediyorsunuz ya sanki çıkacakmış gibi:) keşke çıksa da tek dert ödemesi olsa.


  • yazar yazmaz yazan yazar  (15.09.22 08:08:32) 
Çıkma ihtimali düşük değil aradıkları kriterlere göre başvuracak kişi sayısı belli beşte bir ihtimal olsa bile düşük bir ihtimal değil hele kazanma ihtimali yüzde birden az olan greencardı bu kadar dert edenlere göre çok daha gerçekçi bir beklenti


  • beemaker  (15.09.22 12:27:13) 
bana göre bu düsüncelerimizin sebebi güvenimizin yerle yeksan oluşudur. ama yine de bu düzende ev sahibi olamayacaklar için iyi bir fırsat. Çünkü maalesef 2k ya kira kalmadı. Ev sahipleri enflasyon oranında zamı kabul etmedi bile. %100 yedim şahsen, şu durumda bile şanslıymışım. Çıkma şansı bana göre de düşük, her şey kuralına göre işlemeyebiliyor. Umarım yanılırım da hak eden muhtaç insanlar ev sahibi olur. Başvuru kriterleri sağlanıyorsa başvurulur bence.


  • huzurlarinizda huzursuzluk  (15.09.22 12:43:14) 
ben de çok süpheli yaklaşıyorum.
daha başlamamış eski toki projeleri var.
umut dağıtıp seçimi kazanmak istiyorlar. seçimi kazandıktan sonra dün dündür, bugün bügündür demelerine hiçbir engel yok. kazanamazlarsa, yeni yönetim kasa boşken önceki hükümetin projesine para akıtmak istemeyebilir. kafalar karışık.
  • vizivozo  (15.09.22 13:05:13 ~ 13:05:59) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.