[]

DNA'mız sonradan değiştirilmiyor mu?

Netflixte bir belgesel gördük ona bakıyoruz birkac gundur. Egelenceli tarih dersleri diye bir dizi.

DNA bölümünü izleyince bir seye takildim;

Bir gen örneğini tohuma, yumurtaya falan biraktiklarinda, yeni yetisecek olan canliya o ozellikleri aktarabilecek durumdaymisiz.

Bazi ozellikleri de tespit edip onlari cikarabiliyormusuz mesela domateste curumeye yol açan şeyleri...

Insanda da bazi hastaliklara yol açan genleri tespit edebilmişiz ve yeni dogacak cocukta bu genleri koymayarak bu hastaliklara yakalanma riskini en aza indirebilirmişiz.

Fakat benim anlamadigim bir sey yapabiliyoruz da.. neden sadece en küçük halinden baslayabiliyoruz?

Mesela ben bir ornek verdim, alzheimer olma ihtimalim %90 cikti.

Ee gecmis olsun ne yapalim artik cocugunuz icin degistiririz de size gecmis olsun mu diyorlar?

Yetiskin bir bireyde neden değiştirelemiyor? Vucudumuzu olustururken hücreler milyarlarca kez bölündüğü icin her birine müdahale etmek gerekiyor ondan mı? Sadece ilgili bölgeyi degistirsek olmuyor mu? Veya blockchain gibi vucutta bir dogrulama sistemi mi var, bir yer degisirse digerleri degisikligi anlayıp tekrar eski haline mi ceviriyor burada takıldığımız sorun nedir?

Bir de gelecekte şunu yapabilirsek yetiskinlerde de degistirebiliriz dediginiz bir şey var mı?

 
Bahsettiğin şeyi çeşitli ölçeklerde yapıyorlar zaten, spesifik hastalıkların tedavisi için. Ama deney aşamasında, mesela kanser için insan üzerinde buna benzer deneyler yapıyorlar.

Ama genelde şöyle yapıyorlar, mesela kanser için senin T hücrelerini vücuttan çıkarıp, modifiye edip, sonra geri koyuyorlar.

Direkt vücutta değil de dışarıda yapmalarının bir sürü sebebi olabilir. Değişikliği direkt vücut içinde yapmak için çok genetik materyal gerekiyordur (pahalı), vücut makine değil, %1 hata payı bile olsa ölümcül sonuçlara yol açabiliyordur, aynı gen farklı hücreler tarafından farklı amaçlarla kullanılıyordur (o yüzden sadece belli hücrelerdekini değiştirmen lazım) vs. vs.

Ben transhümanizm sevmediğim için gen editing'e karşıyım. Bütün hastalıkları tedavi edebiliyor (ve ölümsüz olabiliyor) olsak ölümsüz olacak ilk kişi tayyip falan olur. Gerek yok bence, böyle daha iyi.
  • plutongezegendegilmi  (14.09.22 22:48:40) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.