[]

Tüvtürk araç muayenesinde koltuk sayısını yanlış bulmuş

Aracın fabrika çıkışından beri koltuk sayısı 4 olarak ruhsata yazılmış, 10 yıldır hiçbir sorun olmamış. Hatta geçen yıl aynı yerde araç yine muayeneden geçmiş.

Ama bu yıl ruhsattaki ve araçtaki koltuk sayısı farklı diye 'ağır kusur' diyerek, muayeneden geçmemiş. Sikayet sitelerinde, forumlarda bir sürü şikayet var buna benzer
Ama bu sorunun nasıl çözüleceğine dair bilgi yok. Emniyet notere, noter emniyete yönlendirip duruyor. Noterin dediği trafik ve iç işleri bize bilgi vermediği için işlem yapamıyoruz.

Aracın ruhsattındaki koltuk bilgisini nasıl değiştirebiliriz?

 
bu tip teknik uyuşmazlıklarda aracın ilk tescilinde verilen teknik belgenin (uygunluk belgesi diye geçiyor sanırım) üretici tarafından düzeltilmesi gerekiyor olması lazım. o belge ile de ruhsat değiştirilebiliyor olmalı. üreticiye danışın bence.

ruhsatta 4 koltuk yazıyor fakat arkada 3 emniyet kemeri mi var?
  • orient blue  (13.09.22 11:19:43) 
Evet arkada 3 emniyet kemeri var.

Üreticiye gidin diye bir şey dememişler, emniyet ya da noter hallediyor yazılmış forum gibi sitelerde. Ama şuan topu sürekli birbirlerine atıyorlar.
  • GoodMorningTeacher  (13.09.22 11:33:19) 
Halleder etmesine ama üreticiden o aracın 5 koltuklu (arkada 3 yolcu) olarak üretildiğine dair teknik bir belge lazım. Aksi halde araç 4 kişilik üretilmiş ama sanki siz sonradan 5 kişilik yapmışsınız gibi görünüyor kağıt üstünde. Güvenlik açısından uygun olmadığı için de ağır kusur yazıyorlar. Tabii şu da olabilir, aslında aracın uygunluk belgesinde 5 koltuk yazıyordur ama ilk tescilde ruhsata yanlışlıkla 4 yazmışlardır. Bunu da yine aynı belgeyle düzeltmek gerekiyor.

Siz direkt üreticiye ya da en azından yetkili servisine sorsanız yol gösterirler gibime geliyor.
  • orient blue  (13.09.22 12:11:57) 
ayni seyi yasadim. ruhsatta 4 koltuk yaziyordu. defalarca muayenede sorun olmadi. son muayenede bu 5 koltuklu dedi, gecirmedi.
aracin distrubitoru ile baglanti kurup durumu anlattim. teknik dokuman yollandi. -dikkat, islak imzali olmazsa emniyet kabul etmiyor- onu emniyete verdim. emniyet kayitli veri tabanindan duzeltmeyi yapti. sonra notere gidip ruhsati yeniledim. ve muayene. can sıkıcı, ugrastirici bir surec. kolay gelsin.

  • unabomber  (13.09.22 12:12:52) 
Üretici ya da ithalatcıdan düzeltilmiş uygunluk belgesi ile trafik şubeye başvurup ruhsatın düzenlenmesi lazım.

Ama sanırım artık bu işlere trafik şube değil de noterler bakıyor. Araçların dosyası nerede acaba şu an? Trafik şubede ise oraya gitmek gerekebilir, bu alım satım ve ruhsat basımları işi notere devredilince iyi oldu ama bu işleri nasıl halledeceğimiz kesinleşmedi sanırım.

Şu da var, aracın dosyası açılır bakılın, uygunluk belgesinde koltuk sayısı doğru olabilir.

Ruhsatı ilk basan memur 5 yazacağına 4 yazmış olabilir. O zaman daha kolay düzeltme işi.

Aracın dosyası nerede önce onu bulmak lazım, ruhsatta "verildiği il/ilçe" bölümü var en üstte, orada nerede verildiyse orası yazar. Oranın trafik şubesine gidip dosyaya bakmak lazım gerekebilir.
  • John Bloor  (13.09.22 12:16:39) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.