[]

Fiziksel döviz yatırımı

Döviz bürosundan dolar mı alırdınız yoksa euro mu? sebebini de yazarsanız sevinirim.




 
İkisi de değil.

Para birimlerine yatırım yapılmaz var olan enflasyon paranın X zaman sonra değerini sıfıra doğru yakınsar elinizde tutuğunuz her yıl o para değer kaybediyor. Niye tutasınız ki?

Yok ben illa tutucam diyorsanız,

Düşük enflasyonu olan sade guvenli liman para birimlerinden, CHF veya JPY öneririm.


Paranın tedavülden kalkması vs gibi riskler de unutmayın.
  • Mcfly  (12.09.22 11:44:57) 
@Mcfly'nin önerisi üzerine JPY'nin USD bazında getirisine baktım.

2000'de 1 JPY 0,96 USD iken
şimdi 1 JPY 0,70 USD

Sadece ülkenin enflasyonunu gözönünde bulundurmak yanıltıcı olabilir.

Avrupa'nın Rusya'ya koyduğu ambargo, Rusya'nın da avrupa'ya koyduğu Doğalgaz resti Avrupa ekonomisini kötü etkileyecek düşüncesindeyim. Avrupa daha sosyal değerlere önem verir. Amerika enflasyonla mücadele için işsizliği umursamaz ve daha radikal kararlar alabilir. Bu sebeplerden ben oyumu USD tarafında kullanıyorum.
Ancak @Mcfly'ın hakkı var. Bir yabancı ülkenin parasını fiziken elde tutmak o ülkenin merkez bankasının faizi ve o ülkenin enflasyonu kadar parayı o ülkeye hibe etmekle eşdeğer anlamdadır.
  • Mirket  (12.09.22 12:32:21) 
Dövize yatırım akıllıca değil TL olarak BIST derim. Dünyada dedolarizasyon var petrodolar ekonomisi kırılmaya başladı avro için konuşursak Avrupa günümüzün hasta adamı geleceği yok


  • beemaker  (12.09.22 13:03:38) 
@Mirket,

Bu ise sadece belirli zaman dilimindeki p&l olarak bakamazsınız. Parayı alıp saklayacaksanız bir çok faktör var ama uzun vadede enflasyonunun düşük olması her zaman avantaj sağlar.
  • Mcfly  (12.09.22 14:31:41) 
Kagit parçasına yatırım yapılmaz. Fiziksel de sanal da. Para, merkez bankalarının istedikleri an basabilecekleri bir şey. Bu da enflasyon ve değer kaybi demek.


  • melancholia  (12.09.22 23:24:09) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.