[]

Kayıtdışı Olduğu Tespit Edilen IMEI

Telefonu Kıbrıs'tan almıştım 1,5 sene kadar önce. Satıcı telefonun "Global" olduğunu söylemişti (Böyle olunca Türkiye'de de kullanabiliyormuşsun). Türkiye'ye dönünce Global olmayanlara "şu tarihe kadar IMEI kaydınızı yaptırın hattınız kapatılacaktır" şeklinde uyarı gidiyor diye bildiğimden ve bana da böyle bir uyarı gelmediğinden sorun yok diye düşünüp hiçbir yere kayıt yaptırmadım telefonu.

Bir senedir de sorunsuz kullandım. Fakat dünden beri telefonun üst kısmında "yalnızca acil aramalar" diye bir şey belirdi. Bir sitede çözüm olarak "IMEI Sorgulama yap" denmiş. Sorgulayınca "Kayıtdışı Olduğu Tespit Edilen IMEI" diye gözüküyor telefon. E böyle bir şey varsa Türkiye'ye geldiğimden itibaren "90 gün içerisinde kayıt yaptırılmalıdır" şeklinde mesaj almam gerekmiyor muydu? Ne geçen sene ne de şu an telefonun kapatılacağına dair herhangi bir uyarı almadım.

Bu sorunun kesin olarak IMEI'den kaynaklandığını nasıl anlayabilirim?

Sorun kesin olarak buysa IMEI kayıt etme süreci nasıl işiyor? Hiçbir fikrim yok açıkçası.

 
Sıfırmiydi telefon? Daha önce Türkiye de açılmış olabilir.


  • ihanet kac kisilik  (07.09.22 20:12:32) 
Telefon sıfırdı. Arkasındaki etikette yazanla, *#06#'yı tuşlayınca çıkan IMEI birbiriyle eşleşiyor bu arada onu eklemeyi unutmuşum.


  • mungojerry  (07.09.22 20:16:06) 
Telefon android sanırım. öyleyse telefona IMEI numarası çakılmış olabilir kayıtlı olsun diye. Eğer telefonu sıfırlandıysanız veya firmware güncellemesi yaptıysanız o IMEI gitmiştir telefonun kendi (yani kutuda yazan) IMEI si geri gelmiştir ve kayıt dışı kalmıştır.


  • mr.goodcat  (07.09.22 22:34:08) 
EDIT ***Geçtiğimiz sene 120 gün olan süre 365 gün olarak uzatıldı. Sizin anlattığınızla da uyumlu olarak bir yıl sonra telefon kilitlenmiş kayıtlı olmadığı için.*** -> Hatalı bilgi.

shiftdelete.net

Global olup olmaması, telefonun versiyonu ile ilgilidir diye düşünüyorum. IMEI kaydı konusu ayrı bir konu. Pasaport'a kayıt ettirmeniz gerekirdi.

Son sorunuz için, E-Devlet üzerinden kayıt yapabiliyorsunuz ödemesi ile.
Yalnız kullanılan hattın yasal sahibi ile pasaport kaydının aynı kişi üzerine yapılması gerekiyor.
  • burfak  (08.09.22 12:35:46 ~ 13:15:42) 
@ burfak

bahsettiğiniz 120 gün o 120 gün değil. karışıklık olmasın. pasaport kaydı yaptırabilmeniz için en son giriş tarihi 120 gün öncesine kadardı onu 1 seneye uzattılar. yoksa 1 sene boyunca kayıtsız kullanabilmeniz anlamına gelmiyor. büyük ihtimal benim anlattığım olay olmuş. kıbrısta mahalle arası bir telefoncudan alındıysa imei çakılmış telefon satmışlardır.
  • mr.goodcat  (08.09.22 12:40:17) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.