[]

Kkm mi mantıklı doğrudan döviz almak mı?

Ya da aralarında bir fark yok mu?




 
Aralarında fark var,

Fark şu, kkm aldığınız zaman vadeli hesap açmış oluyorsunuz (min. 3 aylık)

Dolar üzerinden örnek verirsek, bu süre içerisinde dolardaki dalgalanmalar sizi alım satım kararı anlamında ilgilendirmiyor. Sizi ilgilendiren tek şey vadeniz bittiği gün doların kaç olduğu.

Örneğin dolar bir lirayken alsanız ve dolar birkaç hafta içinde 10 lira olsa, ancak vadeniz bittiğinde 1 liraya geri dönmüş olsa bu size bir kazanç sağlamıyor.

İyi tarafı, döviz üzerinden kazanç sağlamak gibi bir isteğiniz yoksa, al-sat yapmıyorsanız ya da bunun riskine girmek istemiyorsanız kkm size her ne olursa olsun hesabınızda 100 dolara denk gelen birikiminiz varsa vade sonunda 100 dolarlık birikimi o günün tl değerinden veriyor. Doların düştüğü ya da yeterince yükselmediği bir senaryoda ise faiz alıyorsunuz.

Hangisinin mantıklı olduğu da size göre değişir haliyle. Ancak kkm'nin olayı döviz yükseldiğinde paranızın döviz cinsinden ederini sabit tutarken, döviz sabit kaldığında ya da düştüğündeyse önceden belirlenmiş mevduat faizini vermek. İlk senaryoda kazancınız olmuyor, sadece paranız erimiyor, ikinci senaryoda bankanın belirlediği oranda faiz getiriniz oluyor, bu da enflasyona göre düşük bir faiz oranı tabi ki.
  • akhenaten  (06.09.22 12:43:28 ~ 12:50:53) 
Bugün 100.000TL'niz olduğunu düşünürsek; MB'nin saat 12.00 kuruna göre bu 5482$ yapar. 100.000TL'yi %16.75 faizle 92 günlük KKM'ye bağlarsınız 92 gün sonra beklenen bakiye 104.222TL olur.

Eğer 3 ay sonra dolar/TL kuru 19.01'den yüksek olursa (104.222/5482) aradaki fark kadar daha hesabınıza -TL olarak- para yatırılır. Sizin yine reelde 5482$ karşılığı TL'niz olmuş olur.

Yok 3 ay sonra dolar kuru 19,01'in altında olursa o zaman KKM'ye para bağlayarak kazançlı bir iş yapmış olursunuz. Örneğin 3 ay sonraki kur -olmaz ya- 17,35 olarak gerçekleşti. Sizin elinizdeki 104.222TL, artık 6000$ değerinde olur.

Özet; üç ay sonra kurun ne olacağı belli olmaz, belki de düşer diyorsanız, al-sat yapmayacaksanız, 3 ay boyunca acil bir ihtiyaç nedeniyle vadeyi bozma durumunuz yoksa KKM mantıklı olabilir. Diğer tüm ihtimallerde dolar alıp dolar vadeli olarak değerlendirmek daha makul.
  • pispinti  (06.09.22 13:03:55) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.