[]

E ticaret işleri

Merhabalar. E ticaret işine merakım başladı. İlgili arkadaşlara sorularımı sorayım.

1. Nike cüzdan satmak istediğinizi düşünün. Cüzdanı ucuz olarak nereden alıyorsunuz? Üstüne ne kadar kâr ekleyip satıyorsunuz?

2. Şirket kurma işleri nasıl oluyor? Vergi ne kadar oluyor?

3. Alışveriş sitelerinde direkt hesap açıp satışa başlayabiliyor musunuz?

4. Her sipariş için kargoya mı gidiyorsunuz? Bu şekilde yorucu olmuyor mu? Kargo işleri ne kadar sürüyor?

5. İade edilen ürünlerle uğraşmak zor oluyor mu?

6. Bu şekilde ticarete başlamak mantıklı mı?

Teşekkür ederim bilgiler için.

 
Yıllardır ticaret yapan biri olarak diyorum ki birinci soruda elendiniz, adayı terk ediniz. Konusuna ,ürününe hakim olmadığınız (çıraklık demiyorum dikkatli okuyun) hiçbir ürünün ticaretine girmeyin.


  • synax  (02.09.22 00:36:44) 
4. ve 5. sorulara cevap vereyim. Günde yalnızca 1 kere kargoya gitmek yetiyor. Tabi kapınızdan araçla da aldırabilirsiniz. Kargo işlemleri paket özeninize göre değişir ama fatura oluşturup oluşan etiketi yazdırarak paketin içine koymak gibi hazırlıklar. Tabi stok girişi ve kargo işlemleri her platform için değişiyor. 5 yaşındaki çocuğun bile stok girebileceği arayüze sahip pazar yerleri de var, hala excel formatında stok alan pazar yerleri de.

İade edilen ürünlerle uğraşmak zor. Özellikle giyimde çok fazla keyfi iade oluyor ve bunu sınırlayan bir mekanizma yok. Deneme kabininde gibi al dene iade et mantığı çok fazla. Kim ne derse desin şımarıklık olarak görüyorum bunu. Bazı ürünler hasar görmüş olabiliyor, sigara kokusu sinmiş olabiliyor, tekrar satılamaz hale geliyor.

6. soru için de kendi genelleme yapmak istemiyorum ama önümde iki örnek var. Bir arkadaşım cüzdan örneğindeki gibi al sat yapıyor. Kârı çok iyi değil. Diğer arkadaşım zanaatkar, atölyesinde kendisi üretiyor, sanatını konuşturuyor ve satıyor. O memnun.
Pazar yerlerinin komisyonları ciddi oranda fazla, kargo yükü falan da sizin üzerinizde. Müşteri de her zaman haklı. Pazar yerlerinin kestiği cezalar acımasız. Hak edişinizin elinize geçmesi bir ay sonra. Şirket olmanın getirdiği yükümlülükler hariç bunlar bile can sıkıyor zaten. Bunları çoğu kişi hesaba katmıyor 3'e alırım 5'e satarım derken.
  • dr doofenshmirtz  (02.09.22 00:50:51) 
1-Markalı ürünleri satmak için, ürünü markadan almanız ya da yetkili satıcı anlaşması yapmanız lazım. Trendyol ürünü yüklediğiniz anda sizden yetki belgesi ister. Onu yüklemeden ürünü satışa açamazsınız. Eğer ciddi bir ticari geçmişiniz yoksa, büyük markaların yetkili satıcısı olmak o kadar kolay olmuyor. Kâr için belirleyeceğiniz oran size bağlı.

2-Şirket kurarken bir mali müşavire gidiyorsunuz. Şahıs şirketi ya da limited kurmak istediğinizi söylüyorsunuz. Yapacağınız işe göre avantajları ve dezavantajları var ikisinin de. Mali müşavir size söyler. Aylık 400-500 TL gibi bir ücret ödersiniz.

3-Alışveriş sitesinde şirket olmadan satış yapamazsınız. Şirketiniz varsa bir form dolduruyorsunuz. İstedikleri belgeleri kargoyla yolluyorsunuz. Bir hafta içinde tamamlanıyor.

4-Farklı iş modelleri mevcut. Kendi ürününüzü kendiniz de kargolayabilirsiniz. XML bayilik modeliyle dropshipping gibi de çalışabilirsiniz. Böylece kargo ve depolama işi üstünüzden kalkar. Kendi ürünlerinizi bir tedarik yönetim merkezine gönderip tüm kargo sürecini onlara devredebilirsiniz.

5-İade edilen ürünler bir sorun. Ama yeni düzenlemeyle bu süreç biraz satıcı lehine döndü. Siz iade edilecek ürünleri de düşünerek bir fiyat belirlemelisiniz ki atıyorum 10 ürün sattığınızda 1 iadenin bedelini karşılayabilesiniz.

6-Bu ne satacağınıza, nasıl bir iş modeli uygulayacağınıza göre değişir. Yani pazaryerlerinde komisyonlar çok yüksek. Bunun yerine kendi sitenizi kurup kendi markanızla satmayı seçebilirsiniz. Ama onun da farklı maliyetleri var. Daha az satışınız olur ilk etapta. Ama örnekler var. Yani atıyorum adam üretici ya da al sat yapıyor. Trendyol'da 100'e satıyor ürünü. Ama ürün başına cebine 20 tl kalıyor. Günde 10 satış yapıyor 20*10=200 TL kârı.

Bir diğeri kendi sitesinde aynı ürünü 100'e satıyor. Ama komisyon ödemediği için cebine 40 TL kalıyor. Ama trafik daha az, günde 4-5 satış yapıyor. 40*5=200 TL kazanıyor. Ama bu satışı yapmak için de ciddi reklam harcaması var bir yandan.

Yani iş modelinizi iyi oturtmanız lazım. İyi bir planlama ve gerçekçi bir analizle girin bu işe.
  • anten  (02.09.22 11:10:24) 
orijinal ürün satacağınızı düşünüyorum, marka satmak çok zor. bazı markalar yetkili satıcı belgesi çıkartıyorlar ve bu belge olmayanlara sattırmıyorlar


  • gazozailacatmauzmani  (02.09.22 11:26:51) 
satacağınız ürünü ya ürtiyor olmalısınız, ya üretenlerle geçmiş bir networkünüz bulunması lazım.

yoksa direkt batarsınız. hiçbir şakası da yok bu işin.
  • tchuck  (02.09.22 11:35:40) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.