[]

chess.com satranç puanlaması

chess.com'da 3 dakika,5 dakika ya da 10 dakikalık satranç oynuyorum bazen ama anlayamadığım durumlar var. zaman bitiyor ama beraberlik durumu olmamasına karşın oyun pat oluyor(berabere). karşımdaki adamın bir müddet sonra zaman geçirdiğini anladığın için sen de zamana oynuyorsun ve yine de kazanamıyorsun. çünkü yetersiz taş vs. nedeniyle berabere diyor. adamın oynayacak taşları olmasına rağmen bu sürekli oluyor. yani bu çok saçma değil mi? bunun sebebi nedir?




 
Öncelikle pat’ın sonucu beraberliktir ama pat oyunun berabere bitmesi demek değildir. Tahta üzerinde aynı pozisyonun 3. kez tekrarlanması oyunu berabere bitmesine neden olur. Teknik olarak mat etmenin imkansız olduğu taşlar kaldığında beraberlik olur (tek fil, tek at). Taş yemeden ve piyon oynamadan geçen 50 hamle sonucunda oyuncular beraberlik iddia edebilir.


  • archmage mahmut  (31.08.22 13:32:17) 
@archmage mahmut beraberlik durumlarını açıklamışsın ancak şu saydığın tüm durumlar geçersiz. ya demek istediğimi tam anlamadın ya da benim pat konusunu bilmediğimi düşündüğün için beraberlik durumlarını yazdın. hamle sayısı 50 değil, önde yenilecek ya da hareket edilebilecek bir sürü taş var ve buna rağmen oyun pat oluyor sebep şu:

"Zamanışımına karşı yetersiz taş nedeniyele oyun berabere"


daha iyi durumdayım ve karşımda zamana karşı oynamak isteyen bir rakip varsa benim tek yapmam gereken baynısını yapmak oluyor. takdir edersin ki 15-20 saniyem kalmış ve mat edememe riski var. 5 saniyesi kalmış oyuncuyla neden böyle düşüneyim ki? üstelik de oyun 3 dakikalık oyun. halen cevabını bulmuş değilim.

tek mantıklı cevap bilgisayar, rakiplerin oynama gayretsizliği gösterdiğini düşünüyor ki bu da saçma çünkü öndeyim. kalite fazlam var. ben kazanmalıydım. bu sürekli oluyor genelde. mantığını öğrenemediğim için sormak istedim.
  • atina  (31.08.22 13:52:36) 
“önde yenilecek ya da hareket edilebilecek bir sürü taş var ve buna rağmen oyun pat oluyor” buna pat denmiyor ama neyse.

Teknik olarak mat etmenin imkansız olduğu taşlar kaldığında beraberlik olur, durumunda şöyle bir detay varmış; karşı tarafta sizi teknik olarak mat etmeye yetecek taş yok, sizde var ama zamanınız bitiyor ise beraberlik oluyor. Hem sizde taş üstünlüğü var hem karşı taraf zamandan kaybediyor ve beraberlik (pat değil) oluyorsa report edin, inceleyip baksınlar.

support.chess.com
  • archmage mahmut  (31.08.22 14:27:13) 
@archmage mahmut sürekli başıma gelen bir olay. gerçek hayatta da böyle mi anlamadım. saatle oynayan bir sürü insan var. madem beraberlik oluyorsa neden 3 dakika oynayalım ki?

teşekkür ederim
  • atina  (02.09.22 14:33:42) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.