[]

Bir yıl vaktim var, ne öğrenebilirim? [iş bulma amaçlı]

Online kurs, sertifika, Google eğitimleri, ücretli veya ücretsiz hiç fark etmez, ilgi alanıma yönelik kendimi geliştirebileceğim bir program/yol arıyorum.

İlkokul yıllarımdan beri hayalim bilgisayar kullanarak ofis hayatı yaşamak, teknoloji/IT sektöründe bir şeyler yapmaktı. 11 yaşında domain ve hosting alıp web tasarımı yapıp kendi sitemi kurmuştum. Proje üretme, yönetme, tasarlama fikri hayallerimi süslüyordu.

Fakat hayat beni bambaşka yerlere sürükledi. Şu an İngiliz dil eğitiminden lisans + master yapmış ve hayalini kurduğum alanda sıfır tecrübe ile duruyorum.

Tam olarak bir yıl vaktim var. Bu sırada kendimi geliştirecek neler yapabilirim? Aklıma gelenler şunlar;

- Udemy üzerinden Python eğitimi almak (eğitim sırasında küçük projeler de geliştiriliyor)
- Google'ın Data Analytics, UI/UX Designer, Project Management eğitimleri

Gerçekçi olmak gerekirse kendimi tamamen adayıp bir yıl sonra Avrupa'daki şirketlerde şansım olur mu? Oturum iznim de olacak, bu sürecin sonunda AB vatandaşı kız arkadaşımla evlenme planımız var.

Bir yıl sonra ya döner keseceğim, ya da hayalini kurduğum bir işte canımı dişime takıp çalışmaya başlayacağım.

Not: Bu sürede Almanca da öğreniyorum.

 
Yerinde olsam muhasebe öğrenirdim. İş ilanı denk geliyor hep. Hem ofis işi.


  • dissendium  (29.08.22 01:04:43) 
Bi ogretmen olarak ogretmenlik disindaki her isi oneririm. Su ve elektrik ustaligi hem kolay hem getirisi yuksek. Hele ki avrupa da iyi kazanirsin. Halk egitim kurslari ucretsiz alirsin belgeni zaten youtube var. 3 ayda isi kaparsin.


  • halk  (29.08.22 02:19:29) 
fayans ogren, ahsap ile ugrasmayi seviyorsan parke dosemeyi ogren.
yurtdisinda mavi yaka olarak ac kalmazsin. ama beyaz yaka olarak surunebilirsin..

eli yuzu duzgun ulkelerin zaten beyaz yakaya ihtiyaci yok, yuksek maasli, az stresli beyaz yaka isleri kolay kolay gocmene kaptirmazlar, adamlar koseleri tutmus coktan. bunu bizim beyaz yakalar bir turlu anlamak istemiyor..
  • cooperr  (29.08.22 07:08:12) 
1 yılda yazılım öğrenemezsin.

1 yıllık tecrübeyle yurtdışında iş bulman mümkün değil. (1000'de 1 ihtimalli istisnalar hariç)
  • whatdreamsnevercome  (29.08.22 08:25:52 ~ 08:26:24) 
eğer kendini vererek çalışırsan, kimi konuları iyice okuyup anlarsan, (bunların hepsi genel kültür sayılacak bilgiler, örn: bilgisayarın power tuşuna basıldığında neler oluyor vs. gibi) bol bol egzersiz yaparsan 6 ay içinde asgari maaş ile çalışacak kadar yazılımcı olabilirsin.

Bu arada çok daha farklı dünyalarda mevcut, yani yazılımcı oldun diye bir yerde maaşlı çalışmak zorunda değilsin, kendi işini yapabilirsin. www.youtube.com



Yurt dışındaki firmalarda çalışacak kadar bilgi ve tecrübe ise biraz daha fazla zaman ve emek gerektirir.

Mavi yakalılık kısmına da katılıyorum, geri kalan süreçte de hobi oluşturup buradan ustalık kazanabilirsin ve ileride her iki alandada iş bulabilme şansın olabilir.

one year challange google interview diye aratırsan konu ile ilgili quara'da sorulan sorulara ve cevaplara, blog postlarına ulaşabilirsin.
  • selam  (29.08.22 10:07:24 ~ 10:09:11) 
Eli yüzü düzgün ülkede beyaz yaka ihtiyaç yok kısmına katılmıyorum.
Fransa'da misal deli gibi tedarik Zinciri açığı var. Hem de bayadir var.
Türkiye'de yüksek seviyede beyaz yaka insan (50-60)Avrupa'ya orta seviye gelmeyebilir ama Türkiye'de düz beyaz yakanın Avrupa'dan daha iyi bir hayat yaşaması imkansız. Burada köşelerin kapilmadigini etrafımda yüksek müdürlüklere gelmis hintli, türk vs insanlar ile de gosterebilirim. Türkiye'de tavan çok yüksek ama taban çok düşük. Bugün Türkiye'de 5 asgari maaşlı çalışan asla ama asla batı Avrupa'da 5 asgari ücretli çalışanın hayatini yakalayamaz.

Ama bunu bir kenara birakirsak sizin Avrupa'ya geldiginizde ilk basta mutlu olmaniz zor. Hele 1 sene deneyim ile diploma olmadan (bu arada avrupa ama neresi o da soru).

Mavi yaka işler iyi ama bu kadar anlatıldığı kadar kolay değil ve kendi isini yapana kadar da öyle iyi maaslar yok ve kendi isinizi acmak falan da öyle kolay değil. Açın bakın bu mavi yaka maaşlarına (bakin maaş diyorum, kendi isini yapan değil).
  • logisticsmanager  (29.08.22 11:00:28) 
aynı düşünce yapısındayım, aynı şeyleri kovalıyorum :)

1 yılda yazılımcı olup iş kapman zor tabii ancak ne kadar çok proje o kadar daha da kısalır zaman. Sonra en az 20-30 sene daha çalışacaksın öyle düşün.
Figma öğrenip, UI,UX daha kısa süren şeyler ama bunlar için de mentor bulup, stajlar edinmen gerek

ab şirketlerinde tabii ki iş bulabilirsin remote vs. solidity öğrenir smart contract yatarıtsın tabii bunlar uzun bir süreç.
şöyle bir tweet var: twitter.com
  • croswell  (29.08.22 16:52:37) 
universitede bir sure oda arkadasim polonyali bir cocuktu, ikinci nesil gocmen. Ulkenin en iyi okullarindan birinden software diplomasi almis, oldukca zeki ve hirsli bir elemandi. benden buyuktu, okulu bitirdi ve 2 sene is aradi. ayda bir mulakata giriyor, hicbiri olmuyor. sikinti ne diye sordum, bir program yazmalarini istiyorlar, programin sadece calismasi yeterli degil en az basamakla problemi cozmen lazim. her sinava 50-60 kisi giriyor, 1 kisiyi ise aliyorlar ben ilk 5'e giriyorum ama hep benden kisa yazanlar cikiyor demisti. sonra gitti spor akademisine girdi, bastan 4 sene daha okudu. Simdi spor + software karisik birseyler yapiyor.

ozetle, yurtdisinda oyle asgari x 5 seviyesi kolay degil. 2-3 tane mudur olmus hintliye bakarak bunun kolay erisilebilir bir seviye oldugu sonucu cikarilamaz. adam zaten oralara iki tane hintliyi numune olarak koyuyor, koymasa diskriminasyona girer, koymak zorunda.

senin adin hasan huseyin, gidecegin ulkenin dilini bilmezsin, elinde kagit kurek calisma izni hicbirsey yok, 1 sene dandik bir kursa gidip yirtacaksan zaten, sende o kapasite varsa turkiye'de de kolaylikla zengin olursun.

ozetle mevzu o kadar basti degil yani, ben tekrar tekrar uyariyorum. isteyen dinler, isteyen hadi len der gecer.
  • cooperr  (30.08.22 17:40:19 ~ 17:41:00) 
Bati Avrupa'da 5 asgarî ücret verilmeme sebebi çok fazla bir para olması ve asgari ücretin batı Avrupa'da olduğu hali ile Türkiye'de hali arasında sıfır benzerlik olması.

Numbeo'ya gore paris'te 3.7 asgari ücretli hayat için İstanbul'da 6.7 asgari ücret lazım. Kısacası bir insanin her şeyi kenara bırakıp sadece para olarak bakarsak asgari ücretlerin normal yasantiya orani 1.8 kat. Yani bir kişi Fransa'da 5 asgari ücret alacaksa Türkiye'de 9 almalı.

Mevzu basit değil evet. Aynı mavi yaka ol demek kadar basit olmadığı gibi. Ben de insanlara içeriden bilgi veriyorum iste.
  • logisticsmanager  (30.08.22 18:22:46) 
fransa'da ayda 5 asgari ucret alan beyaz yakalar kimler? benim tanidigim beyaz yakalarin alayinin maaslari 3-5k avro arasinda degisiyor, hepside yuksek yapmis, yabanci dili olan gocmenler. asgarinin 5 katinin cok uzerinde kazanan mavi yaka taniyorum ama, biri araba tamircisi, birisi fayans ustasi, birisi parke dosuyor, vs.

turkiye'de 9 asgari ucret kazanan biri yurtdisina cikar mi? Ben pesinde mafya falan yok ise cok cok zor diyorum. Dolayisiyla yurtdisina cikmak isteyenler cogunlukla bu seviyeye gelemeyenler. Peki ulkesinde 9 asgari ucret seviyesinde kazanamayan biri, yurtdisina cikinca nasil asgari x 5 yapacak? Bence tek yolu mavi yaka olmaktan geciyor, plaza isi kovalamaktan degil..
  • cooperr  (30.08.22 20:55:10) 
Asgari x 5 konusu nereden çıktı anlayamadım. Duyuruyu herhangi bir şirkette basit bir pozisyondan başlayabilir miyim demek için açmıştım. Asgari ücrete de çalışırım yani burada zengin olacağıma. Net maaşı 30 - 40 bin TL olan arkadaşlarım da şu an yurtdışına gitmek için çabalıyor. Konu sadece ekonomi değil.

Kağıt kürek yok demişsiniz ama yakında AB vatandaşı ile evlilik yapacağım için aile birleşimi oluyor, bahsettiğiniz kağıtlar ve kürekler elimde olacak zaten. Ayrıca adım Arapça değil.


Konu, bir sene sonra nasıl yırtarım, Avrupa’da zengin olurum değil.

Bir sene boyunca mesleki açıdan bana katkı sunacak ve kendimi geliştirebileceğim neler yapabilirim diye soruyorum.
  • hadi ya la  (31.08.22 13:54:40 ~ 14:09:18) 
@hadi ya la; hangi ülke olduğu önemli. Çünkü eşinin AB vatandaşı olması sana sadece o ülkede çalışma fırsatı verir (o da her ülkede aynı değil). Eşin diğer ülkeye gidip yerleşmedigi sürece başka ülkeye gidemezsin.

Bir de başka önemli olan mobil olmak. Misal tek şehirde iş aramak ile 10 şehirde iş aramak farklı. Ben öyle buldum, iki farklı şehirde çalıştım.

Hangi ülke olduğunu bilmedigimiz için net yorum zor olur.

Bu arada daha çok bilgi almak için (direkt ülkeden şehirden) tavsiyem reddit. Ben zamaninda böyle çok bilgi aldım.
  • logisticsmanager  (31.08.22 16:22:44) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.