[]

Evlenen kadının adının eşinin soyadı ile aynı olması problemi

Serbest çağrışım ile aklıma takılan bu konu hakkında bildiğim kadarıyla medeni kanun doğrudan bir açıklama yapmıyor? İçtihatlar ya da uygulama hakkında bilgisi olan var mıdır?
Örnek olay: er kişi Ahmet Irmak ile kadın Irmak Demir'in evliliği durumunda kadının yeni ad soyadı ne olur? Kesin olması gereken duruma dair olası devlet vs. İşleri nasıl çözüme kavuşturuluyor? Ya da hiç prb olmuyor mu? Veya doğrudan c şıkkı ile hiç değişiklik yapılmiyor mu?
a. Irmak Irmak
b. Irmak Demir Irmak
c. Irmak Demir

* Kadının çift isimli olup isimlerinden birinin erkeğin soyadı olması olasılıklarini ise yazmaya üşendim o da ayrı bir konu.

 
Neden sorun olacağını düşündüğünüzü anlamadım.

Kadın bir tercih belirtmezse "Irmak Irmak" olur.
Kadının tercihine göre "Irmak Demir Irmak" veya "Irmak Demir" de olabilir. (Irmak Demir olarak devam etmesi için mahkemeye gitmesi gerekiyormuş ama basit bir mahkeme sanırım)

İsim ve soyisminin aynı olmasının bu konuda bir etkisi yok. Her evlenen kadın için bu üç seçenek de mevcut.
  • michael_knight  (26.08.22 13:20:29 ~ 14:23:31) 
adi soyadi ayni olan birden fazla insan taniyorum.


  • alperz  (26.08.22 13:23:13) 
hepsi olabilir, kadının isteğine bağlı. ortada karmaşa yok ki.

kuzenimin adı yağmur, soyadı yağmur.

aynı soyadla birisiyle evlense yağmur yağmur yağmur bile olabilir:)
  • candide  (26.08.22 13:43:16) 
Kadın soyadını değiştirmek zorunda diye biliyorum. Yani c şıkkı olamaz.

En azından yurtdışındaki evliliğini burada kayıta geçirirken arkadaşıma böyle demişler. Evlendiği ve eşinin vatandaşı olduğu ülkede eski soyadını kullanıyor ama burada iki soyadı kullanması gerekiyormuş. Yanlışsam düzeltin.
  • peki madem  (26.08.22 13:48:02) 
Evlendiği sırada soyadını Irmak ya da Demir Irmak olarak seçebiliyor. Kocasından gelen Irmak soyadını düşürmek daha zor, dava açması gerekiyor diye biliyorum

Benim favorim; soyadı aynı olan iki kişinin evlenmesi ve kadının soyadını tutması. Daha sonra Irmak Irmak & Irmak avukatlık ofisi açmaları.
  • archmage mahmut  (26.08.22 13:50:44) 
duran duran'a sormak lazım üstad.


  • guvenlik doktoru  (26.08.22 16:45:06) 
Ad ve soyadın aynı olmasının önünde bir engel yok, çift soyadı kullanmanın önünde de bir engel yok.

Erkekler doğrudan kadının soyadını alamıyor ama evlendikten sonra mahkeme yoluyla soyadı değişikliği yaparak kadının soyadının alındığı örnekler de var.

Tercih sizin
  • akhenaten  (26.08.22 19:13:22) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.