[]

Oturduğum evin sahibi evi satıyor. Yapacaklarım şunlar mı?

Şimdi senaryo 1: evi yatırımlık alan birine sattı. ev sahibi beni çıkaramaz. sözleşmem aynı şartlarda devam eder. sorun yok.

BİLGİ: Önümüzdeki ağustos'ta evi boşaltmayı düşünüyorum zaten.

Senaryo 2: evi, oturacak birine satar. burada iki seçenek var: ev sahibi ile sözlü olarak anlaşıp ağustos'a kadar oturmak. Sonra da taşınmak.

Ya da ev sahibi ihtar çeker. altı içinde çık kardeşim der. ben de "tamam ev arıyorum" diyip altı ay bekletirim. çıkmam. ev sahibi dava açar. dava sonuçlanana kadar ben muhtemelen evden çıkacağım için dava düşer. konu kapanır.

Araştırdıklarımdan anladığım bu. Doğru mu anlamışım?

 
1- kontrat bitiminde yeni ev sahibi ile yeni kontrat yapman gerekir.
2- yeni ev sahibine hali hazırda olan kiranı ödeyip resmi olarak 6 ay sonra boşaltacağını beyan edersin. boşaltmazsan + mahkeme masraflarınıda alır avukat.

  • jamswety  (25.08.22 19:25:19) 
hocam bir senaryo daha var. ev sahibi sıkıntılı bir tiptir. kapına dayanır sürekli telefonla seni taciz ve tehdit eder. sende hemen çıkmak zorunda kalırsın. benim arkadaşım bu durumda kaldı. 1.250 tl kiradaydı 4bine ev tuttu kiralık. çıkmasa 1.250 tlye oturacaktı ama ev sahibi dirlik vermedi.


  • sizofren06  (25.08.22 19:25:38) 
jamswety bildiğim kadarıyla yeni bir sözleşme hazırlamaya gerek yok. eski kağıt aynen devam ediyor.

ayrıca avukatıma sordum bu mahkeme ve avukat masrafı 5-6 bin lira falan tutar dedi. o yüzden davayı her türlü göze alıyorum. yeter ki bana bir yıl daha vakit kazandırsın.

sizofren hocam senin yazdığın senaryoyu pek düşünmek istemiyorum. ama elbette öyle bir ihtimal de var. umarım olmaz.
  • alperz  (25.08.22 19:31:27) 
Ortalıkta birbiriyle çelişen iki bilgi var, hangisinin doğru olduğunu anlayamıyorum.
1- Yeni ev sahibi ihtar çekince 6 ay zamanın var.
2- Yeni ev sahibi otomatik olarak eski kontratın tarafı oluyor ve kontrat aynı şekilde devam ediyor.
  • michael_knight  (25.08.22 19:40:46) 
hocam o ihtar meselesinde "evde ben oturacağım o yüzden çıkın" diye bir ibare bulunması gerekiyor. yani "çık kardeşim" diye sebepsiz çıkaramıyor.

ihtar neticesinde altı ay içinde evden çıkmazsan bu sefer yine oturacağım iddiasıyla dava açıyor. mahkemeyi ikna edebilirse buna (gerçekten orada oturacağına) hakim çıkmanıza hükmediyor. bu şekilde ihtarla ya da mahkeme kararıyla çıktığınızda üç yıl boyunca kendisi ya da alt üst soyu hariç kimseye evi veremiyor. siz hariç kimseye evi kiralayamıyor. aksini ispat edebiliyorsanız dava açıp bir yıllık kira tutarınız kadar maddi tazminat davası açabiliyorsunuz.

diye öğrendim ben avukat arkadaşımdan ve internetten. yine de yaşanmış olaylarla da teyit etmek istiyorum çünkü burası türkiye :))
  • alperz  (25.08.22 19:45:05) 
hatta mahkeme kararına rağmen bile çıkmayabilirsiniz. o zaman da adam sizi bu kararın icra edilmesi için icraya veriyor. o zaman polis zoruyla çıkıyorsunuz.


  • alperz  (25.08.22 19:50:35) 
Hocam olay biraz da mesele yargıya taşınırsa ev sahibinin avukatına bağlı. biz önümüze gelen davalarda adli tatil öncesi max 3 ayda tahliye kararı alıp icra ettirdik hukuku kullanmayı bilen avukatlar için tahliye süreçleri çok içinden çıkılmaz değil. Siz ev sahibiyle dikleşmeden anlaşmaya çalışın diğer türlü tamamen belirsiz bir süreçte yaşamanız gerekebilir...


  • apocalipy  (25.08.22 20:47:52) 
@alperz işi dava sürecine sokarsan tahliye işlerinde dava masrafları ve avukat giderleri sana kalıyor diye biliyorum.

@kuzey li kiracılar şu an tam gaspçı modunda. Şuradaki yorumları okudukça dehşete düşüyorum. bir de önceden devam eden sözleşme süresi ve dava süreci var. O yüzden yatırım için de oturmak için de kiracısı olan ev almak çok riskli. Zaten enflasyon bu halde ve yasal zam oranları/şartları da bu kadar komikken yatırım amaçlı ev alacak kadar enayi kalmamıştır.
  • nawar  (25.08.22 21:09:08) 
Evi satan alın 1 ay içinde sebep belirtmeden çık diyebilir. Evde oturma zorunluluğu yok. İlk 1 ay içinde ihtar çekmezse mevcut sözleşmeyi kabul etmiş oluyor.


  • baal  (25.08.22 22:48:11) 
yeni ev sahibi ile anlaşamazsan 1 seneye yakın oyalarsın


  • paintov  (26.08.22 02:00:14) 
baal hocam: mevzuat.gov.tr

madde 351 öyle demiyor.
  • alperz  (26.08.22 07:19:16) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.