[]

kiracıyı çıkarmak için nasıl bir yol izlemeli

kiraya verdiğimiz bir sobalı evi, birikmişimizle tadilat yaptırarak doğalgazlı haline getirerek kiraya vermeyi düşünüyoruz.

kiracıyı çıkarmak istiyoruz ama kötü biri gibi gözükmek istemem, bir dinleyin;

kiracı 10. yılını dolduruyor. hesaplarıma göre kiranın yıllar içinde üfe-tüfe ye göre zamlı hallerine baktığımda bu yıl ödediği miktar, 2018'de olması gereken miktar, 4 - 5 sene geri fiyatından kira alıyoruz gibi bir şey.

kısacası neredeyse 3-4 kat daha ucuza kirada oturuyor kiracı. biz kimseyi 10 sene boyunca üzmedik. gözümüz de olmadı, sözümüz de ama maddi olarak bizim ailemiz sıkıntıya girmeye başlayınca artık bu konu bize yük olmaya başladı anlayacağınız.

buraya doğalgaz döşenince adama senden olması gereken fiyatından 1500 lira daha az alalım bile desek. buranın kirasını bunca yıl düşük aldığımız için kiracıya göre fiyatı bir anda uçacak ve yuh diyecek çünkü. 10 sene boyunca yaptıklarımıza bakmadan adam yüzde kaç arttırıyorsunuz insafınız yok mu der.

neyse 10 yılı dolduğu için artık ömrümüzü de vermeyelim diye miladının dolduğuna karar verdik, zaten kendisi de evi satıyor musun diye sorup durduğundan durumunun sandığımız kadar kötü olmadığını da anladık zaten. kiracıyla konuştuk kiracı çıkarabiliyorsanız çıkarın ihtar atarsınız minvalinde konuştu gibi.

sorum şu:

o kadar anlattım anlattım da 10 yılı dolduğu için ihtar çekerek çıkarmak mı ? yoksa tahliye taahhütnamesini kullanarak icraya vermek mi mantıklı olur ? nasıl bir yol önerirsiniz ?

10 yıl önceki imzasına göre 1 aralık da kira başlangıcı olmuş. 3 ay öncesi oluyor işte 1 eylülden önce ihtar çekmeli doğru mudur ?

hem tahliye taahhütnamesi hem 10 yıl dolduğu için ihtar çekmek nasıl olur ikisi birden ?

ya da tadilat yaptıracak olmak da haklı bir sebepmiş ne dersiniz?

bir de insanların fikirlerini duymayı ve bunun üzerinden analiz yapmayı seven bir insanım, fikirlerinizi de alabilirim.

şimdiden teşekkürler

edit:imla

 
@bak raist

evin tadilata girmesi gerekli zaten, kiracı içindeyken tadilat yapılamaz ki, bu haliyle o davayı açsak, sobalı halinden değerlendirelecek, bir de üstüne %10 hakkaniyet indirimi diye bir şey var.
  • wonnka  (24.08.22 17:55:29) 
Evde tadilat yapılacak gerekçesiyle kiracıyı çıkarmak için evin tadilat sırasında oturulamaz hale gelmesi lazım. Yani doğalgaz döşenmesi yeterli bir gerekçe olmayabilir. Yazının tamamını okumadım, eğer başka tadilat varsa başka tabii.

5 yılı doldurdu diye kira tespit davası ile uğraşmayın. 10 yılı doldurunca ev sahibi sözleşmeyi tek taraflı feshetme hakkına sahip oluyor.

Borçlar Kanunu
"MADDE 347- Konut ve çatılı işyeri kiralarında kiracı, belirli süreli sözleşmelerin süresinin bitiminden en az onbeş gün önce bildirimde bulunmadıkça, sözleşme aynı koşullarla bir yıl için uzatılmış sayılır. Kiraya veren, sözleşme süresinin bitimine dayanarak sözleşmeyi sona erdiremez. Ancak, on yıllık uzama süresi sonunda kiraya veren, bu süreyi izleyen her uzama yılının bitiminden en az üç ay önce bildirimde bulunmak koşuluyla, herhangi bir sebep göstermeksizin sözleşmeye son verebilir."

Bildirim süresine uy yeter. Tahliye davasına bile gerek yok. Bildirimle tahliye isteyebilirsin.
  • himmet dayi  (24.08.22 18:07:29) 
10 yıl olmuş zaten. kabul etmezse direkt çıkart. maalesef ülke insanı böyle. 10 yıl ucuza oturmuş bir teşekkür etmiyor, 11. yıl piyasa fiyatını istiyorsun kötü oluyorsun. düşünmene gerek yok bence. tadilatı yaptır, fiyatı kabul ederse devam edin. yoksa çıkart.


  • nick bulamadim  (24.08.22 18:41:22) 
Bence kiraci ile bir konusun. Dogal gaz döseticem ce vu kirayi istiyorum diyin. Kabul etmezse o zaman cikartirsiniz. Belki kabul edecek? Cünkü ordan cikinca da tutacagi ev kirasi cok farkli olmayak sizin yeni kiranizdan arti tasinmada cabasi.


  • c1b2k3  (25.08.22 07:14:02) 
önce tahliye tahahhütnamesi'ni kullanın
buradan sonuç çıkmazsa 10 yıl için ihtar çekersiniz. zaten 10 yıl dolunca değil 11 yıl dolmadan 3 ay önce verebiliyorsunuz diye biliyorum.

tadilat için mahkeme ile çıkarmak zor, hele bu dönemde.

yapabiliyorsanız konuşarak, gerekirse araya birilerini sokarak çıkarmanız en kolayı. evinize çökene siz de çökeceksiniz gerekirse.
  • nuisance  (25.08.22 10:38:51) 
16 yıl olmuş kiracımı aradım az önce. yıllardır 50 liranın hesabını yapa yapa kira güdük gibi kaldı. 7k'lık evde 2k'ya oturuyor. dedim evin tadilatını yapalım piyasa fiyatına çekelim yada çıkın. 4 ay kaldı kontratın bitmesine. 3 ay kala ihtar çekicem 10 yıl doldugu için. hepsini anlattım kararınızı bekliyorum dedim. bakalım ne olacak.

sizde açık açık anlatın önceliği size veriyorum diyin konuşmaya göre aksiyon alın.

bu arada tahliye taahütnamesini tarihsiz mi imzalattınız?
  • xrated  (25.08.22 10:55:40) 
önce avukat yoluyla kiracıyı çıkartın, 10 yıl olmuş bir sebep sunmadan sözleşmeyi tek taraflı sonlandırabilirsiniz. sonra tadilat yaparsınız.


  • roket adam  (25.08.22 21:48:45) 
10 yılı doldurduysa başka hiçbir şey ile uğraşmadan çıkarın. 10 yıldır evdeyse zaten sudan ucuz kiraya kalıyordur. 5 yılı geçtiği için kira tespit de açabilirsiniz. Olmazsa evdeki bu revizyonu belirtip çıkarın, ilk olarak kendisine kiracılığı teklif etmeniz gerekiyor o durumda ama evde tadilat ve iyileştirme yaptığınız için yeni fiyattan teklif edebilirsiniz.

Kiracıyı evden çıkardığınız için neden kötü olasınız?
  • nawar  (25.08.22 22:00:31) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.