[]

kira orani

selamlar, gecen hafta ev degistirdim ama cevremde bazi insanlardan o kadar cok olumsuz yorum aldim ki kendimi kotu hissetmeye basladim. oncesinde 1+1 bir evde eski kiraci oldugum icin 2000 liraya oturuyordum. ev sahibime istediginiz gibi zaman yapabilirsiniz dedim 3000 tl yapmayi tercih etti ama sonrasinda ailevi bi durumdan dolayi evi bosaltmami istedi. yasli annesi bakiciyla eve gecti. ben de zaten buyuk bir eve gecmeyi istedigim icin ev aramaya basladim. is yerim levent’te ama uzaktan calisiyorum. bu yuzden avrupa yakasi oldukca cok bir lokasyon kaygim yoktu ama cevrem ve arkadaslarimdan cok uzaklasmak istemedim hem de kendi istegimle arada ofiste calismayi seviyorum. ev bakarken gayrettepe tarafinda 13 bin tl’ye 3+1 10 yillik onu cok acik cok guzel bir bina buldum. cok fazla isteyen oldugu icin de acikcasi daha fazla uzatmak istemedim ve evi tutmaya karar verdim. hem lokasyonu, hem ev olarak cok guzel olmasindan dolayi cok icime sindi ama 13 bin lira cok fazla tabii ki bunun farkindaydim. ama kira piyasasi o kadar korkunc ki kosullari dusununce cok mantikli geldi. bu arada brut maas aliyorum ama kira maas oranim tam olarak 1/3 su an. yeni yilda zamla ve vergi oraniyla falan daha da rahatlarim diye dusunuyorum. bir de onumuzdeki yil yaza dogru evlilik dusunuyorum, kira orani daha da dusecek. ama cevremde o kadar cok kira tutariyla ilgili olumsuz yorum yapan oldu ki sacma bir sey mi yaptim diye dusunmeye basladim. o paraya kira mi tutulur, onun yerine ev kredisine girmeliydin, yakinda kiralar dusecek cok pahaliya tutmussun vs. sizce su an boyle bir tutari kiraya vermek, oranin 1/3 olmasi ama oran dusecek diye beklentiye girmem sacma mi? emlak piyasasi hakkinda bilgisi olanlar yorum yaparsa cok sevinirim :/




 
Abartiyorlar bence. bir sure kal orda ne olacak? odanin birini airbnb yapabilirsin


  • ala09  (21.08.22 13:55:14) 
1/3 günümüz şartlarında makul bir oran. 40bin net maaş çok iyi, mutluysanız devam edin.


  • Mcfly  (21.08.22 13:58:14) 
Maaşın %30'unu barınmaya ayırmak çok değil. 40 bin kazanıp gültepe'de oturmak daha mantıksız olur. En azından benzer sosyoekonomik çevrede olursunuz.


  • OrangeYellow  (21.08.22 13:59:22 ~ 13:59:48) 
2 sene önce 3500'e eve çıktığımda herkes bana o kadar para verilir mi diyordu, şimdi tüfe oranıyla artış yapılmış haline oha ne kadar ucuza oturuyorsun diyorlar. Piyasanın bu gidişatına göre sana da bikaç seneye iyiymiş diyecekler.
Bu arada 13bin anlattığın şartlar için iyi bir kira Şişli Beşiktaş civarı 3+1 eski olmayan evleri 15-16ya bulabiliyorsun.

  • Bruce  (21.08.22 14:11:56) 
Bu enflasyonda fiyatlar nominal olarak dusmez imkansiz


  • nuisance  (21.08.22 15:33:05) 
13 bin liraya normal diyenler yüzünden fiyatlar düşmüyor ve düşmeyecek. Yarın o ev 20bin olacak o zamanda "a çok iyi fiyat bu devirde 20bine ev mı kaldı diyecekler"


  • astronom bey  (21.08.22 16:12:18) 
astronom+1
hic normal degil oncelikle. ama normallestiren insanlar yuzunden o kira seneye x2 olacak.

maasina bakinca seni zorlamaz ama birilerini bedavaya mali acidan rahatlatiyorsun. bence sen de buna takildin. ederi bu degil cunku oranin. ve bunu sadece senin cevren degil maalesef ev sahibi de farkinda. emlakcisina tesekkur ediyordur simdi, eminim birlikte dalga geciyorlardir. ama evden memnunsan takil orada maasa orani iyi
  • Kittie  (21.08.22 19:15:50) 
Normal değil diyenler nerede yaşıyor bilmiyorum ama gayrettepede 10 senelik 3+1 daire için piyasasına göre gayet normal bence. İnsanlar sanıyor ki ev fiyatları kiralar falan birden ucuzlayacak. Emin olun TL bazında hiçbir şeyin fiyatı düşmeyecek bugün o evi tutmasaydın seneye en iyi ihtimalle yine aynı fiyattan tutardın.


  • mevsimler  (21.08.22 22:25:27) 
mevsimler: soyle normal degil arkadasim aciklayayim sana; her seyin fiyati x3 mu oldu, kiralar x5 oldu. eski evler bile. hadi yenilerde malzeme vs diyorlar da 50 yillik olup yenilik namina civi dahi cakilmamis kiytirik evlerine bile insanlar x5 istedi, istiyor. firsatcilikla gelen bi durumu da normallestirmeyelim bir zahmet. biraz ustunde dusunelim bazi seylerin artik. bu yuzde 25 olayi nerden cikti saniyorsunuz ornegin. cok gec kalindi, is isten gecti ama simdiye kadarki iste o anormal olan durumu yaratan firsatciligin onune gecmek icin.


  • Kittie  (21.08.22 23:08:59) 
astronom ve Kittie +1 kesinlikle evin ederi bu degil, benim icimdeki hissiyat da bu. ama daha bu senenin basinda 8-9 bin liraya benzeri evleri gordugumde bu evler bu parayi etmez diyerek tutmadim. su an mecbur kaldigim icin 8-9 bin liraya evler hayal. nasil duzelir bilmiyorum :(


  • la mort heureuse  (21.08.22 23:22:53) 
Elimizde her şeyin fiyatı 3 artarken kiraların 5 arttığına dair resmî veri yok Ki Her şeyin fiyatı 3 artarken kiralar 5 artabilir. Serbest piyasa ekonomisine hoşgeldiniz. O yüzde 25’lik sınırlamalar falan serbest piyasada kolaylıkla aşılabilecek beyhude çabalar.


  • mevsimler  (21.08.22 23:25:07) 
bu arada yuzde 25 kuralini uygulayan nerdeyse gormedim, uygulayan da muhtemelen zaten firsatci olmayan iyi niyetli ev sahipleriydi normalde de. insanlar eski kiraci oldugum evi kaybetmeyeyim diye orta yolu bulmaya calisiyorlar maalesef.


  • la mort heureuse  (21.08.22 23:29:05) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.