[]

Kira Sözleşmesi

İlk kez kiracı olarak kira sözleşmesi imzalayacağım. Arada emlakçı ya da başka biri yok, ev sahibi ile aramızda yapacağız.

İnternette dikkat edilmesi gereken hususlara baktım ama hep ev sahibi için yazılmış, kiracı olarak nelere dikkat etmeliyim? Sözleşmede mutlaka ne olmalı/olmamalı?

Örnek kira sözleşmelerine baktım, 1 yıllık sözleşme yazıyor ve 15 gün önce devam ettirilmeyeceği bildirilmelidir yazıyor. 1 yıl dolunca pat diye çıkarılamam diye biliyorum bu sözleşmeler eski mantıkla mı hazırlanmış?

 
Sözleşme maddelerinden kanunla çelişen varsa kanun geçerli olur. Mesela sözleşmede 15 gün önce bildirilmeli yazsa da kanun 30 gün diyorsa kanun geçerlidir.

- Mümkünse depozitoyu da banka havalesi ile gönderin
- Elden kira ödeme kesinlikle yapmayın. Hep banka havalesi
- Evin demirbaşları ve boya durumuyla ilgili sözleşmede ne yazdığına dikkat edin. Doğru olmayan bir şey varsa düzeltin.
- Evi boyalı mı aldınız, boyasız mı teslim edeceksiniz konusunu konuşun. Bazı ev sahibi "benim boyacım boyamalı" diyor ve kendi boyacısı piyasanın iki katı fiyatına oluyor. İleride bu konuda anlaşmazlık çıkabilir.
- Evin kombisi, rezervuarı, muslukları, camları, kapıları tamir gerektiriyorsa ilk günden konuşmayı unutmayın.
- DASK (Deprem sigortası) poliçe numarasını almayı unutmayın, o olmadan elektrik-su vs. bağlatamazsınız. Faturaların tamamını üzerinize alın ki ileride ev sahibi sizi çıkarmak isterse elektriği pat diye kapatamasın.

Evi kiraladığınız kişinin evin sahibi olduğuna emin olun. Bu konu çok önemli. Tapuyu göstermesini istemek biraz aşırı geliyor insanlara ama bu konuda emin olmanız lazım. Aksi takdirde diğerlerinin hiçbir önemi kalmıyor.
  • michael_knight  (17.08.22 10:40:29) 
Yukarıdakine ek olarak depozitoyu bir kira bedeli olarak belirtmeniz. Yıllar geçtikten sonra size ilk yılın kirası kadar ödeme yapıyorlar sonra. Buna dikkat edebilirsiniz.


  • ruhen hastayim ben  (17.08.22 11:19:38) 
Sözleşmeye kiranın gönderileceği banka hesap bilgilerini de eklerseniz iyi olur. Her para transferine de "şu sokak şu numara şu dairenin temmuz 2022 kirası" diye de açıklama düşerseniz ileride "ödedin ödemedin" derdini de ortadan kaldırmış olursunuz.


  • alperz  (17.08.22 11:24:59) 
Depozitoyu dolar olarak verin ve o sekilde almayi yazili olarak belirtin.


  • xiii  (17.08.22 11:45:43) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.