[]

hobi amaçlı, sportif amaçlı avcılık

arkadaşlar, birisi bana çıkıp oltayla balık avlamak ile, tüfekle kuş avlamak arasındaki farkı açıklayabilir mi? yeter artık ben bir türlü anlayamıyorum, kafam basmıyor.

tüfengi sırtına vurup ormana gidip kuş vurmak istesen "avcılık spor değildir, vahşettir" deniyor.

oltayı alıp istediğin yerden sallayıp balık avlıyorsun? kimse bir şey demediği gibi son derece rahatlatıcı bir eylem olarak tanımlanıyor, hatta kursları bile veriliyor.

balık ses çıkaramıyor, kuş kadar şen bir hayvan değil ondan mı? birinde ilkel bir av aletine salak balık kendiliğinden yakalanıyor, ötekinde ateşli silahla sen vuruyorsun ondan mı? balığın kuşa göre daha sessiz ve daha salak olması mı onu masum bir av hayvanı haline getiriyor? yemek mi mesele? balık yeniyor, e bıldırcın, keklik falan da yeniyor?

velhasıl bana ikisi de aynı derecede avcılık gibi geliyor. niye tüfekle ormana gitmek vahşet, oltayla denize gitmek ohh mis gibi huzurlu?

vegan falan değilim, deli gibi de et yerim. ama şu farkı biri bana lütfen açıklayabilir mi?

 
Bence fark yok işte ikiyüzlülük hepsi. Ya tümünü reddedeceksin ya da hiçbirini.


  • olaylar olaylar  (17.08.22 00:42:11) 
Hiç alakası yok anlamsız bir korelasyon kurmuşsun; avcılıkta da balıkçılıkta da nesli tehlikede olmayan ve nüfus popülasyonu arttıkça çevreye zarar verme tehlikesi olan canlılar belirlenen dönem içinde avlanır, kimse de "sen napıyosun birader" demez ama doğada zaten bir tane kalmış Anadolu parsını avcılık adı altında öldürürsen bu terbiyesizliktir. Zaten bu nedenle av sezonu diye bir şey var, yani gidip kafana göre hamsi tutamazsın ya da kafana göre gidip yaban domuzu avlayamazsın. Sen gelişmemiş bi hamsiyi yavruyken avlarsan bu vahşettir ama mevsiminde avlarsan bu benim için inek kesip yemekten farksızdır. Ha vegan olsam alayına karşı çıkardım ama vegan olmadığım için aradaki etik çerçeveye bakıyorum sadece. Aynı şey diğer av hayvanları için de geçerli misal yaban av hayvanını yavruyken vurur öldürürsen bu vahşettir zira hayvanın üremesini engellemiş olursun o da soyunun kurumasına neden olur ama av sezonu gelip de yine avlamazsan bu sefer gereğinden fazla üreyip tabiata zarar vermeye başlar, bu işler böyle.


  • Kaleci Saçlı Forvet  (17.08.22 00:44:40 ~ 01:02:16) 
Baligi yiyorsun. Avladigin geyigi yiyor musun?


  • baldur2  (17.08.22 05:18:09) 
Aynı şey. Bunu farklı görmüyorlar zaten. Avcılığında kursları ve dernekleri var.

Ama balık avlamakla kuş avlamak arasında da rahatlatıcı bir fark var. Bi kere birinde karşıdakine hiç bir şans vermeyen bir ateşi silah kullanıyorsun. Evde bulundurmak bile tehlikeli, insanların görünce bile tüyleri diken diken oluyor. Ateli silahlar özünde tehlikeli ve karşısındaki canlıyı öldürme kapasitesine sahip aletler.
Diğerinde ilkel, balık dışında başka bir canlıya zarar veremeyecek bir kapasitede bir av aleti kullanıyorsun, tehlikeli bir alet değil, teknende otururken birbirini yaralama ihtimalin çok çok daha düşük. Özünde elindeki alet tehlikeli sayılabilecek bir alet değil. Dikiş iğnesinden biraz daha fazla tehlikeli.

Aradaki rahatlayıcı fark bence bundan geliyor. Ormanda gittiğin av daha çok adrenalinli bir aktivite gibi. Balıkçılık ise adrenalin içermiyor, balık gelecek mi diye heycanlanırsın o kadar.
Birinde elinde bir ölüm makinedi var, diğerinde olta (insan açısından bakınca ölümcül değil)

Avlanan hayvan açısından benzet durumlar. İkisinde de avladığın hayvanı yiyorsan eşit derece etik bir aktiviye yapıyorsun demektir.
Tabi bir farklı görüş de silahla bir kuşu vurduğunda eğer iyi bir nişancıysan onun kaçma şansı yok. Ama balık için bir tuvak kuruyorsun o gelip düşüyor ya da düşmüyor. Bu da durumu biraz değiştiriyor
  • zimbirik  (17.08.22 08:43:10) 
İşin sonunda bir fark yok. Subjektif bir konu, herkes farklı düşünebiliyor.
Öncelikle avladığınız hayvanı yemek için avlamıyorsanız orada ayıp, yanlış bir durum var bence de .

Oltayla değil de tüfekle avladığınızda ateşli bir silah kullandığınız için orada çok daha büyük bir eşitsizlik var. Bir kuş yuvasına el bombası atıp avcılık yaptığını söyleyen bir insan size nasıl garip gelecekse, tüfekle kuş avladığınızı duyan bazı insanlara da bu o kadar garip geliyor.

Kuşlarla daha fazla iletişim kurabiliyoruz, kendimize daha yakın hissediyoruz. Balıkla iletişim ise pek yapabildiğimiz bir şey değil. Bu da insanların aklında bir fark yaratıyor olmalı.

Her akşam yemekte yarım kilo köfte yemesine rağmen sizin senede 3 kuş öldürmenize laf edenler bana ikiyüzlü geliyor.
  • michael_knight  (17.08.22 12:30:57) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.