[]

Belge icin nasil bir ücret talep edebilirim?

Bir arkadasimin tanimadigim akrabasi Schengen vizesine basvuracakti. Vizeyi garantilemek icin arkadas araciligiyla benden davetiye istediler (ben ziyaret edecegi ülkede yasiyorum). Bu davetiyeyi cikartmak icin ödenecek tüm masraflari karsilayacagini söyledi karsi taraf (20 euro belgenin ücreti, belgeyi Türkiye'ye göndermek icin 50 euro ekspress kargo ücreti).

Cikarttigim belgede "karsi tarafin buradaki masraflarini karsilayacagimi beyan ederim" yazili bir kutucuk varmis, buradaki memur o kutuyu isaretlememis (memura o sekilde beyan etmeme ragmen atlamis), o haliyle belgeyi kargoya verdim (benim de gözümden kacmis yogunluktan dolayi). Türkiye'deki konsolosluk bu belgeyi isleme almamis ve kutucugu isaretli yeni bir belge istemis. Gidip mecburen yeniden randevu aldim, hemen yeni belge cikarip son anda yetisecek sekilde tekrar hizli kargoya verdim, sorun halloldu, vize cikti.

Tam olarak benden kaynaklanmayan bir hata dolayisiyla 70 euroluk masraf 140 euroya cikmis oldu. Ilk seferde farkedebilirdim ama göremedim. Karsi tarafin hic bir mesuliyeti yok. Bu paranin tamamini talep edersem ayip mi olmus olur?

PS: Bu arada karsi tarafin seyahat masraflarini karsilamak gibi bir sey yok, benim bulundugum sehire bile gelmiyor, prosedür geregi isaretledik o maddeyi.

 
140 euro talep etmeniz ayıp olmaz.
Hatta siz talep etmeden onların 140 euro gönderip bir de üstüne hediye, lokum, baklava vermesi gerekiyor.

Sonuçta sadece belge parası değil ortadaki, hem tanımadığınız birine güvenip kefil oldunuz hem de zamanınızı harcadınız.
Belgeyi çıkarmak için gittiğinizde ödediğiniz otopark parasını, içtiğiniz kahveyi, yediğiniz yemeği hiç söylemiyorum.
  • michael_knight  (17.08.22 00:24:27) 
bilmiyorum karsi tarafin durumu nasil ama 70€ da az degil tr sartlari icin.

kendim olsam napardim diyorum ama sanirim ek masrafi yari yariya yapardim yada yapmazdim.

karsi tarafin durumuna göre hareket edin yada arkadasinizla bir konusun.
  • c1b2k3  (17.08.22 11:01:07) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.