[]

10 aylık terrier cinsi köpek eğitimi hakkında

asıl soru son paragrafta, uzun uzun okumak istemeyenler son paragrafa atlayabilir, ama detayları okursanız da sevinirim.

arkadaşlar babamın terrier cinsi bir köpeği var. köpek 19 ocak'ta daha el kadar yavruyken eve geldi. 3 ay boyunca babamla birlikte yaşadı. babam ankara'daki evinde yalnız yaşıyor. evde pede tuvaletini yapmayı öğrendi. aşıları tamamlanınca yürüyüşlere de başladılar ama dışarı hiç yapmıyordu. sadece kuru mama yiyordu, sadece arada 1-2 lokma tavuk, pilav vs veriyorduk.

26 nisan'da bodrum'daki yazlığa geldiler. fakat aynı gün babam fenalaşarak hastaneye kaldırıldı. köpek evde yalnız kaldı, sitedeki iki yan komşumuz köpeğe sahip çıktı. komşunun bahçesi geniş, kedileri var, daha önce köpek beslemişliği var. oh dedik gözümüz arkada değil.

babam 2 hafta muğla'da, 3 hafta ankara'da hastanede yattı, 1 ay da ankara'da evde kaldık ve yazlığa geldik. geldik gelmesine de köpeğimiz çok değişmiş. neredeyse sürekli ev yemeği ile beslemişler. kutu meyve suyu bile vermişler köpeğe. oysa ben iki sefer mama yollamıştım. üstelik de sofradan vermişler, dilenci olmuş, her yemek yiyişimizde tek tek herkesten yemek dileniyor.

bahçede dolaştığı için kafasına estikçe çıkıp çişini kakasını yapmaya alışmış, pedi de unutmuş. tüyleri karışmış diye kınalı yapıncak gibi makasla da kırpmışlar. eğitim namına verdiğimiz, vermeye çalıştığımız her şey sıfırlanmış.

veterinere götürdüm, atladığımız parazit aşıları yapıldı, tüyleri düzeltildi. ev yemeği alerji yapmış, derisi kızarmış, ilaçlar verdik, hipoalerjenik mamalar verdik, yemedi. inat edin başka şey vermeyin, yer dediler, mamadan başka bir şey vermedik, aç bıraktık, zorla yedi. mamayı hallettik. şimdi mamasını yiyor, sofradan dilenmesi de epey azaldı.

şimdi köpek 10 aylık. babam artık köpeğe bakabilecek durumda değil, hatta birkaç güne kadar huzurevine yerleşecek. dolayısıyla hiç planda yokken ailemize bir köpek katıldı ve bizimle ankara'daki apartman dairemize döndü. köpekleri çok severim ama daha önce o sorumluluğu alabileceğimi düşünmediğim için hiç sahiplenmeyi düşünmemiştim. şimdi biraz da zorunlu olarak babamın köpeğini sahiplenmek durumunda kaldım. bi de sevimli kerata.

ciddi bir itaat problemimiz var, kesinlikle söz dinlemiyor. peçete, ıslak mendil, ne bulursa ağzına atıp yiyor. aman yere bir şey düşürme, yerde bir şey unutma. don, çorap ne bulursa ağzına atıyor. oğlanın nerf mermilerinden bulmuş mesela, anında haşat ediyor, ucundaki plastiği de yutuyor. mümkün değil ağzından alamıyoruz. ortalığı temizledik ama kıyıdan köşeden illa bir şey buluyor. sabah dübel bulmuş mesela nereden bulduysa, zor aldım ağzından. iki gündür renkli renkli hama boncuk sıçıyor (hama boncuk: productimages.hepsiburada.net ) oğlanın odasında bir yerlerden bulmuş herhalde. hayır poposu falan tıkanır diye korkuyorum. yiyemediklerini de kapıyor ve bırakmıyor. yere kalem düşse hop anında kapıyor, ağzından alamıyorsun. almak isteyince hırlıyor. hatta 1-2 sefer bayağı ciddi şekilde ısırdı elimi.

sabah akşam yürüyüşe çıkarıyorum ama yürüyüş saatleri dışında, öğlen veya daha sabah yürüyüş saatinden önce eve çiş yapıyor. dün bildiğin salon halısına işemiş. böyle durumlar için banyoya çiş pedi koydum, hatta ilk gün gidip çişini de yaptı, aferin dedim hemen öğrenmiş, ama ertesi gün hop salon halısına. bu sabah da bizim yatağın üstüne çıkıp hem işemiş, hem kaka yapmış. yani ben çiş eğitimi tamam diyordum. 12 saat yol geldi arabada, molalar dışında hiç bırakmadı. öyle zıldır zıldır sürekli sağa sola da işemiyor ama yürüyüş saatlerimiz belli işte, niye tutmayıp arada eve yapıyor? hadi yapıyor, pedini öğrendin ve de yaptın daha önce, oraya yapsana. hiç değilse fayansa yap be hayvan, yatağa çıkıp işeyip sıçmak nedir?

velhasıl çok zorlanıyorum. acil bir tuvalet ve itaat eğitimi lazım. yürüyüş saatleri dışında çiş kaka yapmasın. illa yapacaksa da ne bileyim havlasın, uyarsın, kapıya havlasın, daha da tutamıyorsa pedine yapsın,otur, kalk, ayakta dur, yuvarlan falan gibi işin şovunda değilim ama en azından gel, git, içeri gir, dışarı çık, yürü, dur, yapma, hayır, (ağzına aldığı şeyler için) bırak gibi komutları acilen öğretmem gerekiyor.ya biz delireceğiz, ya köpek kendine zarar verecek. köpek tecrübesi olanlar bana yardımcı olabilir mi?

 
öncelikle tuvalet eğitim değil dostum. bu şekilde kullanan herkese aynı şeyi derim.
tamamen fizyolojik bir olay ve alışkanlık üzerine kurulu.

şu 1-2 aylık süreçte her şeyi düzeltmek elinizde ama evet ağır bir süreç. sizin olduğu kadar hayvanında düzeni altüst olmuş sonuçta. bide bebe hala.

şehir belirtirseniz eğitmen tavsiyesinde bulunabilirim ancak bu temelleri siz de oturtabilirsiniz.

şahsi kanaatimce geziden önce mama vermek doğru değil ama önce mama verip ardından dışarıda vakit geçirip tuvalet alışkanlığını oturtmanız gerekiyor.
standart yürüyüş ve temel itaat eğitimi kısa süre yoğun çalışmayla yapabilirsiniz. youtube gibi inanılmaz bir kaynağınız var. spesifik sorunuz varsa sorabilirsiniz.
  • tenyalar bagirsakta yasar bagirmasakta  (16.08.22 17:05:03) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.