[]

NFC'li Akıllı Saat

Şimdi aklıma takılan soru şu,

NFC özellikli bir akıllı saatiniz var.

Google Pay/Samsung Pay ve türevleri genel anlamda trde çalışmıyor diye biliyorum ama vardır o işlerin trickleri.

Asıl konu şu. Mesela iş yerine girerken çıkarken bastığımız kartlar var ya işte onu bu saate tanımlama şansımız var mı?
yoksa tr standartlarında NFC çerçöp bir özellik mi?

 
bence yapılamayacak bir şey değil.
misal, istanbul kartınıza maximum mobil uygulamasından bakiye yükledikten sonra kartınızı telefona yaklaştırarak bakiyesini güncelleyebiliyorsunuz.

veya yine maximum mobil ile ödeme yapabiliyorsunuz.

bu dediklerim yanında sizin dediğiniz çok daha basit bir şey gibi geldi bana.
  • teritori  (16.08.22 16:01:25) 
NFC yüzükler satılıyor, istediğiniz programı atayabiliyorsunuz. Yüzüğe yapılıyorsa saate de yapılır. Ayrıca NFC çerçöp bir özellik değil aksine bankalar mobil uygulama üzerinden hesap açma işlemleri için NFC kullanmaya başladı. Yeni tip kimlikleri okutarak kimlik doğrulama amacıyla.


  • uvcray  (16.08.22 21:01:45 ~ 21:04:09) 
yapilmaz. teknik olarak mumkun ama ozellikle bu tarz giris cikis kartlarini kopyalamak icin private key'i bilmeniz gerekiyor. kart ureticisi de bunu paylasmaz.

nfc mukemmel bir ozellik ayrica.
  • aguen  (16.08.22 21:54:07) 
Ben nfc ile ödemeyi yıllardır türkiyede kullanıyorum. Markaların ödeme servisleri gelsin gelmesin banka uygulamaları üzerinden nfc ödeme yöntemi ekleyebiliyorsunuz misal maximum mobil uygulaması veya yapı kredi mobil üzerinden kullanıyorum ben.

Şu kart tanımlayıp tekrar onu basma olaylarını 5 sene önce baya bir kurcalamıştım. Kartı telefona okutunca bir ID no algılanıyor fakat aynı kodu tekrar gönder dediğinde basmıyor. Bunu akbil basmak için denemiştim. Bir de üniversitedeki dersliklere giriş için kart okutma koymuşlardı kapıya, orada.

Ama @aguen in dediği gibi büyük ihtimalle ek bir güvenlik adımı daha var atladığımız. nfc etiketinin kendi kodu dışında bir key daha dönüyor büyük ihtimalle. Yoksa çok rahat kopyalanırdı her şey.

Mesela benzer şey araba anahtarlarında da var. Sinyali dinleyip kopyalabilirsiniz yakınındayken. Sonra aynısını gönderebilirsiniz. Ama bir de içindeki sinyali gönderen kartın doğrulama anahtarı gibi bir şeyi oluyor sanırım sadece alıcının çözüp de algılayabileceği. O yüzden açamıyorsunuz. Ama bazen o kod ortalığa düşüyor ise, kopyalamalar yaşanıyordur veya bazı marka modellerinki kırılmıştır bir şekilde şifreleri.

Ama google pay apple pay gibi sistemler firmalarla anlaşıp kendi sistemlerine dahil ediyorlar ve güvenli bir şekilde o bilgiyi gerektiğinde paylaşabiliyorlar.

Ya da kendi güvenlik protokolleri var, onlara güvenip veriyorlar.. bilemiyorum vardır visa nın master kartın onayladığı nfc anlaşma ve doğrulama yöntemleri işte..
  • ananiyimioguz  (16.08.22 22:22:09 ~ 22:24:19) 
evet NFC çerçöp bir özellik, istanbulkart yada telefon ödemesi gibi ıvır işler kıvamında takılıp kaldı


  • babafingo  (17.08.22 00:33:13) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.