[]

Masumiyet ve Ağır Roman filmleri hakkında

Merhabalar. Sorum spoiler içeriyor.

Masumiyet filminde Bekir'in yaşadığı aşk için "yolu yok, çekeceksin" demesi ile Ağır Roman filminde Salih'in yaşadığı aşk için ölüme gitmesi, yaşadığı yerden kurtulma şansının olması ancak kurtulmayı tercih etmemesi izleyicilere "diğer yolu tercih edin" mesajı veriyor olabilir mi? Bu filmlerden öğreticilik konusunda bunu çıkarabilir miyiz?


 
Filmlerin böyle bir kaygısı olduğunu düşünmüyorum. Bu tip filmler zaten gerçek hayattan alınmış hikayeler. Yönetmenlerin ikisini de kişisel olarak inceleyen biri olarak asla izleyiciye bir yolu seçmeleri gerektiği mesajını vereceklerini düşünmüyorum. Onlar bir bakış açısı sunabilirler elbette ama doğrudan şunu seçmelisiniz mesajını vermezler. Ki hiçbir sanat dalında bu yoktur.


  • olaylar olaylar  (15.08.22 02:02:37) 
zeki demirkubuz youtube ta mealen şunu söylemişti bi söyleşide:
siz şimdi hayal ediyosunuz bekir le uğur aşk yaşasa ne güzel olur. bu adam neden bunları sevgili yapmıyo... ben sevdiğim birlikte olduğum kadına sarıldığımda bile onunla bigün ayrılacağımı düşünürüm. benim dna m bu. başka türlü düşünemiyorum. farklı düşündüğüm zaman filmi güzel çekemiyorum. o benim bilmediğim bi duygu.

ayrıca evet her filmin bi alt mesajı mutlaka var. hele ki emek verilmiş bi filmse.
  • halk  (15.08.22 07:52:13) 
filmlerde elbet verilen bir mesaj oluyor ve bu da genelde yönetmenin hayat görüşüyle veya filmin doğasıyla paralellik taşıyor.

ama bu felsefeleri benimsemek tamamen kişisel bir tercih.
birçok filmde yapılabilecek çok daha mantıklı şeyler varken o şeyleri yapmayan ya da yapamayan kişileri izliyoruz.
burada aslında filmlerdeki kişilerin ve karakterlerin psikolojik çözümlemeleri de önemli.

diğer yandan melankoli de seks gibi "satan" bir şey, onu da unutmamak lazım.
özellikle de bizimki gibi arabesk bir kültürle bilinçaltı yıkanmış bir toplumda.


---sporiler içerebilir---


mesela ıssız adam'dan "ahh ne aşk" diye etkilenen de var ama bana göre bağlanma sorunlarını çözememiş ergenlik bilincindeki biraz da aptal ve olgunlaşmamış bir adamın ilişki yaşamayı bilmemesinden kaynaklanan bir başarısızlığı söz konusu.
aşk o filmdeki gibi bir şey değil, yani kavuşamayınca aşk olması, acı içerince aşk olması, aşkla mutlu olunamayacağı, aşkın sonunun muhakkak ayrılık olması vb. sadece birer inanç.

ya da mesela çok yeşilçam filmi izlerseniz aşkın acı dolu olduğu inancı bilinçaltınıza kazınır, öyle aşklar yaşarsınız.
bilinçaltı etkileniyor yani.
o yüzden filmleri farkındalıkla izlemek önemli.
  • blatta hiberna  (15.08.22 09:48:38 ~ 09:51:43) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.