[]

sitede kedi sorunu

merhaba,

yaklaşık 750 haneli bir sitede oturuyorum. bloklar 6 katlı olduğu için oldukça geniş bir oturum alanına sahip site ve yeşil alan çok fazla.

sitede ezelden beridir sokak kedileri beslenir, tedavi edilir, sevilir, sarılınır... aynı şekilde biz de ailece severiz. kızımla beraber oynarız kedilerle filan. hatta site içinde kocaman bir kedi evi (yaklaşık 15 m2) yapılması için ön ayak olmuş kişilerden biriyim.

ancak son bir senedir sitedeki kedi popülasyonu o kadar arttı ki neredeyse yürüyemez hale geldik. market poşetlerine "hani bana mama" şeklinde saldırıyorlar artık. ve bunun sebebi olan bir kaç kişi var. site dışında gördükleri her kediyi site içerisine alıyorlar. bunun bu şekilde devam edemeyeceğini, bu kadar kediyi kontrol altında (aşı vs..) tutmanın çok zor olduğunu söylediğimde de hayvansever tayfa (alayını toplasan benden daha çok hayrı yoktur kedilere) inanılmaz bir linç başlatıyor. sitenin facebook grubunda filan mesajlarımı ifşa etmeye kalktılar, KVKK sebebi ile yakarım sizi diyince apar topar sildiler.

neyse efendim. konu özetle bu.
ben artık bu kedi işinden sıkıldım çünkü önünü almak böyle giderse mümkün olmayacak. denediğim bütün yollar tıkandı çünkü yönetimde de hayvanseverliği radikal dindar gibi yaşayan tipler var.

bu konuda rahatsız olan çok fazla insan var artık. hatta bir tanesi evinde 3 tane kedi besleyen kapı komşum. yapabileceğimiz ne olabilir ey ahali? hayvanlara en ufak bir zararı dokunmayacak şekilde tabi.

 
Site yönetmeliğine bakın ortak alanda hayvan beslenir/beslenemez diye bi kural koymuşlar mı, beslenemez denilmişse mahkemeye verirsiniz kazanırsınız ama muhtemelen kazandığınızla kalırsınız kimse beslemese bile o kediler kalır orada yuvalanmışlar artık, yapacak pek bir şey yok.


  • Kaleci Saçlı Forvet  (10.08.22 12:46:47) 
Sitedeki kedileri seven ekibi bir araya getirip dişi kedileri üçer beşer ücretsiz kısırlaştırma için belediyeye götürmeyi organize edebilirsiniz belki.

Kısırlaştırılmamış bir dişi kedi senede sanırım ortalama 6 - 15 civarında yeni kedi yavrusu demek. Bu yavruların da bir sene sonra doğum yapmaya başlayacağını düşünürsek birkaç yıl içinde sorun katlanarak büyüyecektir.
  • michael_knight  (10.08.22 13:08:19) 
Bu arada michael_knight'ın dediği gibi kısırlaştırma vs işlemi yapmak da şart yoksa gerçekten önü alınamaz nüfusun belediyeyle falan iletişime geçilebilir bunun için.


  • Kaleci Saçlı Forvet  (10.08.22 13:19:33) 
sanırım kısırlaştırmaya özen gösteriyorlar en azından. çünkü site içerisinde hiç hamile kedi gördüğümü hatırlamıyorum.


  • teritori  (10.08.22 13:25:43) 
sitedeki populasyonun kontrol altına alınması aslolan kural olmalı. dışarıdan kedi getirilmesi yanlış. sitede kedi beslenemez diye kural koymak da 5199 nolu kanuna aykırı, yani güya iyilik yapmak için kedileri getirenler esas kötülüğü yapıyor. eminim kısırlaştırmak adına birşey de yapmıyorlardır. kedileri getiren kişiler net olarak belliyse sahiplendirme, aldıkları yerlere geri götürme gibi yaptırımlar söylenebilir. ama asla dağa bayıra atmayın veya barınaklara vermeyin.


  • surprise  (10.08.22 16:33:47) 
Evcil hayvanların yeri evdir diyenler boşuna demiyor bunu:)

Eğer önlem almazsanız daha da büyür sorun. Bir noktadan sonra siz de beslemeye yetişemezsiniz.

Benim yaşadığım site çok büyük. Önce 5-10 kedi besleniyordu. Şu anda sayı kontrolden çıkmış durumda.

İşin fenası kediler beslenmeye alıştığı için haşerat vb de kovalamıyorlar. Bir de o sorun olmaya başladı.

Site yönetimi veteriner çağırıp "lütfen kedileri sürekli kontrolsüz beslemeyin, onların zaten doğal bir besin döngüsü var" deyince de "vay efendim siz ne diyorsunuz" kavgaları başladı.

Kısırlaştırın kısırlaştırabildiğinizi ama ne kadar etkisi olur bilinmez.
  • anten  (10.08.22 16:48:24 ~ 16:48:50) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.