[]

Kıbrıs'tan nasıl ev alınır?

Merhaba,

Kıbrıs Lefke ya da Girne'den ev almayı düşünüyorum. Yabancıların Kıbrıs'tan sadece 1 adet ev alma hakları var ve tapu yabancının üzerine geçmeden evvel galiba bakanlığa bağlı bir denetleme kurulu tarafından araştırma yapılıyor diye biliyorum. Türkiye vatandaşları da yabancı statüsünde Kıbrıs'ta. Yani biz de denetlemeye tabiyiz.

Bu sistem tam olarak nasıl işliyor acaba?
Yani şimdi evi buldum ve sahibiyle de parada anlaştım diyelim. Adama parayı ödesem daha sonra tapuyu üzerime geçirebilmem için izin çıkıp çıkmayacağı garanti değil. Denetleme süresi 6 aya kadar uzayabiliyor deniyor. Denetlemeden red yersem sonra paramı nasıl geri alıcam? Parayı geri alsam bile bu süreçte değer kaybetmiş olacak.
Adama 6 ay denetleme bitene kadar bekle desem o niye beklesin ki? Bu sefer de o zarar eder. Ben bu işi anlamadım gerçekten.

Büyük emlak firmaları var, işlemleri onlar hallediyor falan deniyor ama ben onların sattıkları gibi havuzlu vb lüx bir yer değil, mustakil bahçeli bir ev almak istiyorum.

Hem o emlak firmalarına da güvenemiyorum. Yıllar önce Selçuk Yöntem Kıbrıs'tan ev almaya çalışırken böyle profesyonel bir emlak firmasının çalışanı tarafından dolandırıldı. Şimdi de adı açıklanmayan başka bir televizyoncu dolandırılmış. Adama sahte sözleşme ile ev satılmaya çalışılmış. Hem de gene böyle büyük, profesyonel bir emlak firması tarafından.

Arkadaşlar Kıbrıs'tan en güvenli şekilde nasıl mülk alınır? Bu yukarıda bahsettiğim sistem nasıl işler? Kendimi nasıl garantiye alabilirim?


NOT:Daha önce Gazi Mağusa'da Doğu Akdeniz Üniversitesi'nde 3 yıl eğitim gördüm. Sonra o bölümde yapamadım ve bıraktım. Yani orada ufak da olsa resmi bir geçmişim var. Bu yüzden izin çıkması nispeten daha kolay olur diye düşünüyorum ama yine de denetleme süreci 1 aydan kısa sürmez herhalde.

 
Kıbrıs'ta mülk alırken bir koçan olayı var:

www.kibrisemlakmerkezi.com

Türk koçanı veya eşdeğer koçan olmasına dikkat edilmesi gerektiği belirtiliyor.
İzin için ise alacağınız yer askeri tesislere çok yakın değilse sıkıntı olacağını zannetmiyorum.

ktimb.org
  • faithless  (07.08.22 18:34:32) 
Öncelikle dolandırılma olayları dünyanın her yerinde olan bir mevzu o yüzden gözünüz korkmasın, Kıbrıstan ev almak Türk vatandaşları için gayet kolay aslında.

Öncelikle bahsettiğiniz gibi kıbrıstan ev alabilmeniz için bakanlığın size onay vermesi gerekiyor ve bakanlık tarafından sözleşmeniz incelemeye alınıyor, bu kanaatimce Türkiye dışındaki ülkele vatandaşlarının olası suç bağlantılarının olup olmadığını incelemek için alınmış bir önlem ve sizin için olumsuz bir sonuç döneceğine ihtimal dahi vermiyorum.

Bu inceleme çok uzun sürüyor minimum 6 ay ile 1 yıl sürebiliyor ancak siz sözleşmeyi yapıp tasdik memuru (bildiğimiz noter)'na onaylattıktan sonra aslında resmi olarak o mülkün sahibi oluyorsunuz yani verdim parayı ama tapu yok ya çıkmazsa ortada mı kalırım korkunuz olmasın mal artık sizin resmi olarak sadece tapusuna sahip değilsiniz gerekirse başkasına satabilirsiniz (Bunu sorduğum için biliyorum)

Bakanlıktan onay çıkıp çıkmadığını sizin ara ara sormanız gerekiyor bu arada, yani size telefonla ya da sms ile filan bilgi gelmiyor siz ara ara arayıp size verilen dosya numarası ile sormanız gerekiyor durumunu.

Diyelim onay çıktı bundan sonraki süreç daha kolay ancak hala işiniz bitmedi, tapu dairesine gidip belgelerinizi verip harcınızı ödeyip bu kez de tapunuzun çıkmasını bekliyorsunuz ki bu da minimum 1-3 ay arası sürüyor öyle Türkiye'deki gibi sabah girdim öğlen tapu elimdeydi diyemiyorsunuz ne yazık ki.

Gelelim dolandırılma mevzularına, Kıbrısta dolandırılmamak için bence en doğru yöntem fiilen oraya gidip sağlam emlak danışmanları ile doğrudan ofiste görüşmek ya da inşaat şirketi ile iletişim kurup mevcut projeleri üzerinden sözleşme yapmak. Girne merkez de Kavan Yapı adında bir firma var bildiğim kadarıyla bir çok projeyi bu firma üstleniyor onlarla görüşebilirsiniz mesela, sözleşmeyi yapıp tasdik ettirdikten sonra içiniz rahat olur orada ödediğiniz paradan aldığınız alacağınız evin bilgisine kadar her şey yazılı oluyor.

Bu arada evi şiddetle Girne'den almanızı öneririm, Girne bir nevi Kıbrıs'ın Bodrum'u gibi, en çok casinonun olduğu ve tursitlerin en çok tercih ettiği bölge orası.

Kafanıza takılan sorular olursa sorabilirsiniz.
  • solo  (08.08.22 11:32:19) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.