[]

maddi,manevi ve fiziksel olarak dibe vuran madde bağımlısı arkadaş

çok sevdiğim bir arkadaşım var. yaklaşık 20 yıldır madde bağımlısı. ailevi durumlardan başlamış(baba evi terk etmiş, hasta anneyle beraber kalıyor) özünde iyi ve zararsız bir insan. kendisi bu aralar iyice dibe çöktü. unutkanlığı çok fazla. bir deri bir kemik kalmış. maaşının çoğuı maddeye gidiyor. kredi kartları hep borç içinde.bırakmayı çok istiyor bu arada ama durum hiç açıcı değil. çoğu zaman işe gitmiyor. patron kovdu kovacak. neden diyorum, bulamadığımda gece yatamıyorum sabah da kalkamıyorum diyor. ama patrona da anlatamıyor. patron sanırım içtiğini biliyor ama işe gelmemelerini gece zıkkımlanıp sabah tembellik ettiğini düşünüyor. işini de çok seviyor. tek tutunduğu dal diyebiliriz. bir nevi hayatı pamuk ipliğine bağlı. işini kaybetse muhtemelen overdose'dan falan yaşamına son verir. vaktinde amateme falan yatmış kar etmemiş. maddi olarak 2,3 ay işsiz kalmayı kaldıramaz o yüzden rehsbilitasyon, tedav falan da olmuyor. ben elimden geldiğince yardım ediyorum(kredi kartı borcu ödeme, yemek ısmarlama) ama sadece günü kurtarıyoruz. nasıl yaparız bir yol yordam gösterin lütfen.




 
Madde bağımlılığının türü çok önemli oluyor bu konuda. Bazılarının uzun süreli kullanımda bırakma eylemi neredeyse imkansız oluyor.

Gelelim arkadaşınıza, 20 yıl çok çok uzun bir süre. Bu süreçte artık madde onun günlük hayatının temel gereksinimi olmuş ki gece bulamadığında uyuyamadığını yazmışsınız. Bu seviyede medikal yöntemler dışındaki yöntemler arkadaşınıza zarar verecektir. O zaman geriye ona hayatı sevdirecek bir parça bulmak gerekiyor ki bu amatem süreçlerinde motivasyon olsun. Bahsettiğiniz ailevi travmalar + 20 yıl boyunca kendi travmalar da burada işinizi çok zorlaştırıyor.
Gerçekçi yaklaşımla ilerlediğimde şu an için bence onu madde kullanımdan uzaklaştırmak gibi adım atmak yerine madde +düzeni hayat düzenine alıştırman daha doğru. Madde kullanımı eleştirmeden ya da değiştirmeye çalışmadan dışarıda beraber aktivite yapmanız, arkadaş çevrenizi değiştirmeniz şu an için tek yapabileceğiniz şey. Geri kalanı kendisinin hayattan alacağı keyfe göre değişecek.
  • Omelas'ı Terk Eden Köylü  (04.08.22 13:46:53) 
Opiyat bağımlılığı ise yeni ilaç var ve artık başarı sağlanabiliyor.

Tanıdığım birisi 60 yaşında bırakmıştı verdikleri ilaç da bağımlılık yapıyor ,hala da kullanıyor ve 78 yaşında. O da 20 yıldan fazla içmiş ama içen bütün arkadaşları vefat etti.
  • hebanon  (04.08.22 14:47:05) 
Muhtemelem met içiyor. Detay vermemissiniz ama. Çözüm yok hocam bunu demek istemezdim ama :/ siz de yolunuza bakın en iyisi iş kişide bitiyor yoksa cok zor. Zaten kurtulma orani da çok düşük :(


  • optimistbakunin  (05.08.22 00:48:11) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.