[]

Gülmeden önce birine bakmanın psikolojideki anlamı nedir?

Ortamda bir espri yapılınca kişi , gülmeden ya da bir tepki vermeden önce birine bakıyorsa bu ne anlama gelir ?

O kişiye karşı sevgi mi duyuyor ? (hoşlanma anlamında ya da normal bir arkadaş anlamında farketmez) yoksa o kişiden çekindiği için mi böyle davranıyor?


 
Bana çok saçma bulup göz teması kurulunca da ayıp olmasın diye gülüyor gibi geldi.


  • titanic kemancısı  (04.08.22 02:15:48) 
buna benzer bişey okumuştum. anlık bi bakıştan bahsediyorsun değil mi? o ortamda tepkisine en önem verdiği kişiye bakarmış insan. hoşlandığı biri vs varsa da ona veya en değer verdiği arkadaşına gibi.


  • sirkelimon  (04.08.22 09:11:34) 
verdiğiniz örnekte ya titanic kemancısı'nın dediği gibi lan saçmaladı da ayıp olmasın hadi organize gülelim
ya da
bakışılan kişiyle aralarında espriye dair bir geyik olduğunu ve bak konuştuğumuz şey bakışı atıp gülmek olabilir diyorum.

yani buradan bakınca pozitifide negatifide var. biraz daha olayı spesifikleştirmeniz gerekiyor bence.

son olarak eskrimde fransız taktiği diye bir şey vardı.
genelde sayıca geride olan kişi yapar ama yenen içinde yenilen içinde kullanılan bir harekettir.

sayı verince maske çıkarıp pis bi gülüş atar sporcu. karşı taraf sayı almış olmasına rağmen rakibin bu şekilde davranmasına mantık çerçevesi içerisinde anlam veremez. özetle kafası karışır niye güldü lan bu diye.
yapmanın amacı da hani gizli silahımı şimdi çıkarıyorum, görürsün hımmına tadında bir bakış atıp karşı tarafı psikolojik olarak oyundan düşürmek.
  • tenyalar bagirsakta yasar bagirmasakta  (04.08.22 09:18:23) 
Ben kendi üstümden örnek verecek olursam eğer bir olay olduysa ya da biri bir espri yaptıysa her zaman birine bakmıyorum, ancak eğer bakarsam hislerim şöyle oluyor.

1- Yanımda kim olursa olsun yaşanan olay hakkında daha önce konuştuğumuz ya da aramızda espri konusu yaptığımız biri varsa ona bakıyorum.

2- Eğer espri ortamda bir kişiye yönelik yapıldıysa onun bunu nasıl karşıladığını görüp gülüp gülmemek için ona bakıyorum

3- Eğer resmi bir ortamdaysa genele uymak amaçlı ortamdaki en yetkili kişiye bakıyorum.

4- Ortamda sevdiğim biri varsa ona bakıyorum, baktığımda o an aynı şeyleri yaşayıp yaşamadığımızı anlayabiliyorum. Eğer özellikle sevdiğim biri yoksa o ortamda birlikte hareket ettiğimize ikna olduğum kişiye bakıyorum (mesela bu kişiyle herkes toplanmadan önce birer kahve içip iki laf etmişizdir). Espri/şaka iyiyse bu bakışla demek istediğim "bu iyiydi" demekken espri / şaka kötüyse demek istediğim "öğk" oluyor.

5- Eğer espri ilişkiler hakkında gri bir yerdeyse sevgilimin tepkisini ölçmek için ona bakıyorum, bu bakışın amacı 1, 3 veya 4'tekine benzer sebepler olabiliyor

Yani temelde 2 ana sebep var

1- Duygu paylaşımı.

2- Onay almak.

Yani hem sevdiğim için, hem çekindiğim için bakabiliyorum birine. İkisi de oluyor.
  • akhenaten  (04.08.22 10:28:04 ~ 10:37:22) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.