[]

Emekli babama dukkan acmak istiyorum.

Babam emekli. Evde de okudugu, okumadigi binlerce kitap var. Hala da almaya
devam ediyor.

Hem bunlarin bir kismini belki satmak hem de kendisine bir mesguliyet olsun diye 30-40 metrekare bir dukkan alip orayi bir sahaf haline getirmek istiyorum.

1. Evdeki kitaplari oraya satmak icin koysak vergi acisindan bir sorun olur mu?
2. Emekli biri sahis sirketi acarsa vergi, sigorta falan nasil oluyor?

 
1. Nasıl bir sorunu kastediyorsunuz? Eğer kitapları dükkanı açıp vergi tabelasını aldıktan sonra alsaydı şahıs şirketinin gideri olarak gösterirdi. Şu anlattiginiz durumda şayet spesifik bir şeyi sorduysaniz ve ben anlamamış değilsem bir etkisi olmaz.
2- kitaplarda KDV yok. Dolayısıyla KDV ödemez. Stopaj ve gelir vergilerinde emeklilerin durumu ne oluyor onu bilmiyorum. Ama maksat sadece zaman gecirmek olacaksa, aman daha büyüyelim satış yapalım olmayacaksa zaten vergi dilimine girmez muhtemelen kısa vadede. Sağlık sigortası odemeyecegi için öyle bir masrafı da olmaz.

  • encokbenisevinnolur  (01.08.22 15:31:26) 
Hocam ticari faaliyet konusu olan birçok şey vergiye tabidir. Şahıs şirketi vergi ve masraflar açısından en kolay idare edilecek şirkettir.

Emekliler bağkur primi ödemiyor diye biliyorum 2. kez emekli olamayacakları için. Ama dul, yetim aylığı gibi durumlar varsa maaşta kesinti olabiliyor.

Bir mali müşavir size yardımcı olur bu konuda.

Kolay gelsin.
  • anten  (01.08.22 15:31:45) 
Ek olarak, sonradan aklıma geldi yazayım, (bunlari çalışacağı mali müşavir zaten belirtecektir o aşamaya geldiğinde) kitap satışı için ya da sahaflar için tanimlanmis bir faaliyet kodu vardır (NACE kodu diye de geçer, vergi levhasında yazacak olan yapılacak işin tanımlanmış içeriği), onu ögrenip ve googlelayip kitap satışına has neler var vergi ve muhasebe işleri konularinda öğrenebilirsiniz.


  • encokbenisevinnolur  (01.08.22 15:38:26) 
anlasilmistir. dukkan arayalim. bir de muhasebeci tutacagiz. o da cozer bizim isleri sanirim.


  • alperz  (01.08.22 16:54:49) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.