[]

Fabrikada makinanın elektrik bağlantısında sıfırlama yapmak

Fabrikada makinamıza elektrik bağlayan elektrikçi makina üzerindeki nötr ile toprak kablolarını birbirine bağlamış. 3 faz şaltere giriyor, yanında da bir klemes var, makinanın nötr hattı yukarıdan, sigorta panosundan gelen toprak kablosu da klemense alttan girmiş.

Makinanın elektrik şemasında nötr hiçbir yere bağlı değil görünüyor. 3 faz ve toprak hatları kullanılıyor.

ayrıca pano üzerinde 380'lik bir fazı 220'ye çeviren transformatör var. Bu trafonun da dönüşü yani şasesi yine topraklanmış. Trafonun nüvesi ayrıca topraklanmış. Pano da topraklanmış. Motorlar da topraklı.

Ama kaçak akım rölesi yok.

Bu makina gibi başka makinalar vardır diye düşünüyorum.

Bu durumun yol açacağı sıkıntıları araştırdım ama bir de buradan sorayım dedim. Acilen düzeltilmesi gereken bir durum mu bu?

Teşekkürler...

 
trifaze motorlarda nötr yoktur. elektriğin dönüşü fazlar arasındaki dizilimle sağlanır. genelde toprak hattı nötr hattına bağlanır. bundaki amaç fazların herhangi bir kaçak durumunda nötr üzerinden iletilerek kaçak akım rölesini attırmasıdır.

kaçak akım rölesi olmadığı için kaçak elektrik makina yüzeyinde, koyulduğu tezgahta veya temas ettiği herhangi bir iletken yüzeyde olabilir. çarpma durumlarında can kaybına yol açabilir.

benim önerim her cihazdan önce kaçak akım rölesi eklenmelidir.
  • bravoteam  (31.07.22 19:04:03) 
Makinalarımızda PLC, birden fazla motor, rezistans, çok sayıda güç kaynağı, röle, kontaktör vs elemanlar bulunuyor. Motorlara nötr bağlanmadığını biliyorum ancak başka diğer hiçbir elemana nötr bağlanmamış, onun yerine toprak hattı bağlanmış. Buna zaten adi topraklama denir diye biliyorum. ve kaçak akım rölemiz olsaydı nötr yerine toprak bağlı olduğu için de sürekli röle atardı diye düşünüyorum.

Ayrıca yük dengesizliği olduğunda veya faz-nötr kaçaklarında veya faz/toprak hattında kopmalarda kaçak doğrudan metal yüzeye akacak, bu da insanların veya devre elemanlarının zarar görmesine sebep olacak. Bizde sadece sigorta var. Sigorta bir yere kadar korur ancak istisnai durumlarda çok büyük zararlar meydana gelebilir. Düşüncem doğru mudur?
  • makedon  (31.07.22 19:47:14 ~ 19:48:49) 
dönüş toprak üzerinden sağlandığı için kaçak akım rölesini attırır haklısınız.

en temiz ve sıkıntısız olarak devreyi yenilemek isterseniz, makine için bir pano yaptırmanız gerekir. içine de trifaze ve monofaze çıkışlar için ayrı sigortalar ve kaçak akım röleleri ile birlikte topraklama bağlantısı yapmanız gerekir. bu sayede hem olası çarpılma riskini minimuma indirirsiniz, hem de beslemeleri ayırdığınız için arıza durumlarında hangi cihazdan kaynaklandığını bulabilirsiniz.
  • bravoteam  (01.08.22 11:01:14) 
Bugün elektrikçi geldi, ana dağıtım panosuna baktık. Orada nötr ile toprak hattının zaten birleştirilmiş olduğunu söyledi. Sonra da panoda kaçak akım rölelerini gösterdi. Hiçbir şey anlamadım.

Sanıyorum o da anlamıyor. Büyük ihtimalle nötr ve toprak hatları ana dağıtım panosunda ayrı ve doğru şekilde bağlı. Tesisatımız biraz eski olduğundan çok net göremedim.

Ana dağıtım panosunda nötr ile toprağın ayrı olması yeterli midir? Makinalarda sıfırlama yapmış olsak da kaçak akım rölelerimiz çalışır mı?
  • makedon  (01.08.22 11:17:15) 
ana dağıtım panosunda nötr ve faz birleşik mi ayrı mı tam olarak ben de anlamadım. devrede birden fazla eleman olduğu için karışık bir durum var anladığım kadarıyla. şemayı çizebilirseniz daha iyi anlaşabiliriz :)

yada bir tanıdık vasıtası ile başka bir elektrikçiye gösterip bilgi alabilirsiniz. sizin elektrikçiniz muhtemelen tesisatı iyi bildiği için kafasına göre devre elemanlarını yerleştirebiliyor. yakından bakınca yanlış görünen şeyler veya eksikler ana devrede tamamlanmış olabilir bu yüzden görmeden konuşmak zor.
  • bravoteam  (01.08.22 15:27:58) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.