[]

kaporası verilen ev satışının iptal olması

merhaba. 19 temmuzda bir ev için “satış vaadi sözleşmesi” yaptık. noter onayı yok. satıcı dün vazgeçip kaporamı iade etti.

sözleşmemizde taraflardan biri cayarsa 50.000 tl ceza öder maddesi vardı. sanırım noter onaylı olmadığı için buradan bir şey çıkmıyor. ben bu sözleşmeyi yaptıktan sonra 8 yıllık bireysel emekliliğimi bozdurdum, erken çıktığım için 20.150 tl kaybım oluştu. (sözleşmeyi bozdurma sebebimi “ev/araba satın almak” olarak işaretledim.)

avukat önce arabuluculuk yöntemini deneriz, sonra da dava açabiliriz ama elimiz çok da güçlü değil diyor. güçlü olması için satıcının beni pıçaklaması mı lazım acaba? (sözleşme yapmasak 10 gündür ya başka ev bakardım ya da memleketime dönerdim, şu an her günüm masraf ama bes’in yanında lafını etmiyorum bile.)

satışı iptal etmesinin tek sebebi evi ucuza verdiğini düşünmesi. ilk andan itibaren fiyat yükseltmek istedi. kendi alacağı ev için kredi çekemediğini söylerek satıştan vazgeçti ama ben 100.000 tl daha fazla teklif etsem hemen kabul ederdi.

satıcıya zararımı ödemesi gerektiğini söylediğimde “hukuki süreç başlatabilirsiniz” dedi. konu hakkında bilgisi olan avukat dostumuz ya da benzer olay yaşayan kardeşlerimiz varsa dinlemek isterim.

şimdiden teşekkürler...

 
Deliliniz var gibi, bana menfi tespit davası açmak mümkün geldi.


  • o sopa bi gun elimize gecmez mi  (31.07.22 00:00:55) 
Menfi zarar*


  • o sopa bi gun elimize gecmez mi  (31.07.22 00:01:38) 
Mailin dahi bağlayıcı nitelikte hüküm taşıdığı ortamda eliniz nasıl güçsüz onu anlamadım. İşim uzmanı değilim ama ispatlanabilir nitelikte sözlü ifadeler bile bağlayıcı akittit gibi bir bilgi var aklımda üniversite ticeret hukuku dersinden.


  • zoque  (31.07.22 00:08:43) 
Hukukçu değilim ama her sözleşmenin noter onaylı olmasına gerek yok. Hukukta sözlü sözleşme bile var. Yazılı sözleşmeyi kafasına göre iptal ediyorsa karşı taraf, yaptırımına da katlanmak zorunda.


  • himmet dayi  (31.07.22 00:10:44) 
Noter bu benim imzam değil iddiasına karşı güvenilir liman. Ben olsam yerine kesinlikle dava açardım


  • fistikthecat  (31.07.22 01:49:00) 
Baska bir avukata gidip danisin kesinlikle. Herkes +1


  • kuehles blondes  (31.07.22 05:36:16) 
Kardesime yazdim, satis vaadi sözlesmelerinde noter mecburiymis. Ne yazikki bisey cikmaz diyo.

Hatta bu sözlesmede imzalarin bile noterde atilmasi lazim, mesela büroda imzaladiniz götürdünüz o bile kabul olmuyormus.
  • c1b2k3  (31.07.22 17:08:21) 
Satış vaadi noterde yapılmadığı sürece geçersiz maalesef. En başından bir avukata danışsaydınız keşke.


  • sacrilegious  (01.08.22 01:21:07) 
satış vaadi sözleşmesi geçersiz olduğu için cezai şart istenemez ama satış vaadi sözleşmesinin geçersiz olmasından doğan menfi zarar tazmin edilebilir.
kolay dava değil, karşı tarafın kusurlu olduğunun ispatı gerekecek, sizin zarara uğradığınız ispat edilecek vs.
avukata ücretini peşin ödeyecek ama 20 bin liralık zararınızı yıllar sonra tahsil edeceksiniz. dava açmaya değer mi onun kararını siz vereceksiniz.
  • de jure  (01.08.22 01:30:40) 
arabuluculuk başvurusu yaptım.

@de jure, zaten amacım bireysel emeklilik kesintimin karşılanması. 50 bin liralık tazminat kısmında gözüm yok. benimki kanıtlanabilir bi durum, satıcının tek bahanesi ise kredi ödemelerinin yüksek olması. almak istediği evle sattığının arasında 300 bin lira fark vardı, arayı kapatamadı. bu geçerli bir sebep midir bilmiyorum ama sonuçta ben sebep olmadım. benim zararıma karşı taraf sebep oldu.
  • sezercik yavrum benim  (01.08.22 18:24:44) 
Tabii ki geçeri sebep değil. Onun almak istediği evin fiyatından ya da kredi oranlarından sen sorumlu değilsin. Adam doğru düzgün hesap yapamamış, kafasına göre sözleşme feshediyor. Kesinlikle tazminat iste.


  • himmet dayi  (01.08.22 18:39:04) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.