[]

neden euro'ya gecmiyoruz?

hemen gulmeyin, bir dinleyin. avrupa merkez bankasi ile anlasmadan bu mumkun degil, tek tarafli gecemezsin deniyor. gelgelelim bunu yapan iki ulke var. kosova ve karadağ. biz (milli duygulari, atatürk'süz para olmaz gibi hisleri bir kenara koyarsak simdilik) neden gecemeyiz istesek bile? bu ulkeler kucuk oldugu icin ulke icinde sirkulasyona yetecek kadar euro'ya bir sekilde sahip olabilir ama bizim ic piyasa icin tek tarafli euro'ya gecis imkansiz mi dersiniz?




 
AB izin vermediği sürece kullanamazsın, Karadağ olayı farklı onların kendi para birimi yok eskiden de Mark kullanıyorlardı, o iş bitince onlar da Euro'ya döndü AB'nin izniyle, AB'ye gireceği için de sorun olmadı bu, Türkiye için bunların olması için bir neden yok. Kosova da yine benzer bir süreçte olduğu için Euro kullanabiliyor. Onun dışında Euro'ya geçmenin bir esprisi yok Yunanistan Euro kullanıyor da ne oluyor, öyle düşün. Kaldı ki Türkiye kafasına göre para basamadığı vergi alamadığı kontrolü kendisinde olmayan bir sistemi ister mi? Bence istemez.


  • Kaleci Saçlı Forvet  (29.07.22 15:35:52 ~ 15:37:00) 
EU ikisine de OK vermemis ki wikipedia'ya gore hocam. Ve uyelikten fersah fersah uzakta olsak da teknik olarak aday ulkeyiz ve Karadağ ile ayni statude ve Kosova'dan da daha yakin bulunuyoruz adayliga. Teknik olarak dedigim gibi. Ulke ve piyasa buyuklugu mevzu sanirim.


  • kaerin  (29.07.22 15:39:07 ~ 15:41:37) 
Sorun kullanamamak degil. Sorun basamamak. Yeni para basmadan, piyasadaki likidite icin o parayi basanin insiyatifindesin.

Bankalar uzerinden kredi yoluyla sanal olarak para basarsin ama orada da uluslararasi bankacilik kurallarini delersen sistemin disina atarlar.

Karadag cok ufak oldugu icin yaptigi gormezden geliniyor. Kredi ile yaratacagi sanal para Euro'ya zarar verecek seviyede degil.

Bunun disinda kendi para basip, arzini ayarlayarak dolara veya euro'ya esitleyen ulkeler var ama ben onu cok gereksiz bir ugras olarak goruyorum.
  • cleric  (29.07.22 15:51:45) 
Senin sorun "istesek bile" aşamasında başlıyor. Bir devletin para basma yetkisini başka bir devlete/topluluğa isteyerek devretmesi, para politikasını onların yetkisine bırakması imkansız. (Genel cevap)

Euro'ya geçmek demek; ECB'nin para politikasını kabul etmek ve ona göre tüm ekonomi-mali politikanı kurgulamak zorundasın. Politikacıların işine gelmeyeceği gibi, devletin bağımsızlık ilkesine ters. (İşin siyasi yönü).

85 milyonluk ülkenin ekonomisini döndürecek kadar Euro'nun bizde bulunması mümkün değil. TCMB'de veya diğer bankalarda böyle bir rezerv para yok, likidite sağlanamaz, kredi verilemez, ekonomi kilitlenir. Tek taraflı geçiş teknik olarak da mümkün değil. (Ekonomik-teknik yönü)
  • Lethe  (29.07.22 15:51:54) 
İzin almaya niye gerek olsun? Bundan sonra Euro kullanacağım dersin, kullanırsın.

Ancak Türkiye'nin şu anki halini olağan dışı olarak belirleyip, olağan hallerde milli para ülke ekonomisinin yönetilmesi için çok önemli bir silahtır. Gerektiğinde para basarak (emisyonu arttırarak) gerektiğinde piyasadaki paranın bir kısmını çekerek, ülke enflasyonuna ve durgunluğuna çözümler üretirsin.

Örneğim Amerika 2008 krizini bol miktarda dolar basıp piyasaya sürerek aşmıştır. Keza pandemi ekonomik krize dönüşmediyse ülkelerin para başması sonucudur. Hiçbir ülke bu silahı elinden bırakmak istemez.
  • Mirket  (29.07.22 16:00:41) 
ayrıca geçiş için belli kuralları vardır. Maastricht criterias ya da Maastricht treaty diye geçer.

en.wikipedia.org
  • ampirikukumil  (29.07.22 16:02:45) 
@ampirikukumil
evet ama ikisi de eu izni almadan, eurozone'da da olmadan, tek tarafli gecmis durumda.

wiki ikisi icin de not dusmus (unilaterally) diye. hirvatlar hala beklerken kosova karadağ bu sebeple euro kullaniyor. illegal yani. ama ses etmiyorlar.

turkiye su an icin anlasarak gecemez zaten, onu sorgulamiyorum bu duyuruda.
  • kaerin  (29.07.22 16:07:25) 
yahu ne alakasi var para biriminin isminin ne oldugunun? turkiye gorece olarak fakir ve alim gucu dusuk zira verimlilik dusuk, yolsuzluk var, katma degeri yuksek uretim yok, yatirimci icin belirsizlik var vs vs. maaslar euro uzerinden olsa sihirli bir sekilde enflasyon dusmeyecek ki.


  • hot potato  (29.07.22 17:44:05 ~ 17:45:38) 
enflasyon duser mi diye bir sorum yok duyurumda.

bu arada 2015'te gittigimde 1,5 euro'ya kutu kola almistim kosova'da. gecen sene de 2 euro idi. oyle korkunc enflasyon da yok fakir ve euro kullanan ulkelerde.
  • kaerin  (29.07.22 17:56:31) 
para politikasinin ozunde iki amaci vardir:
1) enflasyonu kontrol altinda tutmak
2) issizligi dusurmek

sen euro'ya gecicem diyorsan veya baska herhangi bir politika degisikligi yapiyorsan bu ikisinden birine care olmasi lazim. euro'ya gecmenin tek basina bir faydasi olmayacagina dikkat cekmeye calisiyorum.
  • hot potato  (29.07.22 18:00:08 ~ 18:05:47) 
euro'ya gecmeye ne gerek var? zaten fiiliyatta dolara endeksli yasiyoruz...


  • idexo  (29.07.22 19:16:59) 
devlet iç borcunu (mesela memur maaşları) para basıp türk lirasını devalüe ederek karşılıyor. başla türlü bu sömürü düzenimin sürmesi imkansız. euroya geçilirse bu silahın elinden gideceği için zor durumlarda yunanistan gibi başka ülkelere muhtaç kalırsın. biz ise batmak yerine fakirleşerek idare edebiliyoruz.


  • roket adam  (29.07.22 23:31:41) 
yunanistan su an bizden iyi durumda degil mi? @roket adam


  • kaerin  (30.07.22 10:45:23) 
Yunanistan'ın bizden iyi durumda olmasının sebebi avrupa birliği'nin inanılmaz bir kaynak aktarıyor olması. yani abinin sınır karakolu olduğu için tam manasıyla batan gemiyi yüzdürüyorlar. sadece 2010'dan itibaren 145 milyar dolar gibi bir para aktarılmış imf ve eu tarafından, bu rakam da avrupa birliğinin verdiği ek bütçeler hariç. www.imf.org

yunanistan ekonomisinde deniz ticareti, biraz tarım ve turizm dışında bir şey yok. abileri olmasa bizden çok daha zayıflar, zaten ufacık ülke. büyük ülkeler bir şekilde kompanse edebiliyor yunanistanın zararını. ama Ab'ye girmiş, euro kullanan 90 milyonluk türkiyenin krize girmesi durumunda tüm ab birleşse o zararı kaldıramaz, birlik direkt dağılır gider. Ab'ye girememe sebeplerimizden gayet mantıklı olan bir sebep de bu bence.
  • roket adam  (30.07.22 17:25:01 ~ 17:25:15) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.