[]

istanbul kart'a para yükledikten sonra neden kartı tekrar okutuyoruz?

karta online olarak para yükledikten sonra neden fiziksel olarak bir yere okutmak zorundayız bunun mantığını bilen var mı? yanlış hatırlamıyorsam bazı okul yemekhanelerinde de böyleydi. bunun teknik bir sebebi mi var?




 
her vasitanin ucreti ayni olmayabiliyor cunku?


  • in vino veritas  (29.07.22 13:21:19) 
@in vino veritas

soru o değil. uygulamadan karta para yüklediğinde o paranın karta geçmesi için biletmatiklere okutmak gerekiyor kartı.

cevap: kartın hafızasına aktarmak için o etkileşimi mutlaka yapmak gerekiyor. çünkü kart kendi başına online çalışan bir şey değil. eğer telefonun NFC özelliği varsa biletmatik olmadan direkt karta yüklemek mümkün. yani o etkileşimi NFC'li telefon da yapıyor.

Peki niye direkt online çalışmıyor da bakiyeyi hafızaya atıyor? Muhtemelen kredi kartının temassız özelliğini kullandığımızdaki onay süreci gibi uzunca bir onay sürecini beklememek için. Her turnikeden geçen 8-10 saniye beklemek zorunda kalsa inanılmaz trafik olur turnikelerin önünde.
  • himmet dayi  (29.07.22 13:29:29 ~ 13:31:47) 
himmet dayi açıklamış ve evet sistem offline çalışıyordu normalde, siz kartı okuttuğunuzda biletmatik direkt parayı alıp yeni bakiye ile güncelliyordu kartı, sonra bu geçişleri rapor olarak ara ara merkeze iletiyordu, özellikle eski zamanlarda 3g teknolojisinin bile yokluğunu düşünürsen bu normal bir şey aslında ve yine küçük bir bağlantı sorununda altyapının çökmesi anlamına gelirdi.


  • atom karincanin torunu  (29.07.22 13:34:17) 
ben soruyu yanlis anlamisim :)


  • in vino veritas  (29.07.22 13:58:12) 
bazen okutmasan da oluyor. bazı otobüslerde okutmadan da kullanabiliyorsun (bunu denedim belki 20 otobüsün 1 inde denk geldi) ama akbil bastığın zaman biraz bekletiyor ekranda işleminiz yapılıyor yazıyor. galiba metroda da gerekmiyor. bir de beşiktaş kadıköy vapurunda da gerekmiyor.


  • vincenzo  (29.07.22 17:04:45) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.