[]

İtalya sanayisi

İtalya sanayisi nasıl bu kadar gelişti? Fabrikada çalışıyorum. 10 makineden 8 tanesi İtalyan makinesi. Almanya'yı anlıyorum. Başlarına Hitler gibi biri geçti. İtalya ne ara bu kadar uçtu? Sinsi sinsi çalıştılar mı? Okumak için yazı paylaşırsanız güzel olur. Teşekkür ederim.




 
alman sanayisi ile hitler'in ne alakasi var? almanya hitler'den once babalar gibi sanayiye sahipti zaten. hitler zamaninda yapilan mevcut sanayiinin savas sanayisine cevrilmesidir. (bkz: albert speer)

guzel soru ama italya hakkinda cok bilgim yok.
  • antikadimag  (27.07.22 21:55:38) 
makine, taşıt ve ilaç sektöründe önemlidir italyan firmaları. genelde tüketici ürünlerinden çok makine üreten makine, sanayi makinesi yaptıkları için düz tüketici pek bilmez. milan - turin - genoa bölgesinin genel olarak bir alman ren bölgesinden pek farkı yok. 1899 fiat'ın kuruluşu örneğin, genel olarak 1860'lardan sonra büyük atılım yapıyor italyan sanayisi.


  • sert siyah krom  (27.07.22 23:00:59) 
sektörel bazlı bir durum olabilir kağıtçılık makineleri italyandır mesela talaşlı imalat alanında çalışıyorsan tayvan ağırlıklı başka bir sektörde başka bir ülke ama genel anlamda italyanlar iyidir.


  • alp9900  (28.07.22 09:18:09) 
Bakmayın bizde "yeaa italya yeaaaa, bizim aynımızlar yeaaa" dediklerine.
italya her zaman güçlüydü tarım ülkesiydi ki 1700lere kadar tarım önemli bir güçtü.

Zaten venedik ceneviz kolonileri sayesinde ticarete de epey vakıflardı. Bu değişmez kural, bir yerde ticaret varsa gelişme başlar. Ticaret yoksa gelişim yavaşlar. Bizdeki ticari hareketler mesela o dönemde İtalya'daki kadar kurumsallaşmış ve sistemli değildi.

Ticaret demek etkileşim demek öncelikle. Ama bir yandan da sermaye demek. Ticaret olan yerde sermaye büyür. Sermayenin büyümesi de şuna yarar, bir şeye ihtiyacın olduğunda hemen satın alırsın hatta üretebilirsin.

Mesela 1800lerde ülkede tarım krizi modernleşme ihtiyacı doğurdu. Önce ithalatla sonra kendi ürettikleri ürünlerle daha modern tarım cihazları geliştirmeye başladılar. İtalya'nın mesela onlarca traktör firması vardır. Hatta Lamborghini bile traktör firmasıydı başta. Sonra spor araç üretimine geçti.

Zaten bir defa endüstrileşince, devamı çok hızlı geliyor.

Bizde sürekli italya'nın da bizden farkı yokmuş gibi bir algı oluşuyor ama, italya bizim fersah fersah ötemizde. Ama AB sayesinde ama başka sebeplerle...

150 yıllık bir sanayi geleneği var ülkenin.
  • anten  (28.07.22 09:48:50 ~ 12:10:08) 
italyanlar avrupada rönesansı başlatan ülke, medici gibi aileler sayesinde zaten bilim sanat vb. alanlarda yatırım yapmış geliştirmişler. mesela tekstil makinelerinde de çok iyilerdir. okuduğum bir yazıda aile şirketlerinin artık azalmaya başladığı italyanların sanayileşme başarılarının aile şirketlerine bağlılığı olduğu yazıyordu. da vincinin zaten mühendislik alanlarında buluşları mevcut yani tarihsel bu açıdan bakılabilir.


  • mikahakkinen  (28.07.22 11:59:46) 
Yazıldığı gibi bir noktaya limitlenemez italyan endüstrisi, 60lı 70'li yıllara kadar her zaman gelişme içinde oldu, o yıllardan beri küreselleşmenin ve ekonomik sıkıntıların en sert vurduğu ülkelerden biri oldu fakat hala iyi bir noktada endüstri olarak. Kültür var. Yatırım yapabilirsin, sınırsız paran olabilir ama kültürü, birikimi bir anda yaratamazsın.


  • mirafiori  (28.07.22 14:13:42) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.