[]

Vehhabilik - Selefilik meselesi

Kaç yıldır haberleri takip etmiyorum, gündemle uzaktan yakından alakam olmaması için elimden geleni yapıyorum ama kaç gündür youtube'da sürekli karşıma bu konularla ilgili videolar çıkıyor?

Mesele nedir? Niye böyle birden gündem oldu?


 
vehhabilik-selefilik türk islam anlayışında yer alan bir çok ögeyi din dışı görüyor ve bu inanışta olan insanları da öldürülmesi caiz görüyor. mültecilerle birlikte türkiye'de bu anlayışın alan kazandığı ve bazı hazırlıklar içerisinde oldukları konuşuldu son günlerde. olay en kısa özetiyle bu.


  • pilavmaker  (21.07.22 17:19:31) 
@pilavmaker
Bunu daha önceden gündeme getiren bir siyasetçi falan var mıydı yoksa Cübbeli'nin katıldığı programla mı gündeme geldi?

  • vito andolini  (21.07.22 17:22:38) 
selefiler daha köktenci ve islamı muhameddin yaşandığı gibi yaşanmasını savunan bağnaz görüşlü bir mezhep. bunlar daha diğer mezheplere göre daha hırçın ve şiddet yanlısı. en güncel örneği IŞID.

Cübbeli öncesinde de bilinen bir olaydı. Cihatçı selefi kavramını illaki duymuşsunuzdur. Bunların uyuyan hücreler olduğuna inanılıyor ve türkiye'de sayıları çok fazlaymışmışmış. Cübbeli konuyu daha ağır biçimde dile getirdiğindne gündem oldu. Aslında iyi de oldu çünkü herkes bu konu yokmuş gibi davranıyor.
  • false pretension  (21.07.22 17:32:20) 
Cübbeli bir kaç yıldır çıktığı programlarda bu tehlikeye dikkat çekiyordu, silahlanan dernekler olduğunu, internetten yasa dışı pompalı tüfekler satıldığını ve bunların silahlandığını dile getirdi.

Son zamanlarda artan arap göçmen nufusu ile bazı camilerde arap coğrafyasından gelen selefi vahhabi hocaların vaazlar filan verdiğini dile getirdi.

Devlet bu işin üzerine gitmezse sıkıntı büyüyebilir.
  • John Bloor  (21.07.22 17:32:57) 
90'larda falan da ara ara popülerdi ama bu endişe suriye savaşı başından beri daha bi yaygın.
çünkü suudilerin, katarın, israil'in, türkiye'nin, avrupa'nın, abd'nin silah erzak vs desteklediği "muhalif"lerin önemli bir kısmı selefi.
ama esad'ı düşürmek için bunları daha bi besleyip büyüttüler.
suriye'de bu çok yaygın değildi, savaştan sonra "hicret" edenlerle sayıları ve tabanı arttı.

orada beslenen eski "muhalif"ler ve eşi dostu türkiye'ye geldi. türkiye içinde de taban kazandı. suriyeli falan değil dümdüz buralı türklerin hakim olduğu bir cemaat geçenlerde kocaeline suudi bir şeyh getirdi.

gündem olmasının sebebi bir anda yükselmeleri falan değil. Cübbeli bunları hedef gösterdi çünkü kendi kitlesi için bir tehdit. İstanbul'daki selefilerin hedef kitlesi cübbeli gibi şeyhleri takip eden islamcı insanlar.


ayrıca selefiler can sıkıntısından türk islam'a aykırı değil.
adamların derdi allah'ın verdiği canı ona uygun bir şekilde yaşayıp cennete gitmek. dünyevi her şeyi reddediyorlar. bugün en basitinden bir mezar taşında ağlamak bile dünyevi bir şey.
yine dinsiz devletten maaş alan camii imamlarına bile düşmanlar çünkü bu işi maaş karşılığında yapıyorlar.

ışid'in etkin olduğu yıllarda ankara'da, adıyaman'da, gaziantep'te ciddi bir kitlesi vardı bunların.

şimdi ise cübbeli gibi bu kadar şeyh tarikat cemaat varken en son dert edilmesi gereken şeyler bunlar.
  • patronaj1  (21.07.22 17:35:29 ~ 17:43:14) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.