[]

Duşakabinler hakkında sorular (patlayan duşakabin)

Geçen cumartesi günü eşim banyodaki duşakabinin kapısını açtığı anda duşakabinin iki sürgülü kapısından biri patladı. Eşim derin bir kesik ve parmaklarında yaralanmalarla olayı atlattı. Cam tuzla buz oldu. 2 saate yakın zamanımı aldı temizlemek. Hal böyle olunca güvenliği ön plana alarak bazı kararlar vermem gerekti ve bu doğrultuda bazı sorular sormak, yaşayan, bilen arkadaşların tecrübelerinden faydalanmak istiyorum:

1) "Temperli cam kullansaydınız bir şey olmazdı," argümanını çöpe atıyorum zira patlayan cam temperli cam. Duşakabinde sanırım eski model pencere camı kullanan yoktur. Dolayısıyla temperli cam patlar, yaralanmalara da sebep olabilir. Oldu da. Düz cam ise öldürebilir. Bu nedenle soru: Mika (plastik) duşakabinler daha güvenli diyebilir miyiz?

2) Patlayan duşakabinin bazı zamanlarda alt tekerlerinin vidalama yerlerinden kırıldığı olmuştu. Gördüğüm kadarıyla bu tekerleklerin gövdesi tamamen metalden yapılmıyor. Metal denilen kısımlar sadece vidanın yuvası. Bunlar sağlamsa pirinçten yapılıyor ancak geri kalanı plastik. Bu plastik de zamanla kırılıyor ve camı tutan bu aparat ikiye bölünerek camdan ayrılıyor. Daha önceleri bu alt tekerleklerde oluyordu. Patlama sonrası kırılan camın tekerleklerini kontrol ettiğimde üst tekerlek aparatının kırıldığını tespit ettim. Sanırım bu tekerlek kırılınca cam 3-4 cm mesafeden yere çarpıyor ve patlıyor. Bu aparatlar hep bu sorunu yaratma potansiyelinde mi? Şu ana kadar aldıklarımın, araştırdıklarımın tamamı plastik gövde çıktı. Dolayısıyla ben bu camı yenilesem bile aynı risk devam edecek. Yanılıyor muyum?

3) Duşakabini plastik duşakabin ile değiştirmeye karar verirsem elimde 42cm x 188cm boyutlarında 3 adet temperli cam kalacak. Bu camları nasıl değerlendirebilirim? Bunları satın alan yerler var mıdır?

4) Eğer cam duşakabin güvenli bir biçimde yapılabiliyorsa: Patlayan 42*188 temperli camın yerine yenisini yaptırmak için mahalledeki camcıdan fiyat aldım. "Özel kesim bu" falan deyip tek cam için 1600 lira fiyat verdi. İnternette aynı ölçülerde komple temperli camdan duşakabin fiyatı 2000 lira civarı. Fiyat biraz uçuk değil mi?

5) Mika (plastik) duşakabin tercih edilecekse: Şık modelleri nerede bulabilirim?

Şimdiden teşekkürler.

 
1) evet o açıdan mika/plastik daha güvenli, ama estetik değil. Bu yüzden cam tercih ediliyor, tehlikeli olmasın diye de camlar temperli üretiliyor ki kırıldığında kesici olmasın dağılsın diye.

2) temperli camın patlamak için bir bahaneye ihtiyacı yok aslında, durup dururken patlayan camlar da var. Bir çok balkon camı, duşakabin camı, masa camı buna örnek.

Ama bahsettiğiniz nedenler süreyi yaklaştırıyordur, metal değil de plastik aksam kullanılması da yine cam güvenliği içindir sanırım.

3) kolay kolay işe yaramaz, belki çıkmacılarda camı eksik duşakabin için kullanılır diyeceğim ama kimse onunla uğraşıp da üstüne bir de para vermez.

4) temperli camın üretim tekniği aynı, belki daha kalın olursa daha dayanıklı olabilir ama sizin işinize yaramaz, profil ölçünüz eski cam kalınlığına göre.

Fiyat konusunda haklısın, camcı da haklı, sipariş geçecek özel yapılacak. Ama kabin üreticileri hep standart ölçülerde seri üretim yaptığı için çok adette daha ucuza mal ediyorlardır.

5) kullanma, onların şıkı yok maalesef, hepsi desenli ve çirkinler. Yine yeni bir cam duşakabin al. Her zaman patlayacak diye bir şart yok, hepimizin evinde yıllardır var ve bir çoğu patlamadı henüz.
  • John Bloor  (20.07.22 11:40:06) 
Piyasada 22 ve 24 mm lik tekerlekler var. Bir çok satıcının bu durumdan haberi yok ya da müşterinin haberi olmamasından istifade elinde ne varsa veriyor.
Büyük tekerlek kullanılırsa kasıyor, camın hareketi zorlaşıyor. Kasma da patlamaya sebep olabilir. Daha önce yanlış boyutlu teker kullanılmış olabilir mi konusunu incelediniz mi?

Bilerek doğru ölçüde tekerlek almalı ve metal yorgunluğuna karşı belirli periyodlarda değiştirilmeli diye düşünüyorum.
  • Mirket  (20.07.22 11:49:23) 
bir kaç yıl önce aynısı benim başıma geldi, ufak çiziklerle atlattım.
biz uzun süre yerine bişey koymadık, şimdi de şeffaf duş perdesi ile kullanıyoruz. hem daha ucuz hem de daha güvenli.

  • halanne  (20.07.22 12:21:54) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.