[]

SGK, Yıllar Önce Almayı Unuttuğum Maaşımı Faiz Uygulamadan Veriyor

5 yıl önce, raporlu olduğum dönemde SGK tarafından verilecek olan maaşımı almayı unutmuşum. Sistemde tanımlı bir banka hesabım olmadığı için parayı aktaramamışlar, "emanete almışlar". Bana da "kardeşim senin bizde paran var, alsana" dememişler.

Dün bir banka hesabı tanımladım. Ve bugün maaşın hesabıma geçtiğini görüyorum.

Sorun şu:
O günki tutar ne ise onu yatırmışlar. 5 yıl önce ne ise o. Sıfır faiz.

Bu sizce normal mi? Kabul edilebilir bir şey mi?

Not: Kabaca bir hesapla o para bugün 3 katı ediyor. www3.tcmb.gov.tr

 
Gayet normal ve kabul edilebilir bir şey. Sisteme banka hesabı tanımlamak senin sorumluluğundaydı, unutmayacaktın.


  • roket adam  (19.07.22 12:52:38 ~ 12:58:23) 
@roket adam Katılmıyorum. Devletin işleri kolaylaştırması lazım. "Vatandaş yolunu bulsun" demek olmaz. "Bizde alacağın var, ama banka hesabın yok, tanımlaman gerekiyor" diye bir SMS. Hepsi bu. Eğer bu, devletin alacağı olsaydı mutlaka ulaşırdı, değil mi?

Ayrıca o para kullanıldı, işletildi, yatırım yapıldı vs. Nakit olarak bir yerde durmadı. O nedenle faizsiz verilmesi makul değil.
  • pantepember  (19.07.22 12:58:14) 
Bence de devletin burada hatası yok. Hesap girmeliydiniz. Ama devlet kendi hatası olan durumlarda ölü taklidi yaparken, siz hatalı iken affetmiyor, faizi çakıyor normalde. O yüzden iki türlüsü de şaşırtmaz.


  • baal  (19.07.22 13:06:56) 
5 yıl önce, raporlu olduğum dönemde SGK tarafından verilecek olan maaşımı almayı ""unutmuşum.""

cevap yukarıda.
  • lazpalle  (19.07.22 13:28:56) 
O parayı her an alabileceğiniz için herhangi bir fonda ya da işlemde tutulamaz, şöyle düşünün;

5 yıl önce unutmamış ve sisteme bir banka hesabı tanımlamış olsaydınız, doğal olarak bu hesap vadesiz bir hesap. Sonra da bu parayı bu bankadan çekmeyi unutsaydınız, bu bankada hesap açmış olduğunuzu bile unutmuş olabilrsiniz insanlık hali.

Para bu vadesiz hesapta 5 yıldır kuzu kuzu yatsaydı, ve bu gün hatırlayıp "lan böyle böyle bir hesap vardı tüh bak unutmuşum onu" diyip o hesaptan parayı çekmeye gitseydiniz, "bu ne ya 5 sene önceki para öylece duruyor" diyemeyeceğiniz gibi,

sizin paranızı herhangi bir fonda ya da faizde işletmeyen sgk'ya da diyemezsiniz doğal olarak.

Geçmiş olsun.
  • John Bloor  (19.07.22 14:01:11) 
benzer bir durum yaşadım. 10 sene önce çalıştığım şirketten ayrılırken hesabımı kapatmıştım. şirket bana sonradan yarım maaş kadar para yatırmış. seneler sonra banka hesaplarımı kontrol ederken bu hesapta para olduğunu ve şirketin yatırdığı paradan her sene hesap işletim ücreti kesildiğini farkettim. faizsiz kalan tutarı ödediler. daha fazla hiç bir şey talep edemedim.


  • gabe h coud  (19.07.22 14:21:08) 
Yorumları okudum ve hala katılmıyorum. Bu gibi durumlarda devlet elindeki imkanları kullanarak vatandaşa ulaşmalı.

İlgili sayfada şöyle bir uyarı var:

"Sosyal Güvenlik Kurumunda cep telefonu kaydı olanlara bazı projeler kapsamında SMS ile ücretsiz bilgilendirme yapılmaktadır. SGK Cep Telefonu Bilgisi Beyan hizmetini kullanarak, Kurumun ücretsiz SMS hizmetlerinden yararlanmak istiyorsanız cep telefonunuzu kaydedebilirsiniz. Eğer kayıtlı cep telefonunuz varsa numaranızı güncelleyebilir veya silebilirsiniz."

Metindeki linki tıkladım, acaba cep telefonum mu kayıtlı değil diye. Yooo, pek de güzel cep telefon numaram kayıtlı. "Bilgilendirme Tercihleri" bölümünde de tüm seçenekler seçili.

Bakın, aslında sorunun cevabı şurada:

"BAZI projeler kapsamında SMS ile ücretsiz bilgilendirme yapılmaktadır." Yani, "gerekli" buldukları zaman vatandaşa SMS yoluyla ulaşıyorlar.

Mesela, SGK sizin tedaviniz için bir hastaneye ödeme yapmışsa, hemen bununla ilgili SMS gönderiyor. "Bak, senin paranla sana hizmet verdim, kıymetimi bil" diye. Neden böyle kritik bir durumda aynı hizmet yok? Buna makul bir cevabınız var mı?
  • pantepember  (19.07.22 14:49:03 ~ 14:51:43) 
siz deyince eşimin e-devletine baktım. 2013te iki defa 150-200 civarı para "ödendi" yazıyor. ziraat bankası yazıyor banka.

eşime sordum haberi yok. ziraat hesabim mı varmış diyor:)

bankaya gönderildiği tarih kısmı boş gözüküyor. Ama statü ödendi, banka da ziraat.

edevletten hesabı oöan bankalara bakıyorum. ziraat gözükmüyor şu an.

ne iştir anlayamadık.
  • adivar  (19.07.22 15:24:09) 
soylenenlere ragmen katilmiyorsan bir avukata danis, dilekce ver. buradakiler sana haklisin dese ne olur? haksizsin dese ne olur?

fakat tekrar ben de soyleyeyim, eger zamaninda dilekce vermeseydin belli bir sure boyunca hak ettigin halde almadigin maaslar dahi yanardi. sgk sistemi boyle calisiyor. kimse gel emekliligin doldu dilekce ver demez. verirsen primleri tahsil etmemezlik de yapmazlar.
  • idexo  (19.07.22 15:30:59) 
@adivar Evet, Bankaya Gönderilme Tarihi benimkilerde de boş.


  • pantepember  (19.07.22 15:31:05) 
Herkes alacağının peşine düşmekle yükümlü. Devletin senden bir alacagi varsa SMS ile veya başka bir şekilde sana ulaşır bunun için. Senin de bir alacağın varsa bir şekilde sgk'ye ulaşacaktın. Kimse bizde paran kaldı gel bunu al lütfen, almazsan da sorun değil biz buna faiz iletiriz, istediğin zaman sana faiziyle geri veririz demek zorunda değil.


  • sckxyss  (19.07.22 15:58:28) 
Devlet tabi ki sorumluluğunu yerine getirmeli ancak size ödeme yaptıktan sonra bu konuda sorumluluğu kalmıyor ki zaten?

Devletin burada yapabileceği tek şey "bakın böyle bir olay var, izinli sayıldığınız günlerdeki ücretinizi sgk öder" diye genele duyurmak. Bu da duyurulmuş bir şey zaten. Bunları ilgilisi takip etmeli.

Onun dışında paranız vadesiz bir hesapta durmuş gibi.

Tabi ki sms'le şahsen bildirilmesi güzel olurdu ancak bu devletin üstüne ceza yükümlülüğü getirmez ki. Önceden tanımlanmış bir işlem zamanı gelince uygulanmış. İşlem yeterli ya da yetersiz bu farklı bir tartışma konusu, ancak olan şeyde yanlışlık yok.
  • akhenaten  (19.07.22 16:29:34) 
kabus mu bilmiyorum ama sanirim hayatimda ilk defa SGK hakli diyecegim.
SGK hakli.
100% sizin sorumlulugunuzda olan bir durum. Ekstra caba sarfetme kismi tamamen inisiyatif dahilinde olabilecek bir sey. Bu ekstra caba ise diger vergi mukelleflerinin cebinden cikacak ekstra para demek.
Bir vatandas olarak tek bir ricam var, haksizsiniz ama buna ikna olmuyorsunuz. Dava acabilirsiniz evet, ama lutfen haksiz oldugunuz bir durumla ilgili dava acarak biz diger vergi mukelleflerinin cebinden para almayin. Hukuki surecler icin bir suru is gucu kaybi ve masraf yapmak zorunda kalacaklar.
  • redlinetheturk  (20.07.22 10:49:45) 
@adivar
bu ödemeler için ziraat bankasında hesabınız olmasına gerek yok. kimliğinizle haftanın belirli günlerinde gidip paranızı istiyorsunuz.

  • redlinetheturk  (20.07.22 10:51:54) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.