[]

asbest ve apartman betonları hakkında bilirkişilere sorular

Yaklaşık 2015 yıllarında çalıştığım bir müzik stüdyosunda odayı temizleme çalışmalarına başladık. oda sadece betondan oluşuyordu. zemin ve dört duvar hiç bir işlemsiz betondu yani. binanın yaşını tam olarak bilemiyorum fakat 80lerden sonra yapılmış olma ihtimali çok yüksek.

Daha sonra biz bir arkadaşla bu beton tozlarını süpürmeye başladık ve etraf beton tozu ve dumanı oldu haliyle. Sorum bu betonda asbest var mıdır? varsa kaç senelik ömrüm kaldı?


 
ulkemizde asbest kullanimi/ticareti 2010 yilinda yasaklandi. bundan once yapilan her yapida asbest olma ihtimali yuksek. maruziyetten onlarca yil sonra hastalaniyor insanlar. boyle bir endiseniz varsa her yil kontrol yaptirmakta fayda var. ozellikle yas ilerledikce yillik kontrol sayisini artirmak lazim.

sun ulkemizde kentsel donusum isleri de bilincsizce yapiliyor. yapilar asbestten arindirilmadan direkt yikima girisiliyor. bu da baya tehlike olusturuyor ama ulkemizde en ucuz sey insan hayati oldugu icin kimsenin umurunda degil.
  • duyulmasi gerektigi kadar  (19.07.22 09:42:32) 
Asbest fiber gibi tel tel olur. İnternetten aratın bulabilirsiniz. Türkiye'de çok uzun yıllardır asbestli malzeme kullanılmıyor veya imalat yapılmıyor. Ben 2000 yılından beri inşaatın içindeyim, hiç asbestli malzeme veya imalat tarifi göremedim. Zaten konutlarda hiç yoktur, ama bahsettiğiniz stüdyo eski fabrika, imalathane vb. bir binanın içinde ise olma ihtimali var.

Bundan bağımsız olarak inşaat tadilat işinde o tür işler yapıyorsanız, asbestten bağımsız olarak bir toz maskesi almanızda fayda var.
  • malheiros  (19.07.22 10:58:20) 
(git: 1530039) yani, normal samsun merkezde eski bir konutun dairesi idi. ben de sanmıyorum asbest olacağını oradaki betonda. hatta babam itü metalurji mezunudur o da olmaz dedi ama, bu kadar kritik bir konuda arada aklıma takılıyor hep.

düşüncelerinizi paylaştığınız için teşekkürler.
  • alkandor9449  (19.07.22 15:42:06) 
asbest tehlikelidir ama uzun sure maruz kalindiginda. tek seferlik veya kisa sureli maruz kalmalarda cok endiseye gerek yok.


  • icim urperiyor  (19.07.22 20:32:49) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.