[]

kira sorunu

Biraz uzun bir mesele, okuyup yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.

Bu ay kiramı zamlı yatırmam gerekiyordu. 1700 TL ödüyordum ve %25 yasal artışı hesaplayarak 2125 TL yatırdım ancak ev sahibim arayarak itiraz etti(6 ay önce iki katına çıkaracağını ve evin de içini yenileteceğini söylemişti, ancak o zaman %25lik artış sınırı yoktu, ben de daha 6 ay var zamanı geldiğinde konuşuruz demiştim. Kendisi bunu hatırlattı ben de evin içini de yenileteceğini hatırlattım, ekonominin kötülüğünden bahsederek bunu yapamayacağını söyledi). Yasal olarak yapabileceğimin maksimumunu yaptım, kendisi akşam yüz yüze konuşmak istedi, kabul ettim ancak daha sonra yazılı bir kanıt kalması açısından whatsapptan tekrar yazdım.

%25 artış ile 2125 TL. Tüfeye göre 2500 civarı bir fiyatlandırma çıkıyor. Müsait oldugunuzda durumu netleştirelim dedim. "Yazdıklarında haklısın, yüz yüze konuşmak daha doğru olur" diye dönüt yaptı. Yüz yüze konuşunca ne değişecek anlamadım? Nasıl bir yol izlemeyelim? Sürekli çocuk okutmaktan bahsederek duygu sömürüsü yapıyor ve yoruyor açıkçası.

 
Bildiğim kadarıyla kira sözleşmeniz ne zaman yenileniyorsa o zamanki durum geçerli. Yani eğer temmuzda yenileniyorsa altı ay önce yaptığınız konuşmanın zaten bir geçerliliği yok. Bugünkü kural %25 zamsa siz de %25 zam yaparsınız.


  • fotrsapka  (18.07.22 14:08:01) 
Duygu sömürüsünü yüz yüze yapacak. Tehditvari konuşmaya başlarsa direkt kalkıp git. Düzgün yaklaşırsa ben olsam %25 değil, TÜFE ortalamasına göre, ya da %50 falan yapardım.

İkinci paragrafta yadıkların için söylüyorum, 6 ay önce iki katına falan çıkarmak istemesinin hiçbir bağlayıcılığı yok. Yasaya aykırı zaten bu söylediği. Önceden söylemiş olması hatta kontrata yazmış olması bile bir şeyi değiştirmez. TÜFE ortalaması neyse onu yapabilir en fazla.
  • himmet dayi  (18.07.22 14:09:32) 
eğer kirada pazarlık yapmak istemiyorsan; sakin kal. dinle. anladım, sizi dinledim, maalesef durum bu. yasal oran bu. bütçem bu kadar. mümkün değil de. detaylara girme, tartışma. kendini savunmaya çalışma. ekstra bilgi verme karşı tarafa. o anlatsın istediği kadar. her seferinde anladım ama maalesef de. çıkmanı istiyorum derse de, mümkün değil çıkamam de. neden mümkün olmadığına girme. şöyle şöyle yapacağım derse, tehdit ederse, siz bilirsiniz, nasıl isterseniz de.

eğer pazarlık istiyorsan da aynı şekilde sakin kalıp, çıkabileceğin yerin 2125 ile ortasını söyle. yanaşırsa, bir yerde buluşursunuz.
  • gabe h coud  (18.07.22 14:31:18) 
Merhaba, hem ev sahibi hem kiracıyım. Bu yasayla ev sahibi de mağdur bir yandan, %25 çok düşük bir oran. Hakkınız %25 yaptırmak en fazla tabii ki, ama yine de ödeyebiliyorsanız %35’lere çıkabilirsiniz. Sonrasında başınızın ağrımaması adına, hem de kötü olmayın bence. Ama yine de içiniz el vermiyorsa, ödeyemeyecekseniz %25 hakkınız tabii ki, %35 size kalan bi insiyatif, çok da fark yok gigi açıkçası.


  • damba  (18.07.22 14:59:17) 
ben kendisine tüfe oranında zam yapabileceğini, onu da kabul ettiğimi söyledim ancak ona bile itiraz etti. bir altımdaki komşumun 1800 TL olan kirası için bu ay 4500 istemiş. Ne kadar koparabilirse onun peşinde maalesef. Hepinize çok teşekkür ederim, yazdıklarınıza uygun hareket edeceğim.


  • penceredengorunenmorbina  (18.07.22 19:27:43) 
açıkcası burada yazılanlar taraflı ve biraz da etkisiz. ev sahibi çıkarmak isterse evi kardeşine satar, tadilat yapar, başka evi yoksa ben oturucam der çıkarır. bütün bunlar sonucunda sonunda çıkar kiracı ve daha maliyetli olur. asgari ücret 6 ayda 2 katına çıktı. kazancınız artmıştır. bence rayiçe yakın bir şeyde anlaşın. 4500 ise 3500-4000 arası kapıtabilir belki. bu şartlarda bu kış birçok ev sahibi ev kiralamayacaktır. gül gibi barınma krizi çıkacak.


  • nick bulamadim  (18.07.22 19:54:20) 
Kira miktarından ötürü %25 ve %40 arasında büyük bir fark yok. İlla %25 diyorsanız yasal oran bu ama karşı tarafı da düşünmek lazım. Ama şunu söyleyim sizi çıkarmak istese muhakkak bir yolunu bulur. Mesela şu anki kira miktarınız düşük olduğu için ben oturacağım deyip çıkartır, ceza falan neyse öder geçer. Çünkü yine avantajlı oluyor. Diğer yollar da kapsamlı tadilat, kentsel dönüşüm, evi bir yakınına satmak(anne baba vb).

Kısacası 3-5 hesap yapmaktan ziyade anlaşmaya bakın.
  • OrangeYellow  (18.07.22 19:55:28 ~ 19:56:48) 
"ev sahibi çıkarmak isterse evi kardeşine satar, tadilat yapar, başka evi yoksa ben oturucam der çıkarır"

işte hak hukuk bilmeyince böyle sanrılar olabilir. dik dur eğilme. beğenmiyorsa satsın evi. yüz yüze görüşmeyi de evde yapma bence. burası benim evim tavırlarına girer falan canın sıkılır. sonucu yazarsan iyi olur.
  • floydian  (18.07.22 21:16:46) 
güncel durum avukatla konuşturdum. 4000 TL istemiş, avukat olmaz diyince 3000 olur ama kimseye söylemeyin yoksa da randevu verin ben evi satacağım demiş. Yarın arayacağım 2500 yoksa da gelin satın diyeceğim.

4500 istediği bir alt komşuma da "kimseye söylemeyin 2500 olsun" diyerek anlaşmışlar.
  • penceredengorunenmorbina  (19.07.22 21:49:21) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.