[]

tem otoyolunda hız sınırı yüksek değil mi?

öncelikle baştan söyleyeyim, 10+ senedir istanbul şöförüyüm, 100bin km üstü tecrübem vardır araç kullanımında.

tem'de hız sınırı 130'a yükseltilmiş, bu da 143 yapıyor. özellikle otoyolun istanbul içinde kalan kısmında çok ciddi akan trafik yoğunluğu var, trafik akarken bile takip mesafesi çok düşük ve şeritler de kmo gibi yeterince geniş değil. çok katılım ve çıkış var ayrıca. ben en azından istanbul içinde hız sınırının 100-110 olması gerektiğini düşünürken, sınırın 143'e çıkması beni epey şaşırttı. tem'de araç sürmek müthiş tehlikeli geliyor epeydir bana, yol gerçekten uygun değil ve epey yıpranmış durumda.

bu konuda siz ne düşünüyorsunuz?

 
bence altınızdaki araç ile alakalı bir durum vw passat , audi a4-a5 gibi bir araçla aynı yola çıksanız o kadar güvensiz gelmeyebilir.


  • alp9900  (17.07.22 18:46:18) 
bu açıdan bakarken şunu da hesaba katmanız lazım, tem'i kullananların yüzde kaçı passat, audi a4-a5 gibi araçlarla yola çıkıyor? zaten lüks araçlar mecbur kalmadıkça e5-tem'i kullanmıyor kmo'ya geçiyor (ben de öyle yapıyorum), ama toroslar, kamyonlar, ıvır zıvır küçük segment araçlar ne yapacak hız sınırı 143 olan 3 şeritli bozuk yolda bunu merak ediyorum. türkiye'de araç yaş ortalaması 12 mi ne, audi sahipleri sandığınız kadar yaygın olmayabilir bence.

artı olarak 140 ile akan en sol şeritte iki araç arasında 8-10 metre mesafe varken ani fren yapılması durumunda altınızda bentley bile olsa sizi kurtarması çok zor. özellikle de önünüzde yüksek bir araç varsa.
  • roket adam  (17.07.22 18:58:17 ~ 18:59:03) 
Hem evet hem hayır. 120'yi otoyol dışında da yapabiliyorsun yolun durumu uygunsa. Bu durumda otoyolun bir avantajı kalmıyor. Tehlikeli mi? Evet. İzmit Gebze arası çok kaza oluyor. Sorun otomobillerden çok tırlar. Adam taşıdığı bilmem kaç tonluk yükle hız yapıyor. Hızın artırılma sebebi yolu özendirip para kazanmak olabilir.


  • dissendium  (17.07.22 19:48:35) 
Yaklasik 5 yildir avrupa yakasi tem'i kullaniyorum. Oturmus bir dinamigi var. Trafik yogun saatler belli, o saatlerde zaten yuksek hiza cikamazsin. Tenha saatlerde de zaten sol serit 120-150 arasi akiyor. (Bugune kadar radar cezasi yiyen de hic gormedim).

Asil e5'teki makas yapan cakallar tehlike saciyor bence. Onlara bi care bulsunlar.
  • brkylmz  (17.07.22 19:59:53) 
Bence de yüksek. Türkiye'deki sürücü profili ve araç yaşı düşünüldüğünde üstüne bir de yolların durumunu ekleyince bu oranlar yüksek.

Almanya'da limit yok birçok yolda ama, yollar iyi hesaplanmış, iyi bakılmış... Araçlar yeni. Yeni olmayanlar da iyi bakımlı freni mreni tutuyor en azından. En önemlisi sürücüler dikaktli.

Türkiye'de bu arada eds olmadığı sürece kimse zaten limiti takmıyor. 100 de olsa limit basan basıyor.

Şimdi bizde arabalar iyi desek değil... Trafikteki araçların çoğunun bakımları eksiktir. Mutlaka bir yerinde bir eksiği vardır. Farı yanmaz, sinyali çalışmaz, lastiği kabaktır, fren yağında sıkıntı vardır, stop lambası çalışmaz, kritik parçaları yan sanayidir vs...
Üst segment araçların bile çoğu böyle.

Audi, BMW sürücülerinin çoğu araçlarına güveniyor. O yüzden ibreleri 150'nin altına inmiyor. Bir şey olmaz diye dikkatsiz de kullanıyorlar. Atıyorum adam hız limitinin 130 oldu yerde, önde 150'yle giden hyundai'nin tamponuna yapışıyor. Sırf öndeki hyundai ve bmw'sine yol vermiyor diye. Ee öndeki acemiyse panik yapıyor baaaaam kaza. Daha geçen böyle bir video gördüm. Bir bmw ibresi 160 gösteriyor. Önünde başka bir bmw, onların önünde daha sıradan bir otomobil. Ama hepsi 160 civarı bir hızda. BMW öndeki aracın dibine girdi selektör selektör... Öndeki araç panikle sağa kaçayım derken başka bir araçla çarpışıyordu.

Bir diğeri ve daha tehlikelisi ki bu bahsettiğimiz yolda bunlardan çok var, şirket araçları. Adam gün içinde 20 adrese uğrayacak. Fiat egea ya da clio symbol ile basıyor da basıyor. Şimdi fiat egea bu hızlara çıkıyor çıkmasına da... o hızda yol tutuşu sağlam mı? Ya da freni iyi mi?

Üstüne bir de kamyonlar, tırlar ve otobüsler...

Ben özellikle izmit'ten geçerken sürekli geriliyorum.
  • anten  (17.07.22 20:37:20) 
Bence de yüksek ve maalesef ölümlü kaza oranının artacağını düşünüyorum.

Yollar çok bozuk, yer yer sol şeritte bile çukurlar, özellikle köprü, viyadük giriş çıkışlarında yükselti farkı oluyor ve ufak araçlar hop hop zıplıyor. Böyle durumlarda kontrolü kaybetmek çok kolay.

Bir de gazlayan tayfa var dediğin gibi, 150-200 altına inmemeyi marifet sanıyorlar ve milletin canını tehlikeye atıyorlar.

Kuzey Marmara için lazımdı da diğer yollar o seviyeye çıkarılmadığı sürece eski limitlerde gitmekte ve eskisinden daha dikkatli olmakta fayda var.
  • chicha_v2  (17.07.22 21:09:58) 
130 değil 140a cikti benim bildiğim. O da 154'e tekabül eder ceza siniri olarak.

Bence yuksek falan değil ya 120 düşüktü zaten. Tem musait buna. 140-150 normal yani. Zaten bu hizlarda akiyor TEM açıkken. Hergun gun ici kullayorum ben, sol serit en kotu 140. Ben de 130-140 civarı gidiyorum, bazen 150. Zaten hakki buydu, iyi oldu bence bu uygulama.
Dedigim gibi zaten bu hizlarda gidiliyor temde, 3-4 yildir bu yolu kullanıyorum.
Bir 180-200 desen asiri hizlar ama 140 çok degil. Bu sinir icerisinde arabana göre sen belirleyeceksin artik hızını.


Ben bu hızların kaza yaptirdigini düşünmüyorum. Kaza yaptiran sey mal gibi araba kullanmak, 150 ile giden arabaya tampon yapmak, mal gibi sollama yapmak, serseri mayin gibi kuralsız hareket etmek. Uygun bir takip mesafesiyle duz yolda 140-150 olağanüstü hızlar degil.
  • stavro  (17.07.22 22:54:21) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.